跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 03年4月媽媽-(返學啦)

all, 今朝接左劍鳴個電話, 以為佢地話有位啦, 點知........

話收到我封求位信勒, 但因為正式注冊要7月, 所以要8月先通知我有無位! (我心諗, 唔係嘛, 8月??到時我都係第2間俾晒學費買晒校服啦, 有無攪錯!!!)咁我問佢, 因interview時我選了am, pm我都唔介意, 咁會唔會快d, 佢話唔係am定pm既問題, 而係因我個囡係waitlist, 所以一定要d正選既注冊晒有浄位先通知 !! 咁我再問佢言下之意係咪am同pm都full 晒, 佢唔肯正面咁答, 話因interview時既表現問題亞囡排左係waitlist, 點都要等到8月份!!!

打嚟嗰位唔係miss, 我諗係d文書,好似姓辛, 我真係俾佢激c, 佢答來答去浄係話因為係waitlist所以咩咩咩, 仲要好似我唔明咁, 争在未話其實唔會收您個囡, 好聽d叫waitlist 咁解囉! 語氣又唔好, 我覺得佢似打嚟暗示我唔使等多d囉! 同埋t差在未開到口講話其實係有位不過我個囡in得唔好有位到唔到您啦!!!有無攪錯 我個囡in 在9間8間都收浄係您間waitlist, 我仲要懷疑佢地in 錯我個囡, 以為佢報n1class因問d問題太淺..........嬲得我吖!

子爵府

ladybird,

剛才 Ling 姐姐 call 我 話: 3月又開班, 我hold 左 Wed 個course, 過2日去pay...
Ling 姐姐 話: 你會 join 埋 Sat 個course wor ??
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

男爵府

我證實左亞囡真係無呃我............上次in培正時, 佢係嗰5個小朋友入面唯一一個肯自己跟老師入去仲要係笑晒頭都唔回望下亞媽in完又笑晒行出嚟嗰隻! 咁我問佢, 老師有無問問題呀? 佢話"有", 咁您有無答呀? 佢話"無".........睇怕真係無答過, 唔怪之得唔收

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Dear all

我現在都不用頭行痕著,因培正都不收Fidel, 可能他入去冇答先生問題掛,他同April 一同入房,一同出來都很開心,完了問他都答我說房內有什麼東西,真的不知因由. 不過其實我都冇打算入培正, 都是等 St. C or 根德有否消息才算,不過冇都不緊要,因讀回現在的"朗思",我都覺得不錯.

大宅

mmak,
係呀,星期三,六.... 我都會join (不過星期六,可能會遲do羅, 囝囝要係大圍學英文, 我都問過佢地幾時開英文班,咁..唔洗我走來走去o羅, 好彩就快喎 ) +上現在這間我唔多喜歡, 就等囡囡可返多日o羅, 遲d3歲可能無得返o羅! 到時我會比佢去試試學ballet 呀, o個處因為都好便宜.... 我里兩日都會去比錢!!

mmak 寫道:
ladybird,

剛才 Ling 姐姐 call 我 話: 3月又開班, 我hold 左 Wed 個course, 過2日去pay...
Ling 姐姐 話: 你會 join 埋 Sat 個course wor ??

子爵府

ladybird,

me too...o個處因為都好便宜.... 我里兩日會去比錢!!
會在那裡學ballet 呀... 我都想 但 no idea !!
沙田大會堂 o個間係咪毛妹 丫, 好似有3歲班 !!

ladybird 寫道:
mmak,
係呀,星期三,六.... 我都會join (不過星期六,可能會遲do羅, 囝囝要係大圍學英文, 我都問過佢地幾時開英文班,咁..唔洗我走來走去o羅, 好彩就快喎 ) +上現在這間我唔多喜歡, 就等囡囡可返多日o羅, 遲d3歲可能無得返o羅! 到時我會比佢去試試學ballet 呀, o個處因為都好便宜.... 我里兩日都會去比錢!!

[quote]
mmak 寫道:
ladybird,

[/quote]
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

男爵府

mmak, ladybird,
使咩係毛妹學咁貴呀, 我諗住係傷健協會學咋, 等亞囡3歲先, 又平又近, 我成日覺得除非學d要考公開試既 (ballet咁細無得考!)否則平平地玩下睇下佢地有無興趣先囉..........

大宅

mmak, meowross,
我都唔sure囡囡鍾唔鍾意學ballet (所以都唔想報間咁貴啦, 如佢真係好鍾意, 我會比佢跟番正規o個d o羅), 佢好似好想跟哥哥學畫畫, (而兩個時間又撞左) 但我想佢學ballet先, 唔鍾意就報畫畫班...

係喎, 傷健協會有得學喎... 忘記了!! 但近期見d通告好似係5歲班呢... 如果有, 咁我可以報傷健協會ballet & o個處畫畫班o羅!!

mmak, ladybird,
使咩係毛妹學咁貴呀, 我諗住係傷健協會學咋, 等亞囡3歲先, 又平又近, 我成日覺得除非學d要考公開試既 (ballet咁細無得考!)否則平平地玩下睇下佢地有無興趣先囉..........

[quote]
mmak 寫道:
ladybird,

me too...o個處因為都好便宜.... 我里兩日會去比錢!!
會在那裡學ballet 呀... 我都想 但 no idea !!
沙田大會堂 o個間係咪毛妹 丫, 好似有3歲班 !!
[/quote]

男爵府

ladybird, mmak,
我個physiotherapist話如果亞囡好似我咁瘦, 要佢學ballet呀, 驚佢好似我咁啲muscel support得唔好喎.........其實我一d都唔鍾意囡仔學ballet, 我最細個姨甥女學得好好, 攞王仁曼奬學金, 入精英班, 睇佢跳得好辛苦, 又驚亞囡隻腳粗, 玩下就算lu............

