自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 bmuimami 於 09-8-6 15:56 發表

my daughter checked at polyu (not poly vision) hunghom $500.- quite good!

請問係咪理工大學
係老師亦或學生check
有無跟進服務或配眼鏡

萬一,魚毛隻眼有事都唔駛轉介去e度個度!

Tx

子爵府

原帖由 webjen 於 09-8-6 15:23 發表

應該間間唔同,元朗有 package,大人+細路,約 $500 total 1 年內加埋驗 3 次,幾抵!
盲人輔導會要 book,舊年打去佢話好 full,要一個月後,所以先轉去 pv! pv check 得仔細 d tim! ...

咁抵!

舊年暑假去咗灣仔個間pv驗眼
個價錢係分開視光師同?學徒(trainee)
視光師D期好full同埋好貴~$350--一次
但係前部份驗眼嘅唔知係乜人,我覺得唔pro囉
佢比個驗色盲嘅表魚毛睇,魚毛未答,佢趕住用手指劃個字同圖案出來問魚毛係唔係
驗眼壓部機(俗稱楂船)咪吹D風出來嘅,第一次小朋友更係有D驚(佢事前無講,我都駭一跳),跟住佢係張表到了寫「不合作」fail
入到間房,視光師睇完張表(無問)就叫魚毛讀唔同嘅字體
10分鐘左右,就同我講魚毛有近視要配眼鏡
我問佢魚毛剛剛滴咗眼藥水(唔記得係驗眼壓亦或影相時),睇嘢仲係好模,會有影響嗎
佢就問魚毛上堂時睇唔睇到黑板
魚毛話比佢知一時時(其實係因為前面同學摭住)
我補答嗱
佢同我講:
配唔配眼鏡帶,你係阿媽,你決定啦
不過話比你知,小朋友e家唔帶,會嚴重影响視力

1) 兩個?staff都好趕時間
2) hard sell 配眼鏡

如果完全無選擇,先考慮再返去
因為都有一個好處: 唔記得收錢、
我一星期後返去交,個接待員仲好surprise,唔知無收到我錢!

anyway, thanks for your sharing

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

PolyVision 唔等於理大驗眼??

我仲剛剛上星期同呀仔去Polyvision驗,因為之前好多mami話理大驗眼好,我以為係Polyvision=理大,不過佢地真係有好多小朋友鏡架簡,出面選擇小d......

子爵府

原帖由 runrun 於 09-8-6 15:39 發表
你可以Book Weekday驗眼,佢地好仔細!話佢知想後補,佢地會同你排後補名單。
我係元朗驗次次順便check埋自己,价錢一樣$130!

一定要預約!
元朗電話:2470 1818 ...

剛剛打咗去 (總部)
佢話無後補,要每日打去問
仲問想睇視光師亦或醫生
請問有乜分別?

Tx

男爵府

好媽媽勳章

我只係元朗驗過,佢地可以預留後補位,若有位就覆返電,驗眼過程態度好好、又仔細!d職員態度都very good!
只係$130可以一試!

大宅

回覆 1# bbfish1992 的文章

Help !

What's the difference between
- 理大護眼 (http://www.polyvision.com.hk/) and
- 理大護眼專業聯盟 (http://www.polyvision.hk/)

They're two different organizations, which is good ?

Please advise.

大宅

原帖由 newmama01 於 09-8-7 14:54 發表
Help !

What's the difference between
- 理大護眼 (http://www.polyvision.com.hk/) and
- 理大護眼專業聯盟 (http://www.polyvision.hk/)

They're two different organizations, which is good ?

Please advi ...

我上個月同個女去理大護眼 (信和中心), $400.
配眼鏡配左九佰幾(已經係平frame三佰幾, 此價錢鏡片有防uv) , 約左三個月後"覆診", 到時比$200.
我感覺驗眼過程可比到我信心, 不過d眼鏡就比較貴.

呢間係理工附屬機構, 理工入面都有得驗眼, 你可以打電話問一問.

子爵府

原帖由 runrun 於 09-8-7 14:42 發表
我只係元朗驗過,佢地可以預留後補位,若有位就覆返電,驗眼過程態度好好、又仔細!d職員態度都very good!
只係$130可以一試!

我去元朗好遠啊
不過試一試
咁睇視光師亦或醫生

唔該曬

禁止訪問

別墅

原帖由 bbfish1992 於 09-8-6 09:36 發表
理大(poly vision) vs 盲人協會
邊度好?

還有其他提議嗎?

我囡都是在盲人輔導會驗的,都幾好,又平130元,我囡就半年看一次. (石峽尾) 而且都有眼鏡配的,不貴的.

大宅

我個囡係沙田間x大驗眼
驗眼就ok
配眼鏡就
佢介紹俾我d眼鏡架都要$2500 樓上
問佢有冇第二d,
就介紹$1700 樓上...........

佢地就係咁富貴:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

環保接龍勳章

我囡囡因為有弱視, 所以每半年都check住私家醫生, 每次收$500, 包視光師驗眼同眼科醫生check眼. 眼鏡都係診所配, 我囡囡配過2次眼鏡, 每次都係$1000樓下. 專科診所我覺得價錢ok.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

原帖由 bbfish1992 於 09-8-6 17:46 發表

請問係咪理工大學
係老師亦或學生check
有無跟進服務或配眼鏡

萬一,魚毛隻眼有事都唔駛轉介去e度個度!

Tx

yes, polyu, hunghom
not teacher, not student, they are all experts
follow up services = yes, glasses = yes
don't worry!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

原帖由 彤b^^ 於 09-8-7 18:17 發表
我今早去左元朗e間,我都係一早響馬鞍山坐車出去,其實應該去深水"土步"會近d,但元朗我比較熟,所以都係去元朗好點,我怕走失路,hehe
佢地check得好仔細,阿仔用藥水放大瞳孔個陣,護士姐姐仲好好人,話佢叻叻冇大叫,請佢食 ...

下午時都問咗
要後補位

多謝你的分享
你阿仔無事就好囉

子爵府

原帖由 happyla 於 09-8-7 19:45 發表

我囡都是在盲人輔導會驗的,都幾好,又平130元,我囡就半年看一次. (石峽尾) 而且都有眼鏡配的,不貴的.

去試吓先
可唔可以比電話號碼我
係個網址揾唔到

子爵府

原帖由 gracelam 於 09-8-7 22:26 發表
我囡囡因為有弱視, 所以每半年都check住私家醫生, 每次收$500, 包視光師驗眼同眼科醫生check眼. 眼鏡都係診所配, 我囡囡配過2次眼鏡, 每次都係$1000樓下. 專科診所我覺得價錢ok. ...

價錢都ok喎
可唔可以比D資料
Tx

大宅

想問元朗邊度??我都想幫個女CHERK下,有無網址??THX...

子爵府

原帖由 sasasui 於 09-8-8 00:47 發表
想問元朗邊度??我都想幫個女CHERK下,有無網址??THX...

http://www.hksb.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=33

首頁

尾頁

跳至