婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

如何是好???有ivf+纖線維瘤媽媽在嗎?傾傾呀?

12月初人工流產,剛一個月才停了流血,其間因纖維瘤的問題看了3個私家醫生,全部都建議先處理瘤的問題8x9cm才再懷孕。
因要接受人工授孕治療,政府主診醫生兩度緊持不須理會纖維廇,並安排3月份再放蛋。
我很擔心,不知如何決定。 :-( :-( :-(
私家醫生也希望我快點做手術。
但我連第一次經期都未正常番喎?

別墅

Re: 如何是好???有ivf+纖線維瘤媽媽在嗎?傾傾呀?

如果係我,我就唔放蛋住,我之前個瘤都成6cm,我又係心急想要BB,但我個私人醫生就叫我做o左手術先,因為如果當時有o左BB的話,個瘤會同BB爭食。你食咩營養o野,個瘤都會吸收埋,BB就可能發育得唔好。

我發現個瘤時才1.5cm,短短大半年就大得好快,所以都係做手術先,再有BB,之前又係一年多都無BB,我去看醫生才發現有瘤,手術係開刀(因位置問題不能用腹腔鏡),手術好好(響法國醫院做)唔痛。出院後兩星期已經去游水。醫生話半年後可以有BB,半年後我真係有o左。雖然醫生強調之前無BB唔關個瘤事,但我都覺得關事,之前未做手術,次次m都痛到要吃藥打針,但做完生埋仔就一點也不痛啦。。。

記住現在唔好食補o野,個瘤會大得好快,醫生話大得快可能會病變,特別係燕窩。我o個時以為要食好o的,就係食o左好多好野。
我個醫生好專業嘎,做顧問嘎,好多大肚婆去“體"。要不要話你知呀?
不過他是男人。

民房

G5,

我也想知道幫你做手術的醫生名稱,方便在這裏介紹嗎?
做手術要幾耐時間及要請很耐假休養嗎?!
Thanks!

別墅

醫生資料我寄去你收件箱啦,
做手術好快嘎,我共住o左四日醫院,頭一晚響醫院訓,唔比食o野,o個晚係好驚,因為我怕黑,但醫生好心安排我去o左產科訓,一個人訓間三人房,好驚好驚,所以你都係日頭去好。
第二日一早就開刀,打全身麻藥,打完都無兩分鐘我就訓著,入手術室前姑娘會幫你插尿喉,我好醒,叫姑娘等我麻醉o左先插。因為我個瘤的位置響子宮後面,仲貼著大血管,所以屬中難度手術。所以用左兩小時才做完,我仲叫醫生幫我影張相比我"體"番我個肚。
做完即日我完全昏睡,因為怕會好痛,所以不停訓,訓著就一點也不痛,又可能醫生幫我響鹽水度落o左o的麻藥等我無錦痛。第二日我就落床,不過就住行,好似蟻錦慢,但感覺係驚多過痛,第三日好o的我就洗頭,不過你唔好洗,因為洗完馬上頭痛,我o念要好似坐月錦。
當時我好忙,我係響屋企工作,出院第四日我就要趕稿做到三四點,但都無咩無舒服。
出院一星期後我便可以自己去買“送“煮飯,因為我好中意煮飯,第二星期我就落樓下泳池游水。

所以,你唔使驚嘎,我做手術前係完全o念唔到會一o的都唔痛,比起平時m痛係小兒科,都要多得我個醫生,真係好手世,所以我好感激!

民房

G5,

巳經收到你的資料,Thanks a lot.
請問這位醫生是甚麼年紀,檢查連照超聲波約幾多錢呢?
咁之後會唔會因曾經子宮做過手術而不能自然分娩呢?

嘩!你都好大膽喎,做手術o的相都敢o弟。

別墅

我個醫生大約50歲啦,如果係第一次去“體“,頭一次會貴少少,五百左右,因為要check清你有咩問題,B超不另收費,收的是細胞檢查,(約百多元)另加三百幾診金。
不過第二次或之後的跟進就次次都係三百幾。
我大肚去“體“時,所有鈣片,惟它命丸幾鐵丸都無收錢,仲加埋每次的B超檢查。算係錦啦。
我之前亂打亂撞,“體“過的都好貴,有個收我成八百一次。

不過隨帶一提,佢都幾串嘎,有時我問埋o的未發生但擔心的問題,佢就會講一大論話我,不過都好,唔使我亂o念。但關於個病的情況,佢會好專業同好詳細解析。

曾經子宮做過手術當然可以自然分娩可以啦,我米係囉。
不過要“體“下你個瘤的位置生響邊?要切去子宮的多少才能定復完時間,如果在子宮裡面肌肉就煩o的,我個雖然都算大,但係生響宮肌外面,只係切去肌理的三分一沒有的肉,所以可以半年後有BB。這些都係響醫生度知番o黎。
手術相我敢“體“!可惜我讀書唔好,要不真想學醫。

複式洋房

我都想知個醫生資料,可否pm給我.
謝謝!

