跳至

首頁

尾頁

別墅

四月媽媽. 請問你地會用邊隻奶粉呀?

請問你地會用邊隻奶粉呀? 我諗住頭一個月餵人奶, 之後開始慢慢開始轉奶粉至我返工之前, 所以我想睇吓你地四月媽媽 會用邊隻奶粉呀.

複式洋房

Re: 四月媽媽. 請問你地會用邊隻奶粉呀?

我想比alva仔食惠氏s26

別墅

我都有諗過俾S26, 但又驚熱氣, 如果唔係可能會俾美贊臣安嬰宝

洋房

我諗住頭兩個月餵人奶之後安嬰兒A+

男爵府

希望頭個幾月可以餵人奶啦, 之後就加奶粉, 依家想比佢食明治, 我朋友個 bb 食明治好吸收, 腸胃好好無熱氣, 所以未比明治囉. 如果西田無折就比雪印.

仲之無熱氣腸胃好就得.

複式洋房

Hi Mrs Sweetie,

我都諗住頭一至兩個月餵人奶之後安嬰兒A+ !

大宅

Hi Mrs Sweetie,

我都諗住頭六個月餵人奶之後未決定!

公爵府

mrsleungbb,
我同你一樣, 諗住頭一個月餵人奶, 跟住慢慢轉奶粉至返工, 我會用惠氏 s-26 多喇.
[/url]

洋房

kevinkat/JR
其實我都想餵人奶耐d, 但返左工好難.

kevinkat
你有無做野架? 如果有, 午餐你點安排. 我想參考下...

大宅

我應該到時做全職媽咪, 所以如果可以..我想餵半年人奶先開始比奶粉佢食,,不過我又驚帶bb出街唔方便, 唔通通街比奶佢食?? bump定出黎係咪會唔新鮮架?

洋房

意粉
真幸福你可以全職照顧bb!
我知道有d 餵奶圍裙係俾媽媽外出時用.

公爵府

意粉,
人奶可以 PUMP 定架, 放入雪櫃可以保存 5 日左右, 新鮮擠出黎, 可以放 6-10 小時

睇下呢 d 網頁丫:

http://home.kimo.com.tw/lijue15/0325.htm

http://www.babysgarden.org/WorldBreastfeedingWeek/WBweek2002/work.htm
[/url]

大宅

oic..thx!! 蝦蝦 & MrsSweetie,

PUMP 定出黎雪住凍左一段時間後咁bb再食..雖然會坐番熱佢..但唔知會唔會增加bb肚仔入風既機會呢?

MrsSweetie,
雖然係全職媽媽,,但我都驚第日會"拿手唔成世"呀 , 因為我老公份工既工作時間好長,,晚晚都會1,2點先反, 所以到時每日都係得我一個由朝到晚照顧bb,,好驚先己會攪唔店同埋唔夠休息呀.. :cry:

公爵府

意粉,
應該唔會增加肚風既, 除非掃風有問題o者, d 奶係 pump 入原裝袋/樽到嘛.

唔驚得咁多喇, 不如你頭頭搵人幫輕下你啦, 遲 d 慣左先一個人搞掂.
[/url]

大宅

蝦蝦,
我諗住坐月果個月盡量向媽咪同家姐請教照顧bb既各樣野..黎一個地獄式訓練...希望反到自己屋企會上手d,,嘿嘿

公爵府

意粉,
雖然我都會係坐月期間, 盡量親力親為, 學下野, 但係都好驚自己餵人奶好累同身子虛弱, 有心冇力喳
[/url]

大宅

係呀,,我個fd岩岩生完一星期, 佢都冇覺好訓,,睇見佢都鄧佢慘呀,,到時自己都會係咁,,所以我地而家有得訓好訓多d啦,,,

洋房

照顧bb真係好花精神. 你地有無打算請陪月幫手.
其實我地生完都要好好休息.

別墅

MrsSweetie 寫道:
照顧bb真係好花精神. 你地有無打算請陪月幫手.
其實我地生完都要好好休息.

我都會請陪月, 因我怕生完身體未曾恢復, 有個陪月係屋企可減輕家務而且佢可以教我一啲揍囝技術, 等自己壓力無咁大

公爵府

我媽咪就會間唔中黎幫我囉, 但係我盡量都要親力親為, 唔想媽咪太辛苦.

佢唔建議我請陪月呀, side 錢同埋佢自己都好在行.
[/url]

首頁

尾頁

跳至