跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 03年4月媽媽會-(返學啦)

Candy BB

多謝哂, 我會嘗試帶他返學校幾次, 不過唔知學校可否給我們入去玩. 及當天較遲入校.
妳有否再報協康會??
好呀, 我現在星期六或星期日都有同敬聽去維景灣畔club house游水, 他們有室內及室外, 都好合適小朋友游的 (不過我一個証只可帶三個(三歲以下不計). 另室內playground 都真不錯, 但要12:00中午才開, 不如今個星期日,下午約2:00 或 3:00. 有誰有興趣?? (我帶多少人都冇問題, 不用好似游水, 一個証只可三個). 如怕小朋友睡覺, 不緊張啦, 便任他們在那裡訓一陣, 自己上上網先 (那裡有些 soft 可坐及免費上網), 訓醒再玩, 那天我下午2:00 後free. 幾點離開都得.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Candy BB

o.k. no problem 17/7 (Sun) 3:00p.m. 那裡有訪客泊車位, $18/hour.
好呀, 叫敬聰帶些thomas火車先, 那裡都有個小型的木架有天橋及路軌可玩thomas火車的. 那天早上再電聯.

Kahobb & dorismama

有冇時間來呀. 妳們住的較近.

CandyBB 寫道:
Hi babydoris,
唔好講thank you, 我都係學習緊, 希望可以幫到大家.
我暫時仲未決定join唔join協康會, 8月才決定, 因為location轉了.
我今个sunday都ok, 如果揸車parking在where??
我唔游水啦, 我怕麻煩, 淨係想去club house玩下, 我唸可能3:00先到, 到時帶d thomas 出黎, 等佢地交流下.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

CandyBB & Kahobb

不如我們轉返去 "去街街topic" 那裡.

CandyBB 寫道:
Hi babydoris, KAHOBB
激死我, 我hubby sun要返工, 工人又放假, 不過我都会同鈞鈞黎, 唯有自己辛苦d. 我想confirm下, 搭mtr係唔係出”條頸嶺”站?? 出左之後難唔難揾?? Sorry, 我唔見左份4月bb会contact list, 冇左d tel list, 可唔可以pm您个tel no 比我??

[quote]
KAHOBB 寫道:
Babydoris

好丫! 我地幾次都約不成,不如今次約食埋 lunch 吖? APM 有間 御泰坊 + 家傳户曉;我join 咗member 有 85折,扺食好味舒適,window seat 重可以睇埋MTR 軌軌車,我諗細路最like,Kaho次次都睇到好興奮。

Yeah!! 佛羅倫車隊又再会合。 到時才 confirm游唔游水,我都想游架!

[quote]
babydoris 寫道:
Candy BB

o.k. no problem 17/7 (Sun) 3:00p.m. 那裡有訪客泊車位, $18/hour.
好呀, 叫敬聰帶些thomas火車先, 那裡都有個小型的木架有天橋及路軌可玩thomas火車的. 那天早上再電聯.

Kahobb & dorismama

有冇時間來呀. 妳們住的較近.
[/quote]

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 03年4月媽媽會之(返學啦!!)

嘉理子
我有興趣試堂, 23/7我o.k. 可否幫我報名??

嘉理子 寫道:
meowross, o向窩打老道, 近廣華醫院, 我23/7 1:00-1:45pm試堂, 您呢個時段得唔得?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

係啦, 真的不用太緊張及咁大反應, 相信只是傳傳下, 不一定是事實或者有些誤解, 真的未開始又怎知不好呢.

彤彤媽 寫道:
各位,

琴晚我阿妹話佢有個同事個朋友(佢喺九龍塘一間幼稚園做教師)話'九龍塘嗰d名校幼稚園d貼堂勞作同畫都係老師做同畫既, d老師就係做呢d嘢架喇!' 我阿妹話佢同個同事聽到都覺得好驚訝, 佢同事個仔本來開學會返約克, 一聽到呢單嘢即刻決定唔讀唔要留位費, 去讀神召會! 話唔想俾人呃錢, 讀教會學校應該會好d喎!(都唔知係咪真既, 咁樣做25仔法, 佢唔驚冇得撈乎?-()

我就話唔使咁大反應, 你俾得個小朋友去讀嗰間學校就即係buy佢地套教學方法啦! 入得九龍塘d名校幼稚園就預咗俾佢地搶錢! 而且就算貼堂嗰d作品唔係真係小朋友既作品都唔會影響你個小朋友既學習又唔會學少咗嘢, 因為嗰d一定係老師課餘既工作! 只係個老師做多d嘢啫! 自己個仔/女既學習進度同埋學唔學到嘢自己就最清楚! 最終都係講番嗰句'睇吓你想d 仔女點樣學習!'

