懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同我老婆都打算第日喂人奶, 但老婆個阿媽一聽到就話更係唔好LA, 第日會好痴身, 又話有乳CANCER 既機會都高D(我所知係會低D), 跟住見到人地D BB食人奶, 佢就話, 食人奶咪食到咁廋LOR. 又話我呢D 係新潮野, 其實食人奶都係BACK TO BASIC 者. 有時講幾講, 真係火都來. 我都唔明點解諗野唔係以BB 既健康為出發點. 我真係想知有冇人D 阿媽會咁諗. 只係發洩一下, 不喜物插.

民房

吾好咁嬲啦.

可能個老人家想為你好, 怕你地辛苦. 老人家表達方式吾同姐.

我老公屋人果時都有叫我吾好喂人奶, 奶粉都好好營養.

你地自己決定, 不過吾好同老人家正面衝突呀, 吾岩聽米當聽吾到算lor.

原帖由 portfolio 於 09-8-11 12:56 發表
我同我老婆都打算第日喂人奶, 但老婆個阿媽一聽到就話更係唔好LA, 第日會好痴身, 又話有乳CANCER 既機會都高D(我所知係會低D), 跟住見到人地D BB食人奶, 佢就話, 食人奶咪食到咁廋LOR. 又話我呢D 係新潮野, 其實食人 ...

複式洋房

唔好灰心,我開頭餵亞囝食人奶時,我爸爸都話唔好(我回娘家坐月)、營養又唔夠、自己又無得休息、又唔知亞b食咗幾多...無數咁多野講。

我無同佢拗,跟住有一日我帶埋佢去健康院覆診,我特登問醫生如果我繼續餵人奶好唔好?醫生第一時間話:梗係好啦,最好可以餵到幾多就幾好,唔好怕唔夠,多d休息,飲多d湯水,bb會少好多病痛,抵抗力又會好d,連患乳癌的機會都比一般人低,咁多好處點解唔餵?(我bb睇果個係女醫生,佢好幫人奶媽)

之後,我亞爸回到家,自動自覺煲多d魚湯,又無再反對我餵人奶。祗要你們兩公婆一條心,就無問題。

老人家梗係咁講啦,如果你太太要餵人奶,佢地無得抱,又無得幫手餵,一般老人家心態。

大宅

我家6299 & 姑奶(仲有路人甲乙丙)都暗示人奶唔夠奶粉好營養,其實係佢地想抱BB,但餵人奶佢地就無得抱無得揍,於是就不時比說話我聽。

可惜自己又唔爭氣,產後12朝就比佢地激到日日喊,搞到奶量勁減。BB依家三3期大,我都唔知可唔可以繼續落去。

子爵府

餵人奶唔一定痴身.bb痴唔痴身睇你自己點湊啫!
我全人奶全埋身,bb一d都唔痴身架,個半月自己戒夜奶,唔會當我人肉奶咀,食飽自己講byebye走人!bb自己瞓一間房,唔駛人暗瞓覺,又唔會扭抱.相反我識好多食奶粉既bb,比我bb痴身好多!相信係bb性格及我地一路教bb獨立有關.

食人奶既bb肥瘦都有,就好似食奶粉既bb都有肥有瘦!我bb本身好輕,全人奶到6個月時重得好好,後來加固體反而重得差咗.依家歲几轉左奶粉,又唔見佢肥得几多!

bb到依家就嚟歲半啦,一次都無病過!佢仲係成日接觸其他小朋友一齊玩添架!就算人地d bb有少少唔舒服,甚至我自己唔舒服,bb都無惹病!呢個係餵人奶既最好既回報!

仲有呀,我bb都好精靈醒目,街外唔識既人見到佢,都一眼就知佢係食人奶架!

如果你地相信餵人奶好,又想比最好既bb,自己努力堅持就得架啦!初頭好辛苦,但過一陣上軌道就好easy,又省時省$,非常好呀!

原帖由 portfolio 於 09-8-11 12:56 發表
我同我老婆都打算第日喂人奶, 但老婆個阿媽一聽到就話更係唔好LA, 第日會好痴身, 又話有乳CANCER 既機會都高D(我所知係會低D), 跟住見到人地D BB食人奶, 佢就話, 食人奶咪食到咁廋LOR. 又話我呢D 係新潮野, 其實食人 ...

