論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

工人12月頭會滿約(2年),唔想再同佢續約,自己湊番對仔女!!

1)我應該要同佢簽D咩呢?
2)滿約,扣番12日大假俾佢
3)俾番機票佢簽收
4)要幾多日前通知佢唔續約呢?

因為睇到有D CASE,係會俾工人告無理解僱,咁我應該點做先可以防止俾佢告呢?

P.S.因為第一次請工人,真係咩都唔識! 好驚會有手尾跟!

大宅

我都想知呀, 要不要FAX封信通知入境處呢?

2) 係不係應該係14日大假呀?

大宅

工人如做滿24個月, 之前係bk睇, 如果你吾再請工人(自己湊番), 你係要俾遣散費佢.

所以你應該早d(例如10月尾)就俾信佢話明吾續約, 最後工作日期係幾多號...封信愈簡單愈好, 要佢簽收, 一式兩份, 一份自己留底, 一份俾佢. 同埋如果你可以早d自己湊返, 你咪叫佢last day係11月頭, 另外補16日大假$俾佢 (14日+2日週末), 咁佢一出你大門口, 有病有痛都吾關你事.

當然仲有回程機票+$100車津.

大宅

係佢離職當日, 要fax番封信俾入境署話個工人已離職.

原帖由 catbabycat 於 09-8-11 10:05 發表

大宅

有無封信的SAMPLE可以參考下嗎?

大宅

醒目開學勳章

如果,我11月就唔用佢,咁係咪都要俾遣散費佢呢?

請問FAX俾入境處既信,有無FORMAT呢?

定係完唔完約,唔再請工人,都要俾遣散費呢?

THX,
原帖由 kingkingmui 於 09-8-11 10:33 發表
工人如做滿24個月, 之前係bk睇, 如果你吾再請工人(自己湊番), 你係要俾遣散費佢.

所以你應該早d(例如10月尾)就俾信佢話明吾續約, 最後工作日期係幾多號...封信愈簡單愈好, 要佢簽收, 一式兩份, 一份自己留底, 一份 ...

大宅

醒目開學勳章

你岩,我一時大意打錯咗,係14日大假先岩呀!!

原帖由 catbabycat 於 09-8-11 10:05 發表

子爵府

原帖由 趴地熊 於 09-8-11 14:10 發表
如果,我11月就唔用佢,咁係咪都要俾遣散費佢呢?

請問FAX俾入境處既信,有無FORMAT呢?

定係完唔完約,唔再請工人,都要俾遣散費呢?

THX,
就算你想同佢提早完約都要雙方同意, 佢唔肯你都冇計, 佢有權要求做到最後一日至走, 法例規定提完約唔可以超過28日, 超過就當斷約, 即係你炒佢要補一個月人工, 計落咪又係要比$比到完約, 重有你唔可以話佢知自己揍唔再請人, 因為佢有權追你遣散費, 你只可以同佢講換工人, 咁佢就冇權追你.

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

乜完左約
唔續佢要俾遣散費架咩?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

原帖由 yingwong 於 09-8-11 14:57 發表
乜完左約
唔續佢要俾遣散費架咩?

係啦, 點解呢???自己唔做野湊返都唔得. 點解要比多d$???

大宅

醒目開學勳章

如果佢追我遣散費,係應該點計呢?

無錢再用工人,都仲要俾遣散費,做僱主都係慘呀!!
只係想自己辛苦D湊番對仔女!!都仲要俾多一筆錢工人!!

原帖由 panada88 於 09-8-11 14:32 發表
就算你想同佢提早完約都要雙方同意, 佢唔肯你都冇計, 佢有權要求做到最後一日至走, 法例規定提完約唔可以超過28日, 超過就當斷約, 即係你炒佢要補一個月人工, 計落咪又係要比$比到完約, 重有你唔可以話佢知自己揍唔 ...

子爵府

原帖由 yingwong 於 09-8-11 14:57 發表
乜完左約
唔續佢要俾遣散費架咩?
呢個係外傭法例規定, 外傭手冊上有清楚列明.

子爵府

原帖由 趴地熊 於 09-8-11 16:04 發表
如果佢追我遣散費,係應該點計呢?

無錢再用工人,都仲要俾遣散費,做僱主都係慘呀!!
只係想自己辛苦D湊番對仔女!!都仲要俾多一筆錢工人!!
2/3月人工X2年= $3480/3 X 2 = 4640 + 14日大假&回程機票同埋$100交通津貼.

所以咪話你唔好咁老實話佢知你唔再請人囉, 只係暫時未請到適合啫, 等佢走左或者轉左老細之後就過海神仙喇, 你有權幾年都搵唔啱人架, 一旦比佢知可收多咁多$, 佢一定賴C唔走, 重可以告你兼申請延期留港搵老細, 佢贏左期間食宿重可以入你數, 博唔博你自己諗過喇.

大宅

不知大家有無format可以提供呢?

謝謝!

原帖由 kingkingmui 於 09-8-11 10:35 發表

大宅

醒目開學勳章

panada88,

多謝你教我路呀!!!我明白你講咩呀!!我唔會坦白同佢講唔再請人!!

不過想了解一下,萬一唔好彩,佢告我,我要俾幾多錢咋!!

原帖由 panada88 於 09-8-11 17:03 發表
2/3月人工X2年= $3480/3 X 2 = 4640 + 14日大假&回程機票同埋$100交通津貼.

所以咪話你唔好咁老實話佢知你唔再請人囉, 只係暫時未請到適合啫, 等佢走左或者轉左老細之後就過海神仙喇, 你有權幾年都搵唔啱人架, 一旦 ...

大宅

有無媽咪可以幫下我

請問天書有呢啲format嗎? 我搵不到呀.

原帖由 kingkingmui 於 09-8-11 10:35 發表

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有無搞錯呀!
死人正苦乜都保障晒佢地

原帖由 panada88 於 09-8-11 16:54 發表
呢個係外傭法例規定, 外傭手冊上有清楚列明.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

其實你可以打去1823(勞工處)政府熱線問吓, 我理解係合約期滿, 你地雙方要講明想扣14日大假早走 , or做到最後一天, 以合約為最後日期.

而佢走當日,就根據合約比埋薪金+14日大假 + 一張機票,
如果係扣假, 就一個月薪金 + 一張機票
因為佢係合約期滿, 唔須要遣散費, 除非係中途離職,同埋你同工人係合約期滿, 佢告你咩先得呀...

而你同工人在簽收機票同薪金假期錢的同時, 一定要一式2份, 保障自己, 機票都要影印工人簽名確認, 當日起計7日內要通知入境處, 工人已經離職, 免得佢在外面有咩事都要你負責任...

其實最好你打去1823一次. 確定資料無錯...會安心d

大宅

我想問下, 合約到邊度可以睇到合約期滿日呀?

大宅

有無媽咪可以幫下我

請問天書有呢啲format嗎? 我搵不到呀.

首頁

尾頁

跳至