自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

理大(poly vision) vs 盲人協會
邊度好?

還有其他提議嗎?

大宅

my son just tried this one...very good...$400 for full eye examination

http://www.familyeyecare.com.hk/

原帖由 bbfish1992 於 09-8-6 09:36 發表
邊度好?

還有其他提議嗎?

男爵府

好媽媽勳章

我囝囝係"盲人輔導會"Check, 平!$130元,好仔細! 順便自己都check埋!

http://www.hksb.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=33

子爵府

原帖由 gardenwoods 於 09-8-6 11:44 發表
my son just tried this one...very good...$400 for full eye examination

http://www.familyeyecare.com.hk/

Thank you.
如有需要,有無跟進服務:
例如:矯正視力、配眼鏡等
費用如何?

因為發覺魚毛睇書時個頭怪怪地

子爵府

原帖由 runrun 於 09-8-6 12:14 發表
我囝囝係"盲人輔導會"Check, 平!$130元,好仔細! 順便自己都check埋!

http://www.hksb.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=33

Thank you.

真係好平喎!

魚毛唔係盲或弱視
駛唔駛介紹信
我都係無意中上網見到有依個會,詳情又不太清楚

子爵府

~~push~~

比D意見
唔該

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友幾大先要驗眼?? 幾耐要驗一次 ??

男爵府

好媽媽勳章

佢地係「非牟利團體 」, 打電話预約及查詢就得,無需介紹信,佢地有矯正視力、配眼鏡等跟進服務!

<收費
中心只收取合理之診金、藥費及手術費用,收費遠比私人診所費用為低。對於領取綜合社會保障援助金者,診金、藥費、手術費、眼鏡及助視器費用等方面能獲得津貼或減免。>

可進入網址睇睇!

別墅

我想知理大(poly vision)驗一次眼幾多錢?

伯爵府

紅磡poly .......$500註冊視光師......覆診$350
原帖由 Princessleung 於 09-8-6 15:08 發表

男爵府

好似沙田區理大,$400就ok喎! 打去check吓!

珍珠宮

原帖由 Princessleung 於 09-8-6 15:08 發表

應該間間唔同,元朗有 package,大人+細路,約 $500 total 1 年內加埋驗 3 次,幾抵!
盲人輔導會要 book,舊年打去佢話好 full,要一個月後,所以先轉去 pv! pv check 得仔細 d tim!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

男爵府

可以, 去到時同驗光師講就會幫佢check下...
要打去book時間...

原帖由 彤b^^ 於 09-8-6 15:25 發表
我想問下呢...
因我仔仔睇野成日都係會將個頭偏埋一邊,但睇書又唔會咁,
我同佢去呢度CHECK可以嗎?
因我估係眼睛問題....
洗唔洗約時間先可以上去,謝謝
...

別墅

原帖由 webjen 於 09-8-6 15:23 發表

應該間間唔同,元朗有 package,大人+細路,約 $500 total 1 年內加埋驗 3 次,幾抵!
盲人輔導會要 book,舊年打去佢話好 full,要一個月後,所以先轉去 pv! pv check 得仔細 d tim! ...

Many thanks, 請問你有冇元朗個間既電話呀

男爵府

好媽媽勳章

你可以Book Weekday驗眼,佢地好仔細!話佢知想後補,佢地會同你排後補名單。
我係元朗驗次次順便check埋自己,价錢一樣$130!

一定要預約!
元朗電話:2470 1818

禁止訪問

水晶宮

原帖由 bbfish1992 於 09-8-6 09:36 發表
邊度好?

還有其他提議嗎?

my daughter checked at polyu (not poly vision) hunghom $500.- quite good!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

原帖由 彤b^^ 於 09-8-6 15:25 發表
我想問下呢...
因我仔仔睇野成日都係會將個頭偏埋一邊,但睇書又唔會咁,
我同佢去呢度CHECK可以嗎?
因我估係眼睛問題....
洗唔洗約時間先可以上去,謝謝
...

魚毛咪就係則埋個頭一邊睇書
所以check吓

子爵府

原帖由 runrun 於 09-8-6 15:39 發表
你可以Book Weekday驗眼,佢地好仔細!話佢知想後補,佢地會同你排後補名單。
我係元朗驗次次順便check埋自己,价錢一樣$130!

一定要預約!
元朗電話:2470 1818 ...

thanks for the information

首頁

尾頁

跳至