別墅

bearlcl:
我都係有纖維瘤做ivf,不過我個瘤得2-3cm,醫生都話無問題,可以做ivf,但你個瘤好大喎,成個橙咁大,再打ivf d 針有機會再大,你平時d m 咪黎到好犀利囉?咪會貧血囉?你個瘤咁大係會影響子宮擴大,萬一bb o係子宮著床時係o係個瘤度都無咁好,你上次小產陀到幾大?會唔會有咁可能呢?
Rosa

民房

yyRosa,

其實有纖維瘤巳經3年,不過由最初check到時的3cm到每年續增至5cm,其實仲有1粒細既。但平時又唔會流得好多血,不過有經痛及腰酸背痛(可能我已經慣了)。
私家醫生轉介我做ivf前亦建議我生埋bb先處理。

我放蛋前係6x7cm+1.5x2cm,ivf醫生也說有孕會大。
點知第一次放蛋就中了。但有了1個月就因胚胎沒長要做人工流產。但因打針size大了很多。

事後覆診,醫生說這次小產與纖維瘤完沒有關係。
仲話我咁本沒有處理瘤的須要,他有小小嚇我話這個瘤不一定是纖維瘤,有机會係肌線瘤,佢話超聲波係照唔到邊類。話開刀止唔到血就要成副子宮切除。
當時我唔敢出聲,他便叫我3月份再放蛋。

我是在瑪麗做ivf的,你呢?
其實,我好覺得那醫生想快快清o的case,唔知若我堅持延期放蛋,佢會唔會留難我。

:-( :-( :-(

別墅

bearlcl:
我o係廣華做ivf,其實只要你唔報經期日子咪唔做住囉,廣華係女醫生做,我覺得好似易講野d ,我就可以就老公無咁忙先報經期,廣華就無問題,因為你唔做大把人做丫麻,反而係我想做,但我其他瘤大,佢唔俾我做咋。
你下次係放雪旦?
Rosa

複式洋房

yyRosa,

好開心可以在這裏遇反你,你近來好嗎? 你上次10月做的ivf 有否進行,有沒有結果?
我現在在廣華進行緊治療,現在打緊第10天的hcg 針及嘖鼻,真係好辛苦 :cry: :cry: 心情很低落,pat pat 都開花!!  唔知總要打到幾時呀,上次醫生照超聲波話總味夠成熟。希望快d可以完啦。
EllaYU

別墅

HI ELLA:
我上次失敗左,其實放果日醫生都話多數唔得,不過即管放喎,點知我宮頸唔開,成個鐘先開,做完我已喊到豬頭咁
咦!我都係剛放完旦,我地可能有見過都唔奇喎!我17號最後一針HCG,19號抽,21號放。
你第一次係會緊張D ,針口痛就用熱水袋敷住訓會好好多架,我就打13日HCG先抽,得9粒旦咋,受精就得7粒,靚O既得幾粒,點知放時有阻滯,唔見左粒最有機O既 只放到兩 粒,唉~~~~我諗都係無機架喇
不過今次我就為自己,抽果日就成日無返工,放果日就下午無返工,費時影響心情。放果日你記住返去訓喎,仲有係而架就食多D花膠,D人話膠質多D個胎會易D黐住喎。
你放鬆D啦,(不過我都明講就易) 祝你一擊即中
Rosa

民房

yyRosa, Ellayu,

Hello。你o地係咪都係放雪蛋o架?
我上次第一次抽蛋都覺得幾辛苦,入手術室前姑娘咪在手背上插針咀o既,個仲感覺我很驚。不過抽蛋的過程很快。我未
上張手術床個人巳暈o左大半。
點解yyRosa係話宮頸未開?乜唔係好似平時婦檢一樣,放了輔助器,醫生便放蛋的嗎?
廣華那邊有幾多個醫生負責放蛋及話事o架?
瑪麗公家隊及私家隊都係同一個咋。
請問你o地知唔知,放雪蛋前仲駛唔駛抽血同打針o架。
不過我知我問得太早。若我要割o左個瘤,調理完而個醫生又幸延期都年尾啦。
:-( :-( :-(