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

嘉理子

Thanks ! see you tomorrow!

嘉理子 寫道:
Re : Kindermusik

babydoris, 幫您報o左名俾o左地址您o勒, 聽日見啦!

mmak, meowross & Fion88, 聽日試完堂o的家長報完名後, 要睇睇下星期有邊o的時段有空缺至有得試堂, 遲o的再話俾您o地聽。

聽日23/7試堂1:00-1:45pm仲有1個位, 2:15-3:00pm仲有兩個位, 有冇媽咪有興趣?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

係呀, 嘉理子說得不錯, 我都覺得o.k., 不過敬聰可能眼訓, 好似不太投入, 價錢都合理, 交通算o.k. 啦, 在油麻地地鐵行約10分鐘. 如媽咪想小朋友學音樂是一個幾好的選擇, 導師都很專業. 她們還說一班最多五個學生. 所以地方雖然細小小, 但不算很迫. 不過, 我暫時未報名, 因想看看敬聰開學後的情況,才決定時間的安排. 如各位有興趣, 可嘗試試堂後才決定.

嘉理子 寫道:
我今日去o左Kindermusik 試堂, 好好玩, 因為家長需與小朋友一齊參與, 雖然只得45mins, 靈靈同我上完堂都好累, 靈靈仲成堂跳來跳去, 玩得好投入, 落o左堂去揾地方食飯時靈靈累到坐住手推車瞓著。Centre地方唔係大, 但人少少老師可專心在幾個小朋友身上, 唔需要浪費時間去照顧咁多小朋友。今日老師唱toys away示意小朋友執玩具, 小朋友即刻一齊執。頭先靈靈睇完書, 我唱books aways..., 靈靈即刻自動自覺去執書。今日亦播過一段音樂, 然後家長攬住自己小朋友。我又試吓亨音樂, 然後攬住靈靈, 靈靈合埋眼好enjoy呀...上試堂已見效果, 所以我會繼續參加, 正確係$1500/15堂+$400教材用15堂(Include Kindermusik Home Material Pack with 2 Home CD's, 2 Music & Movement Books, a Home Activity Books and an exclusively created instrument) , 每週一堂, 每堂45mins, 您哋有冇興趣呀?

LEUNGS ARTS CENTRE
8B, Waterloo Plaza
53-55 Waterloo Road
Kowloon
Tel : 9287 2572 Christiana Tsang
Email : [email protected]
Website : www.leungsarts.com

我見其他教Kindermusik既都比較貴, 咁我朋友呢間就唔算貴啦:

Apple Tree Learning Centre $2,250/15堂+教材$435
http://www.baby-kingdom.com/modules/news/article.php?storyid=230

Arts Plus $2,750/15堂included教材
http://www.artsplus.com.hk/courses/Music/kindermusik.htm

Kindermusik by Catherine $2,770/15堂included教材
http://www.kateskids.com.hk/fees.html

Kindermusik by Paula $2,000/11堂included教材
http://www.kindermusik.hk/curriculum.htm

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

嘉理子
係呀, 因將要返學, 所以要敬聽約7:15-7:30左右起床, 靈靈返不返n1? 還是下年才返k1? 妳報了那個時段返Kindermusik ,

嘉理子 寫道:
babydoris, 唔怪得敬聰唔係咁投入啦, 佢好早起身咩?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

努力, 加油! 我之前都是8:30左右才起身, 這兩個星期媽媽train到我 7:30便起身, 之後飲半杯奶及吃小小通粉或面包. 便同A 姐姐落街買菜啦. 不過到11:00左右我又會有些眼訓, 希望上堂唔好瞌睡啦. 嘻嘻.

Fidel 上
( 我喜歡別人叫我做 Fidel, 媽媽在家長日都已經同老師說, 稱呼我叫Fidel.)

KAHOBB 寫道:
懿琳, 彤彤

我後日星期四都返學, 媽媽會陪我返到8/8, 每日1小時, 不過唔知起唔起到身, 因我每日要9點幾先起床.

大家加油呀!