侯爵府

我自己無法餵人奶, 被迫餵奶粉, bb而家7個月, 真係無咁健康, 總係作病作病咁...可以餵人奶就餵喇, 一世人流流長, 可以餵o既, 辛苦o既日子得半年至2年, 值得o架...

我朋友o既奶奶同樓主外母一樣, 不過好似仲煩, 但我朋友都可以全人奶, 努力喇...你知道自己對bb好就得o架喇

別墅

原帖由 littlecook 於 09-8-11 13:58 發表
我全人奶全埋身,bb一d都唔痴身架,個半月自己戒夜奶,唔會當我人肉奶咀,食飽自己講byebye走人!bb自己瞓一間房,唔駛人暗瞓覺,又唔會扭抱.相反我識好多食奶粉既bb,比我bb痴 ...

Hi Littlecook,

想請教你怎樣教bb獨立? 怎樣訓練bb自己瞓一間房,唔駛人暗瞓覺,又唔會扭抱呢?

可否分享一下?

複式洋房

我就係做左好多資料搜集, 知道喂人奶有好多好處, 如果我老婆阿媽有多D 呢方便既認識, 又等閒上來睇睇, 你話幾好呢.

原帖由 littlecook 於 09-8-11 13:58 發表
我全人奶全埋身,bb一d都唔痴身架,個半月自己戒夜奶,唔會當我人肉奶咀,食飽自己講byebye走人!bb自己瞓一間房,唔駛人暗瞓覺,又唔會扭抱.相反我識好多食奶粉既bb,比我bb痴 ...

大宅

原帖由 portfolio 於 09-8-11 14:24 發表
我就係做左好多資料搜集, 知道喂人奶有好多好處, 如果我老婆阿媽有多D 呢方便既認識, 又等閒上來睇睇, 你話幾好呢.

下..咁得意0既..通常老人家鍾意人餵人奶, 對BB好仲可以憾錢添..我屋企相反..我弟婦唔肯餵人奶, 我媽幾唔高興..搞到我侄仔而家D健康都是麻麻..成日有少病少痛, 好煩...所以我媽成日講我弟婦都唔知點做人阿媽0既..
囡囡6.93磅^^ 9/3 囡囡8.6磅^^7/4 桐桐10.1磅; 9/6 12.69磅; 11/8 14.43磅

別墅

樓主唔使唔開心喎, 你外母都係唔理解啫, 你都話佢講的理由中有D都係錯啦,同埋佢地個個年代多數都係食奶粉, 佢地覺得無錢先會餵人奶, 奶粉營養好好多咁....

其實餵人奶好都係近十年到先提倡同好處為人認同, 所以佢都係唔明,但出發點都係好的.

而且餵唔餵, 餵幾耐都唔係佢一言兩語可影響到你呀, 最重要係你太太的睇法.

如果你咁已經唔開心, 成個懷孕過程所遇到同佢地所比你的不同意見你會有排唔開心咯.

男爵府

原帖由 gokinjo 於 09-8-11 13:44 發表
我家6299 & 姑奶(仲有路人甲乙丙)都暗示人奶唔夠奶粉好營養,其實係佢地想抱BB,但餵人奶佢地就無得抱無得揍,於是就不時比說話我聽。

可惜自己又唔爭氣,產後12朝就比佢地激到日日喊,搞到奶量勁減。BB依家三3期大,我都唔知可 ...

hihi~~唔好灰心呀!!
我奶糧都唔多架~~bb唔飽咪食密d囉~~啜多d造奶會多d~~飲多d上奶既湯水~~真係好唔夠既話咪補奶粉囉~~我bb而家13個月喇~~仲係食緊人奶~~
唔好理人地講乜~~最緊要自己知道俾緊最好既野bb~~就算唔夠奶都唔好怪自己唔夠奶俾bb~~因為你已經為bb既利益盡左力~~食得一餐得一餐嘛~~好過有d人諗都唔諗就唔俾bb食(我意思係有部份~~唔係指定某人)~~bb連食一餐既機會都冇~~
加油呀
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

