婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

原帖由 波兒 於 09-8-11 16:54 發表
62岩岩"走咗",而家得99一個人住。我同c6般咗出黎住咗4年,又打算生bb。如果般返去同99住最大好處唔洗供樓,又有人煮飯比我哋食,反正而家層樓又升咗好多(雖然我同c6生活完全無負擔),但我有考慮將來生咗bb會唔做嘢,支柱落係c6 ...
千萬唔好同99一齊住!

大宅

我奶奶好人,但我都唔想一齊住,睇埋自己性格啦,我好怕人煩,寧願餐餐食公仔麵都要自己住啦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實一家一主最好!不過你62走左,你99得返自己一個又好可憐...

我都係同99住,佢一個女人湊大四個仔女,老左得返自己一個,佢好好人,而我老公亦好孝順,所以我地婚後同99一齊住... so far都ok,不過可以楝的話,不如住係附近,方便照應啦!

大宅

好媽媽勳章

"相見好, 同住難, 情願住近d算"

同意.

我99非常好.
好關心我地, 真係當我係女.

我地搬返去同99住過兩次 (未找到屋搬).
因為生活習慣唔同, 令到99好唔開心.

之後搬近d - 大家有自己空間.
d孫可以時時見99.
開心好多.

大宅

除非你好肯定同佢住係好過而家啦, 如果都係50/50, 何必博呢, 返唔到轉頭架, 傻人

禁止訪問

伯爵府

話時話,你地99見到你同你地c6好sweet時,會唔會有說話聽架?

我99連我c6食飯時夾餸比我都鬧架!

侯爵府

好媽媽勳章

agree! 何必博
Never lives with your 99 (even you have a 'good' relationship with her now)

原帖由 咕咕豬 於 09-8-12 11:38 發表
除非你好肯定同佢住係好過而家啦, 如果都係50/50, 何必博呢, 返唔到轉頭架, 傻人

侯爵府

好媽媽勳章

However, your husband should also gives living expenses to your 62 99 monthly, right?

原帖由 FM94.8 於 09-8-12 11:54 發表
仲有唔好諗住同99住會慳$, 好似我99咁要c6比$4000 + 水電(得我2公婆) , 跟住話唔夠, 再問其他人攞(其他仔, 唔係一齊住), 攪到我地唔好意思.
我地e家租屋都係$5000. ...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

I think 4k is enough for the dinner for 3 people only.
How about the breakfast? lunch? she may goes for tea daily? she may goes out?..... and she also need some pocket $........
How about the water, gas, electrical, mang. bill?
Everything are expensive now.
May I ask: why there are 3 people for dinner (she live alone)?

原帖由 FM94.8 於 09-8-12 14:27 發表

62 died. C6 gives $1000/month as same as other brothers & sister. I don't know why 99 said that $4000 was not enough for lunch only for her and dinner for 3 persons.

禁止訪問

洋房

你要諗清楚,有問題時想搬走就難mouth: mouth:

大宅

回覆 1# 波兒 的文章

樓主,我同你情況差唔多,但我同未來62住,雖然未來62好nice唔難相處,不過而家住落就好似其他sis 咁講「相見好,同住難」。而家好多野都要避忌,洗衫分開先,著衫唔可以咁暴露,舉止要端莊,同fiancexx果時又唔敢咁大聲,搞到咩mood都冇哂,仲要驚有咩行差踏錯比fiance屋企人話唔睇個老人家,話失自由一啲都唔誇張架!咁大轉變既生活,要適應唔係易事,我當初就係咁天真以為自己可以適應,點知完全唔係搞到而家勁大壓力成日都喊~希望樓主三思三思!

侯爵府

好媽媽勳章

if 4k is for dinner only, then it is ok la.

原帖由 FM94.8 於 09-8-12 15:05 發表

breakfast + lunch + daily commodities + water + electricity are paid by C6 & me.
4k is only for dinner. If we eats at outside,4k is not enough but we are not.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老公經常會攬住我,如果99係附近,我就會推開佢...不過99多數都笑笑口行開或當睇唔到...

原帖由 irene_the_pooh 於 2009-8-12 12:00 發表
話時話,你地99見到你同你地c6好sweet時,會唔會有說話聽架?

我99連我c6食飯時夾餸比我都鬧架!

禁止訪問

大宅

曾幾何時都覺得會同未來99相處快樂;但唔須要等到結婚,同bf拍拖3年幾,係依段期間,事實已經證明左佢ar媽根本唔會放我在眼內,唔識respect人,我亦根本同唔到依種佔有欲強既女人一齊住

侯爵府

好媽媽勳章

I see............. I misunderstand that you rent a flat outside in 5k. sorry!

原帖由 FM94.8 於 09-8-12 15:59 發表

i mean we live with 99, does not guarantee to save more money.

首頁
12345...6

尾頁

跳至