嘉浩上

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

fino88 & kahobb

明蒑同嘉浩都好乖呀, 希望下星期Fidel 一樣咁乖及喜歡返學啦.
[quote]
fion88 寫道:
Hi all,
我都係今日返學, 早早就叫醒媽咪同我洗面扎"邊"仔換靚靚裙, 唱吓歌, 食茶點, 去pp就一個鐘。浩浩你就好啦, 有旦糕仔, 我得水同白面包咋 :cry: 唱完good-bye song就走啦, 我好乖, 唔會周圍走, D老師ee都讚我 希望你o地個個都咁開心啦 第日齊齊玩啦 [quote]
KAHOBB 寫道:
各位靚ee

我啱啱放学返屋企,上堂好開心。

我媽媽好論盡,竟然幫我著錯校服褲,應該今天著白色嘛,比錯藍色运動褲!好彩佢9秒9跑返屋企攞,得番我一个係 classroom都OK,無問題 :lol:

老師好 nice, 學校好乾淨,初头10 mins 自己玩 toys,跟住老師攞咗条繩比ふ朋友一个拖一个,話係火車

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

係呀, Candy 講得正確, Fidel上星期第一次自己上堂冇哭, 我接他放學, 他見我接放學還微笑出課堂. 但第二天,他見小朋友哭及叫媽媽, 他有些扁咀及不開心他亦同班主任說媽媽哩?? 第三日亦有些小哭及要姐姐 (因我冇帶他返學了). 那天回家, 工人打電話給我, Fidel 亦在電話同我說他有哭 還說沒有找媽媽, 不過找姐姐 (真的攪笑). 這兩天工人走時他都有小許哭. 但晚上我問他喜不喜歡返學, 他又說喜歡. 不過我相信小朋友過多幾天會習慣便冇事的. 我反而怕他病要常常看醫生. 不過又好似難避免. 總之做媽媽,都是緊張些, 不是驚這樣, 就是擔心那樣. 不過幸好我們4月媽媽大家互相分享鼓勵, 真的開心.舒緩些.
各媽媽, 大家努力以赴, 做到最好, 互相分享及鼓勵. (嘻嘻, 好似無線台慶, 好老套).

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

彤彤,April同Macy很叻呀, 已經可返咁長時間.

Fidel 現都是返 2 小時, 下星期三才返3小時. 可能放完兩天假(sat&sun), 星期一Fidel 話不返學, 返到學校又叫姐姐不好走, 但班主任氹氹下, 他又o.k. 但很黏班主任, 班主任同他玩一陣馬仔後, 行開同其他小朋友玩, 他又立刻走去跟著班主任. 他說去大大, 又要拖著班主任隻手同他去. 不過後來都肯跟嬸嬸入洗手間. 不過不知是否在學校第一次大大, 呵了小小在底褲, 幸好有帶多一條褲在書包. 嬸嬸都洗乾淨放入膠袋給回工人. 星期二.三早上在家都說不返學, 要訓覺. 但返到學校又沒有什麼, 都玩得開心, 但今天他早上流鼻水又勁打”握次” sorry 不懂寫及打. 所以冇返學, 他又話要返學, 還自己取返學鞋, 又話要見劉先生(班主任). 一時一樣, 真的不知他喜不喜歡返學.

今早打回家問工人Fidel 怎樣, 她話Fidel又 冇流鼻水又冇打”握次”, 所以我想他可能是鼻敏感, 可能遺傳, 因hubby 都有鼻敏感.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Candy BB
鈞鈞很攪笑, 那他真的哭還是只是說哭? 他習慣返早上未?? 他會不會很眼訓, 因妳說鈞鈞很喜歡訓覺. 新工人如何, 印 or 菲?? 新的小時候在那個時段做??? 因我同hubby 收工回家都約 7:30至8:00 了, 8:30 吃飯, hubby 會開電視半小時看有線新聞, 9:00 熄電視同Fidel玩, 9:30 飲奶, 10:00 便上床說故事, Fidel約10:15至10:30 訓覺, 我們才開電視看, 所以 7:00 – 10:30 都不知無線或亞視做什麼.

mmak
Fidel 是工人帶返學, 早上要乘2程專線小巴, 8:30出門口, 8:55返到學校, 如這幾天大雨, 坐的士 (約10分鐘, $25).

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

說起讀九龍塘幼稚園, 我想都會給 Fidel 試下, 但其實又好似冇頭緒, 因真的不太知道幾時可取紙及交表, 我好間唔中入"談幼稚園"好似有個topic 說 95-96年幼稚園取紙及交表時間, 但好似不太 up dated.
我心目中只有一間"根德園" , 因我姐姐兩個囝囝都是這間出來, 而大囝考入了喇沙 (當時他一分都冇, 因不是住九龍塘, 不是天主教徒, 冇哥哥在那裡讀, 又不識人在那裡做事), 而他們的品行都不錯, 而細囝亦可入喇沙. 所以我覺得應該不錯. 不過有些人話拔萃好過喇沙, 我覺得兩間都不錯, 但喇沙不用交學費, 而拔萃是宜直資. 嘻嘻, 所以好似喇沙好些.