禁止訪問

男爵府

唔好唔開心啦~~最緊要你同你老婆知道乜野係對bb好~~
我bb出世到而家13個月大我都有餵人奶~~bb的確係會痴身少少~~但係如果本身你老婆係自己一手一腳揍既話~~就算人奶定奶粉都會痴身架啦^^
其實又真係唔係好明你外母點解會話係新潮野~~喺里個世界未出現奶粉之前~~人類都係母乳餵哺架啦~~而且~~係會減低乳癌既機會架啵
有d亞媽諗野係好得意架~~想你餵果陣就話餵人奶好~~你唔餵就怪你唔餵~~但你餵得佢唔肥又要賴你餵得唔好~~所以聽左咪算囉~~
食人奶唔一定bb會瘦架~~我有好多朋友都仲餵緊人奶~~佢地有d bb肥~~有d bb瘦~~我bb 8-9個月都圓碌碌架~~之後出牙仔同標高~~加埋病左一個星期先開始瘦~~但係健康院話雖然bb係比之前瘦~~但係都正常啵~~因為爸爸媽咪都瘦~~小朋友唔肥都唔出奇~~而且bb肥都唔一定係好事黎~~過肥要減果陣仲慘啦~~
touch wood~~我bb過左6-7個月大之後身體都算唔錯~~只係試過一之外耳炎病左一個星期咋~~
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

侯爵府

係呀, MAMI有爸B支持, 就會好安慰O架喇, 你同你太太講: 咩人講咩野都唔緊要, 總之我撐你...就得O架喇

子爵府

係咪獨立就好,見人見智啦!有d朋友好enjoy bb痴身架!
我就無話專登想bb獨立d,只係慢慢就係咁樣教,教出咁樣既bb!
親佢仲細,個几月,就比佢自己瞓自己房自己床,唔好成日抱,佢喊要人陪就可以放佢响床或搖椅同佢玩,傾計,代替手抱.瞓覺唔陪瞓,放响搖椅等瞓著就抱返床瞓,慢慢改為放佢响床度由得佢自己瞓,間中睇吓佢瞓著未.只要由好細個開始,就好容易建立到良好習慣.其實bb好易適應,反而係好多父母唔捨得又太緊張,唔肯放手,到bb大d,想佢獨立就難d囉.有d朋友當bb細時好enjoy抱住bb瞓,或成日抱,到bb大d真係唔抱唔得.但都無問題既,只要你一直都係咁enjoy咪得囉.
佢跌親整親痛喊,唔好太大反應,但都會安撫佢,叫佢自己企起身,錫返無事,叫佢下次小心d,跟住轉移注意力,講/睇第二d野,咁佢就唔會覺得小小事就需要父母好大既關注.
bb大d啦,就樣樣野都比佢自己試吓做,例如刷牙,食飯,收拾玩具,等佢習慣動手動腳做野,唔係大小姐少爺.
最緊要係,家人態度一致.如果有d老人家指手畫腳,咁就難d囉!

原帖由 Pessuma 於 09-8-11 14:15 發表

Hi Littlecook,

想請教你怎樣教bb獨立? 怎樣訓練bb自己瞓一間房,唔駛人暗瞓覺,又唔會扭抱呢?

可否分享一下?

伯爵府

你問下你老婆, 佢好大機會都係食奶 粉大的, 其實我們這一代大多是奶 粉b, 當年的廣告同而家都一樣勁, 當年真係講到奶 粉先係好野.

咁你外母都無餵過人奶, 就好難理解架啦.

我都係奶 粉b, 我媽都係咁諗架,
不過餵人奶第一個月係好辛苦, 餵得好密, 咁我係阿媽的女, 佢都會擔心我而叫我餵 奶 粉囉. 但我都堅持餵人奶.

其實自己媽媽唔支持, 最唔開心應該係你太太, 你多d 鍚返佢啦, 坐月時你記得要幫手呀, 等你太太專心餵 奶和休息, 你就幫下手換片沖 涼暗瞓覺等等, 咁就真係幫到佢餵 奶囉.

只要你兩個夠堅持就得啦.
加油啦!
你和太太多些去母 乳版啦, 可以有更多支持啦

禁止訪問

大宅

原帖由 hapizoe 於 09-8-12 16:49 發表
人地爸爸~

我奶奶&我爸爸同你太太ge媽媽一樣~~
同我地兩公婆ge意見有好大分歧~~XD
我奶奶果個年代因為大多數都係食奶粉,所以先咁講~
而我爸爸就係好固執果D人~
佢認為唔好就一定係差=..=
講幾多都漇氣~~

不過.. .. ...

題外話
我bb就嚟出世
我想問教.如果你係公司唔可以pump奶
咁谷奶時點算