意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 11|主題: 77657

BB 塊面和腳比好乾, 爆晒紅跟

大宅

國民生產總值:4253

BB 塊面和腳比好乾, 爆晒紅跟

我個女最近唔知係唔係天氣乾燥, 塊面和腳比好乾, 爆晒紅跟, 已經用埋醫生開的cream & 試個用咗好多唔同的Baby Cream ( qv or olita...) & Baby Oil 都唔係好得, 請問各位媽媽有無好介紹 ? 謝謝.. ?-(

男爵府

國民生產總值:5113

Re: BB 塊面和腳比好乾, 爆晒紅跟

用"娥羅納英藥用雪花膏"啦,幾好架!

大宅

阿Be 寫道:
用"娥羅納英藥用雪花膏"啦,幾好架!

阿Be~ 多謝你意見, 但係聽人講過娥羅納英藥用雪花膏好似有藥姓架喎, 怕唔怕呢 ? ?-(

洋房

國民生產總值:354

塗潤膚膏之前,用水fu下d skin先,效果會好好多

大宅

FaiFaiMother 寫道:
塗潤膚膏之前,用水fu下d skin先,效果會好好多

FaiFaiMother~多謝你意見,其實bb塊面我經常都時時刻刻同佢塗, 而腳比就係沖完涼立刻同佢塗潤膚膏+bb油, 但都好似唔係好得,點算?

洋房

你有冇放濕機呀?只要濕度低過80%,我都成晚開住

大宅

國民生產總值:1719

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

Put some olive oil in the water for bathing, the legs will be less dry. For face, use vasline before sleep (but not day time).
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

大宅

FaiFaiMother 寫道:
你有冇放濕機呀?只要濕度低過80%,我都成晚開住

FaiFaiMother ~ 係就好喇, 我屋企冇放濕機架, 因為屋企地方細呀~

大宅

MiuMiu2004 寫道:
Put some olive oil in the water for bathing, the legs will be less dry. For face, use vasline before sleep (but not day time).

MiuMiu2004~ thanks your info. actually, i have try put olive oil into water for bathing on yesterday, but since not too work, but i will be try to put olive oil + baby oil into water this night, hope it will be get better .

大宅

國民生產總值:1719

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

You can also try "VENDOME" ultra-nourishing baby cream (from France), cost around $145 (150ml), get it from Wing On, Jusco or 荷花. My daughter uses this everyday after bathing, very good. It can be applied on face, body and even eye. Hope this can help.
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

大宅

MiuMiu2004 寫道:
You can also try "VENDOME" ultra-nourishing baby cream (from France), cost around $145 (150ml), get it from Wing On, Jusco or 荷花. My daughter uses this everyday after bathing, very good. It can be applied on face, body and even eye. Hope this can help.

MiuMiu2004~ thanks your info. & let me go to buy "VENDOME" cream for try, hope it can be better.

別墅

國民生產總值:697

好媽媽勳章

我囡囡都係咁(都算幾嚴重, D人見到佢就叫我同佢搽野), 囡囡都用過好多隻品牌的潤膚膏及好多人推介的花士令及娥羅納英, 最後都係要醫生開藥才可以, 之前醫生開CREAM, 但唔得, 之後開OIL(膏), 要KEEP住早晚搽幾日才好, 不過呢幾日回暖及濕度高番塊面又滑番, 所以就KEEP住搽普通潤膚膏就OK。

洋房

放心啦,放濕機唔大部,好似張dung仔kam細,我買個部好似隻飛碟kam樣,$800幾蚊,係暖蒸氣.係jusco買

大宅

國民生產總值:4169

Hi, Karry,

你有無試過"豬油膏"即是Emulsifying Ointment?健康院d姑娘應該會介紹你用,政府診所都是開這膏比皮膚好乾的人用.

大宅

tpy 寫道:
Hi, Karry,

你有無試過"豬油膏"即是Emulsifying Ointment?健康院d姑娘應該會介紹你用,政府診所都是開這膏比皮膚好乾的人用.

tpy~請問呢隻豬油膏可唔可以係藥房找到 ? ?-(

大宅

karry 寫道:
我囡囡都係咁(都算幾嚴重, D人見到佢就叫我同佢搽野), 囡囡都用過好多隻品牌的潤膚膏及好多人推介的花士令及娥羅納英, 最後都係要醫生開藥才可以, 之前醫生開CREAM, 但唔得, 之後開OIL(膏), 要KEEP住早晚搽幾日才好, 不過呢幾日回暖及濕度高番塊面又滑番, 所以就KEEP住搽普通潤膚膏就OK。

karry ~ 請問呢隻係oil 係mug名 ?可否告知?

大宅

國民生產總值:4169

Emulsifying Ointment在屈臣氏萬寧都買到, $45-48/500G. 藥房都可以買到.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.