祝你們倆都早日成功啦。

複式洋房

yyRosa,

我們可能真的碰過面,我12月17日是打第三日針。我去了這麼多日,日日到有人比安排入院抽egg.
知道你上次失敗咗都不開心 :-( :-( :-( 希望你可以快d養好身體再做下一次,我會幫你加油
不知是否自己身體弱,這幾日傷風同埋咳,也有發燒,我念今次ivf 都係機會微啦。 有時覺得好累好辛苦,好想放棄。我嚐試放鬆,返工其實可以比我唔念ivf 但在工作上又有太多事要理。其實我boss好好,給我好多支持,但因為自己家人不在香港,好想有佢地在身邊。 :cry: :cry:

別墅

bearlcl:
我太差,所以無雪旦。
我係訓上床先打手架,無一分鐘就乜都唔知,第一次就醒翻乜都無印象,但我老公話我有痛到叫,不過我就唔知。剛剛呢次,醒翻後就有d 印象,知我有話痛。
放旦係放了輔助器,放支幼管咁o既儀器由宮口入子宮,睇住超聲波放旦,我就唔知乜解鐘意開就開,唔開就唔開。
廣華都係得一個醫生話事。
放雪胎好似要抽血驗同超下幾時排卵,針就唔駛打。有d 就話會食排卵丸,等身體準備受孕狀態。
好似手術後一個月就可以做ivf,果時我做手術個私家醫生就咁講,不過都要睇醫院個醫生肯唔肯。
多謝你,大家都好運啦。
Rosa

別墅

ELLA:
我今次反而平靜D,仲好低調,連我家人都唔知,放完胎先同呀姨講,仲要係咁
Rosa

複式洋房

yyRosa,

你今日不需要打針嗎? 我今日好唔開心 :-( :-( 醫生做超聲波照egg時話我知我只得很少egg. 明天仲要繼續打針,星期三再照過。真的不知點算好呀 我可以點做呀?
我老公話橫掂得甘少,不如同醫生講不再繼續,免得失去一次機會。下次再做。 我真係想cry,經過甘多日打針,日日早起身,甘辛苦。他這麼容易就不給我機會,他不是打針個個,說得真容易! :evil: :evil:
我想問你上次遇到這情況,醫生有沒有比你選擇呀?
ELLAYU :-| :-|

別墅

ELLA:
我放完胎就幾日先打一針,聽日就要打。
你老公咁講係佢理智諗法,不過聽O係你耳就好心痛係咪?我明你心情,等如我而家睇你CASE咁,我都會好似你老公咁講,明知唔得當然唔想浪費一次啦。不過始終話事係醫生。我都有發我老公脾四架,我話乜野痛苦都係我受,你只係多D 關心我都唔得!!!!!!
我上次係一個泡咋,但我係自己俾$買貴針打,平時D人買7600蚊就起到好多旦,但我買到過萬蚊都唔起呀,連醫生都肉痛喇,叫我唔好再買,費事浪費$$$$$,係佢話唔計果次,我當然話好喇,都未上床就計一次咪好慘!!!!
不過今次做佢已唔記得,當我係第3次,我咪堅持話係佢話架,佢先話是但啦。
Rosa

民房

yyRosa,

嘩!好貴呀!

你係咪排私家隊做o架?咁平均每1個cycle要用幾多$o架?
包唔包實驗室雪蛋同入手術室放蛋的費用在內呢?
等我問定萬一公家隊唔理我,走去排私家隊都好呀。

別墅

bearlcl:
我唔係排私家,係排了2-3年架,只係醫生建議買貴針d 質量靚d,其實萬多蚊都負擔到,o係私家做要8-10萬架!!!!!!!
瑪麗應該唔會唔理你架,其實你唔報經期日子咪可以遲d先做囉,佢地都係睇你報經先開始做野,有d 人老公去第度幾個月咪一樣可以遲做,總之係得3次,我地就當然想越早做越好啦,話晒自己努力幾年,再排幾年,嘩!!!!!唔後生架喇!!!!你諗清楚個瘤做唔做手術,做就要早d,唔好浪費時間,除非你仲後生啦。
Rosa

首頁

尾頁

跳至