論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

菲姐姐要走了,你會唔會......

菲姐姐要走了,你會唔會話俾一歲bb聽,他們關係很好,bb很喜歡和姐姐玩,怎麼辦?

大宅

Re: 菲姐姐要走了,你會唔會......

Why is she leaving?

男爵府

she finished contract

伯爵府

好媽媽勳章

都無所謂啦! 一歲bb 可能都會明o家, 你要早d 同bb講, 未免得突然唔見咗個姐姐唔知點!

複式洋房

your kid is still so small. he will get used to it very soon.
:-)

男爵府

do i need to talk to BB.

男爵府

畀面勳章

我工人都就怏走,我都有同個女(19個月大)講姐姐就走架喇,要番去搵媽媽呀! 知唔知呀!! 不過,佢唔理我。

好過唔講啦!

別墅

梗係講俾佢聽啦~~
好簡單~~有乜咁"油"疑???

子爵府

會,bb好快唔記得有2個工人,因為bb仲細

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個人認為,一定講,仲要同埋佢一齊搞小小farewell,等小b經歷下正面d嘅分離,大個會無咁怕!唔好睇小佢地嘅明白能力!

大宅

That's good. At least your maid will not say bad things. Tell your BB that your maid has to go home to take care of other people.

Your BB will soon forget about your maid. I went on vacation for a few days when my girl was about 1.5 years old. She did not ask for me at all.

GRACEbb 寫道:
she finished contract

別墅

yes, agree 小朋友真係會好快忘記, 我朋友佢既仔一出世就由個賓湊, 湊左四年佢好大考慮同唔同個工人續約又擔心個仔會掛住個賓, 但因長期服務金及工人表現開始差, 因個工人都 sence 到佢會因為個仔而同佢續約, 咁我朋友又覺唔可以比個工人睇死, 於是把心一橫換左個印, 當佢第一次同個仔講話媽咪換姐姐, 佢都無乜反應到個工人差唔多走, 再同佢講姐姐要返屋企, 佢就話好, 然後到新工人上工個仔已經無搵個舊工人, 所以唔駛太擔心小朋友唔適應
candietweety 寫道:
個人認為,一定講,仲要同埋佢一齊搞小小farewell,等小b經歷下正面d嘅分離,大個會無咁怕!唔好睇小佢地嘅明白能力!

別墅

我都好擔心,我個印仲有3星期就走.阿囡由一出世就好跟佢.同佢一齊訓.現在都20個月.佢一有咩唔開心就即

男爵府

please let me know when is a suitable time to talk to BB.(before she leave us 1 month or 1 week?)

別墅

隨時都可以.

子爵府

DWC:

如果你個工人咁好的話,咁點解要走?

別墅

to DWC,
係囉, 點解佢要走呀? 佢思鄉呀??

始終兩年感情,日對夜對, 初初一定有D唔習慣, 尤其BB仔.

ps.有時我問亞賓今星期可唔可以唔放假, 佢話OK, 我都不知幾開心~

大宅

同bb講好d,
你話比bb知姐姐要坐飛機囉~

子爵府

GRACEbb,

我會選擇"講", 因為:

1. 如果BB不懂事, 講又何妨, 佢都唔明.
2. 如果BB懂事, 你唔講, 突然唔見左最親密的人, 心理上可能有傷害.
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

希望可以好快聽到你既喜訊啦 [quote]
DWC 寫道:
我都好擔心,我個印仲有3星期就走.阿囡由一出世就好跟佢.同佢一齊訓.現在都20個月.佢一有咩唔開心就即

首頁

尾頁

跳至