大宅

meowross,
其實學什麼都好... 最緊要佢有興趣o羅!! 我只係跟我亞媽咁樣... 樣樣都會比d囝囡試下 (我就唔多想d囝囡好似我咁, 樣樣學學下就話無興趣,唔學... 其實我係懶個隻)
話時話, 我都好怕果一"夠"實的的muscle係小腿到...

其實對囝囡都好似我呢... 咁鍾意畫畫

meowross 寫道:
ladybird, mmak,
我個physiotherapist話如果亞囡好似我咁瘦, 要佢學ballet呀, 驚佢好似我咁啲muscel support得唔好喎.........其實我一d都唔鍾意囡仔學ballet, 我最細個姨甥女學得好好, 攞王仁曼奬學金, 入精英班, 睇佢跳得好辛苦, 又驚亞囡隻腳粗, 玩下就算lu............

男爵府

all,
我隔離坐左個winter clerk, 係HKU讀緊個double degree, year3! 佢小學讀獻主會, 中學入左瑪利諾, 原校讀A-level跟住入U, 我問佢 - 啲人話因中四打後好多有錢同學去左外國讀書, 啲Miss無心機教, 係咪真?!佢話唔關事, 係有好多人走, 但都有唔少人留係度, 無心機教嗰d有頭都尾都無架啦! 咁我再問佢同學有無分黨分派, 係咪啲有錢女好串?佢話真係好有嗰班不知教得幾有家教, 又有禮貌, 係嗰d唔上唔落既先衰!仲叫我唔好信出面d傳聞, 好多都吹得好誇張, 佢話根本唔係咁, 間學校同普通學校無咩分別! 咁我問佢cert考成點, 佢話一時失手………….得4A5B喎!!!我話咁最好嗰個考成點, 佢話咪10A囉!不過基本上只准考9科, 係佢嗰年有個額外恩准考10科, 所以無咩得上報紙咁話!Form 5唔記得4/5班, A-level得3班…………

Shanshan,諗得過!一於填佢第一志願, 希望抽到啦!

另FYI, 我個DGS friend,佢話想當年地原校升中六只需16分咋………5班升4班!

男爵府

meowross

多謝你d料. 哎! 比你咁講一講, 令我本已平靜的心又再起一次"連綺"......... 點算好呢?

但我記得瑪利諾係要頭頭80個先上到中學喎. Very difficult 呢.

男爵府

shanshan, 頭頭80, really? 哎呀問唔到添!

ShanShan 寫道:
meowross
多謝你d料. 哎! 比你咁講一講, 令我本已平靜的心又再起一次"連綺"......... 點算好呢?
但我記得瑪利諾係要頭頭80個先上到中學喎. Very difficult 呢.

子爵府

懿琳媽媽,

FYI........

hayamama 寫道:
kitty,
老實說,培正真係唔易考到,所謂僧多粥少,我地嗰年成7千幾人考,但位就得120個,如果無番啲人事關係根本就無可能入到呢間學校,所以真係得來不易,但另一方面,你要考慮到係嚟緊未來3年幼稚園,6年小學,6年中小學....一個月嘅學費另計車費雜費全部最小都要3千幾至4千蚊,如果選擇聖羅撒,3年幼稚園會一樣,假設小學都派回原校直升(今年派回原校嘅有87%),咁就會有12年免費教育,聽起來又是否較設合預算一點?

子爵府

meowross,

Pls check pm, thx...........

大宅

dear all,
今日係迦南嘅親子遊戲日, 响九龍塘總校, 玩遊戲攞咗好多小禮物, d攤位整得好靚, 玩得好開心,似嘉年華會, 但联校活動勁多人, 學校有交通安排, 都想讚吓迦南好肯放資源响學生身上, 唉, 若kv第日真係無活動我會幾
Kahobb, 你今日有無去呀?

大宅

mmak,

thanks for your information.
我都已經決定咗讀st rose喇!學xanthe話齋,03年嘅出生率唔高,我諗到時升原校嘅機會應該幾高.我覺得st rose都好好丫!當然同女拔,瑪利諾,協恩,聖保祿等相比梗係差一皮.不過我都好滿意喇!比上不足,比下有餘嘛!話晒st rose都叫中上丫,又係津貼學校.雖然唔係一條龍,但勉強都叫有小學做backup.如果懿琳可以直升,將來妹妹就不用再煩.財政亦可鬆動啲.幾好丫!

mmak 寫道:
懿琳媽媽,

FYI........

[quote]
hayamama 寫道:
kitty,
老實說,培正真係唔易考到,所謂僧多粥少,我地嗰年成7千幾人考,但位就得120個,如果無番啲人事關係根本就無可能入到呢間學校,所以真係得來不易,但另一方面,你要考慮到係嚟緊未來3年幼稚園,6年小學,6年中小學....一個月嘅學費另計車費雜費全部最小都要3千幾至4千蚊,如果選擇聖羅撒,3年幼稚園會一樣,假設小學都派回原校直升(今年派回原校嘅有87%),咁就會有12年免費教育,聽起來又是否較設合預算一點?
[/quote]

男爵府

meowross
Info was from 小學雜談 before!

shanshan, 頭頭80, really? 哎呀問唔到添!

[quote]
meowross
[/quote]

男爵府

咁total 幾多班吖?

meowross

[quote]

[quote]
meowross
[/quote][/quote]

男爵府

meowross
No idea, but was talking to a friend of mine whose daughter is now at Marynoll P2. She said she heard this before and was told that the coming years will be even less seats I think the chance is almost equal to 0.

咁total 幾多班吖?

[quote]

meowross

[quote]

[quote]
meowross
[/quote][/quote][/quote]

首頁

尾頁

跳至