但其實又心大心細, 給Fidel 讀活動教學, 因將軍澳 有兩個 "優才"及"xx(忘記了名字)", 另油塘那個"湊美" 都是活動教學
我另一個姐姐個女今年入小一"優才". 都會留意她讀得好不好.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

fion88
係呀, 小朋友真的知誰好蝦的, 又知媽媽心軟些, 所以有時真的強硬些, 上個星期我第一次嘗試用"超級保母"方法抱Fidel入房思過, 都幾work. 他立刻很乖, 不敢 曳. 還說叫我開心些, 如我不展示笑客,他便一直說"開心的""開心的" , 直到我有笑容為止.
相信明蒑會慢慢習慣自己上課. Fidel 現在穿完校服, 便快快穿鞋話返學, 姐姐離開學校, 他都不哭或扁咀了.

fion88 寫道:
呢排唔知係咪日日陪囡返學放學, 攪到佢勁痴身, 上個wk打鐘上堂我要走就喊, 但婆婆+工人就好地地
miss話係咁o架, 小明友覺得你放低佢, 痴少幾粒鍾, 所以等你放工痴番够本, 真係日日做到無停手
明蒑又係夜晚瞓唔好, 食保嬰丹有時得有時唔得, 攪到我兩公婆無晚好訓 :cry:
下個月要返早, 無得陪唔知點呢

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 03年4月媽媽會之(返學啦)

係呀, 冇問題的, 她們當一個services.
KAHOBB 寫道:
mmak

Ok架,個位 lady 好 nice。妳講係 Xanthe介紹,佢地點敢怠慢。

[quote]
Xanthe 寫道:
mmak,

of course they will not la, you can ask kahobb, babydoris....
[/quote]

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

懿琳媽媽 & dorismama

How's 懿琳 & Macy today? Is it o.k.? 有冇返學呀.

Fidel返了學三個星期, 有一日sick leave都看了二次醫生, 食了六天藥, 希望我們的小朋友快快適應學校群體的生活及小些病痛啦.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

彤彤媽
sorry, 當天我有事唔去啦. 所以我冇報名. Anyway, 唔該哂.
彤彤媽 寫道:
ShanShan,

我都剛cofirm咗會出席mit graduation! 仲要求佢地arrange 我地坐埋一堆添! 佢要我俾名, 我就俾咗你地小朋友既名佢, 你地包括:
CaseyMami(但我只記得Casey英文名, 佢話幫我揾吓!)
ShanShan
Cindy媽咪
CandyBB
babydoris

btw, 我d toilet cover可以919交收(如你方便!)

thanks

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 03年4月媽媽-(返學啦)

Icycream

Hope April get well soon.

Icycream 寫道:
彤彤媽,

唔好急. 慢慢黎啦. 彤彤經常想引你地注意lor.

april尋晚放學發覺佢發低燒(37.4). 屋企d藥俾我掉晒, 咪拿拿聲同佢去法國睇lor. d燒時高時低. 晚上又高d, 我話一定係學校野返黎既. 今日見佢仲有燒, 等佢係屋企休息下. 今朝飲水都嘔晒出黎. 傷風感冒都還好. 我最怕小朋友發燒.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 03年4月媽媽-(返學啦)

CaseyMami

不用擔心, Fidel 返學頭兩個星期, 都有小小哭或平咀. 以後都冇哭了, 但有時前一晚訓得不好, 朝早起身都會說要訓覺,不返學, 我便同他說爸爸,媽媽要返工, 姐姐要去街市買菜, 便只得Fidel 自己在家啦, 他便不願下著校服.

另坐校車, Fidel 已坐了10天校車, 頭一天冇哭, 第二天只是扁咀, 之後都o.k. (可能以前工人常給他看見其他小朋友上落校車情況) 在家樓下同他等校車時, 校車一到, 他便很高興上校車, 車內保母立刻幫他帶安全帶, 都o.k.呀.( 他都要坐45分鐘)有時Fidel 都在車上訓了, 保母都會加倍留心及抱他交給老師(返學)或工人(放學).

小朋友真的很快適應的, 不用擔心
CaseyMami 寫道:
今個星期Casey 回校都仲有喊, 但老師話當我地走了後就冇喊了, 明天Casey 第一天坐校車返美孚, 好擔心唔知Casey 會點呢??

首頁
12345...7

尾頁

跳至