家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

『幫仔女儲蓄 VS 教他們理財』- 邊樣重要?

各位理財專家+精明爸媽:

你們好!
本人覺得幫仔女儲蓄很容易,有錢便一定做到;但教他們理財真是無辦法,怎樣可以教他:
- 價值觀
- Manage their pocket money
- 儲蓄觀念
- 節儉觀念

何時 start 最好?有何好方法、好工具、好course等等。感激!感激!

:-DAMAN藥堂 :wave:

複式洋房

Re: 『幫仔女儲蓄 VS 教他們理財』- 邊樣重要?

I think our kids learn this from our daily behaviour. So we should behave ourselves first, not to waste money, buy only what is needed. Sometimes it is easier to talk than to act. For example, whenever I buy new clothes, my 3 years old will ask : mom, why do you always buy clothes?
:-)

複式洋房

Hi fpun :
教子女的理財觀念,是在日常生活中慢慢的令佢地學習,理如小朋友每要買嘢時,大人都習慣地問佢地點解想買,有冇必要,會唔會家中己經有相同的玩具,就算要買,也習慣地何問佢地,買咗返去之後,會點樣對代這件玩具,咁樣,佢也會慢慢習慣係每次用想買嘢之前也會想清楚.而儲蓄觀念,就要比到一個目標佢地,開始時可以訂下一些短期及細的目標,(例如,時間係一個星期,目標是麥當勞),當佢地習慣之後,可以慢慢把目標由一星期改為二星期,由細錢碼改為慢慢加大,由細目標慢慢變大,而小朋友的收入,就是從日常生活中的表現中獎勵,在家中放個錢箱,把他的收入放在錢箱中,到特定時候,就可以同佢一起去完成個目標,其實小朋友也會享受到果仲成功感.
希望這小小的提意,你覺得有用啦!

複式洋房

MonicaY & Stanley,

多謝你們的回覆。

但大人有時都分不清‘需要’及‘想要’觀念,何況小朋友?

我兒子在六歲時就愛上玩具,我也有教他‘需要’及‘想要’的道理,但他反好問:「買玩具不需要‘需要’的。」我當時都無辦法回應。

各位家長請教路,好嗎?我好想他明白花錢觀念。

複式洋房

各位朋友, Stanley and 瑤瑤爸爸:

Anyone can answer my question? I am still waiting.

複式洋房

好多時我都會要求我個女"應成"我一D嘢,之後佢能夠做到我就會獎勵佢,我好少會佢一要求我就會做,因為我會覺得久而久之,個小朋友就會習慣,如果張來佢有要求,而我地唔順佢意,咁就麻煩啦.
每次係佢能夠做到"應成"的事後,當我在獎勵佢的過程時,我都必定問佢,爸爸應成咗你的事,現在真係做到,妳開唔開心亞,(佢當然一定開心),咁以後妳應成咗別人的事情,一樣要有信用,要做到.我會希望我個女可以慢慢感受到我的影响,但係真係急唔來,為有慢慢教,不過我會盡量唔比佢做小霸王.

伯爵府

Hi fpun, 我相信好多小朋友都一樣, 分唔清"需要"同"想要". 我自己就從小"訓練"我個囡, 佢而家好清楚知道, 同我出街佢係無可能扭到我買野比佢 (佢係從無數次失敗中汲取到既經驗), 不過我個囡都好清楚佢係可以扭贏邊個. :cry:

我自己都覺得身教好重要, 父母本身如果理財不善, 好難比到正確觀念小朋友. 當小朋友細個時, 可以強硬D, 唔好比佢想個樣有個樣, 到大個D就可以教育佢"需要"同"想要".

你可以試下"延後滿足"呢一招. 同你個囝一齊訂一個半年或者一年大目標, 個目標一定係要佢認同. 例如年尾要買一件模型, 咁每日儲兩蚊. 咁如果佢扭買玩具, 就同佢講要係儲備拎錢買, 咁就達唔成大目標. 相信持之以恆, 對佢理財有一定幫助.

複式洋房

各位精明家長,

多謝你們提供的意見,有沒有一些實用工具或課程提供,我好有興趣學習如何教小朋友處理金錢。

先謝!

首頁

尾頁

跳至