跳至

首頁

尾頁

複式洋房

應該幾時Book醫院生BB?
我見到有人話會無位, 要提前幾多book?
我想去仁安

複式洋房

大概3個月前叫醫生book啦!

複式洋房

原帖由 momo_peach 於 09-8-17 21:13 發表
大概3個月前叫醫生book啦!

甘就得喇? 仲以為要提前好多添. 成日聽到人話無位.. 吾該晒.

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

畀面勳章

咁要睇你係唔係睇番仁安醫生(即係o係仁安醫院或佢地既市區診所做檢查), 如果係, 你都唔使擔心, 一定有位。不過你見醫生時問下佢幾時book好。如果純粹掛牌醫生, 早少少好, 因為到到都好full, 仲要一早落訂。

原帖由 HH_BB 於 09-8-17 17:12 發表
應該幾時Book醫院生BB?
我見到有人話會無位, 要提前幾多book?
我想去仁安

複式洋房

原帖由 DalaDala 於 09-8-18 16:51 發表
咁要睇你係唔係睇番仁安醫生(即係o係仁安醫院或佢地既市區診所做檢查), 如果係, 你都唔使擔心, 一定有位。不過你見醫生時問下佢幾時book好。如果純粹掛牌醫生, 早少少好, 因為到到都好full, 仲要一早落訂。

...

明白喇. 我下個星期去仁安睇醫生時問下先

大宅

我第一次CHECK UP時醫生已同我話D醫院好FULL,仲即刻幫我遞紙APPLY,幾日前去交埋DEPOSIT了!

大宅

複式洋房

法國一知道有左就姑娘打去留定床位先~!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 ybym 於 09-8-19 15:12 發表

Hi hv425,
想問下,我打算政府C+兩邊排。c+我book左第一次check up.
咁政府要唔要而家book埋?同埋我唔得閒去,家人去得唔得呢?

我諗要個大肚婆去先做到check-up 喎...

其實如果你唔係想响政府做check-up慳返d, 同埋第時都未必去政府生, 唔駛浪費時間去政府睇!
如果touch wood有咩事, 個c+一定會幫你寫紙去政府架!
我上一胎本來都諗住兩邊睇, 但係5-7wk已經睇咗4-5次医生, 我真係唔敢再話請假去睇政府喇! 所以最後無去過.. 亦好在無去, 因為我d血壓一路都偏高, 如果睇政府就一定要我留院唔返得屋企, 悶c!
分分鐘仲要我催生添呀!

男爵府

畀面勳章

我之前係老公幫我去, 囉住我身份證副本都ok。登記完囉左期, 第一次都係見姑娘咋。

今次我book第二間, 佢係先打左去約左期, 第一次見姑娘做埋登記驗埋血, 慳番好多時間。唔知係間間醫院practice唔同, 定話改左制呢。你諗住邊間? 不如直接打去問下先。唔係白行一趟。

原帖由 ybym 於 09-8-19 15:12 發表

Hi hv425,
想問下,我打算政府C+兩邊排。c+我book左第一次check up.
咁政府要唔要而家book埋?同埋我唔得閒去,家人去得唔得呢?

男爵府

畀面勳章

我都覺得睇兩邊好浪費時間。但係我又好鍾意佢地免費(或只係好平)有得驗血, 照結構。私家做動輒幾百一千。慳得一文得一文...heee..
加上去政府開左個file, touchwood 行出街有咩事call白車去政府, 都有record, 安心d。
所以好視乎點睇啦...

原帖由 小曳人 於 09-8-25 14:11 發表

我諗要個大肚婆去先做到check-up 喎...

其實如果你唔係想响政府做check-up慳返d, 同埋第時都未必去政府生, 唔駛浪費時間去政府睇!
如果touch wood有咩事, 個c+一定會幫你寫紙去政府架!
我上一胎本來都諗住兩邊睇, ...

侯爵府

原帖由 DalaDala 於 09-8-25 17:42 發表
我之前係老公幫我去, 囉住我身份證副本都ok。登記完囉左期, 第一次都係見姑娘咋。

今次我book第二間, 佢係先打左去約左期, 第一次見姑娘做埋登記驗埋血, 慳番好多時間。唔知係間間醫院practice唔同, 定話改左制呢。 ...

咁應該度度唔同!
我問過無得預約, 要一早8:30am到, 帶齊嘢! 留半日!

男爵府

畀面勳章

邊間? 要人等半日排個期?
咁我覺得贊育又唔錯喎, 不過佢一定要住址證明。

原帖由 小曳人 於 09-8-25 22:17 發表

咁應該度度唔同!
我問過無得預約, 要一早8:30am到, 帶齊嘢! 留半日!

侯爵府

原帖由 DalaDala 於 09-8-25 22:56 發表
邊間? 要人等半日排個期?
咁我覺得贊育又唔錯喎, 不過佢一定要住址證明。

hmm.. 我係3年前問健康院架.. 佢地無得預約做第一次check-up, 咁第一次會做多d嘢喎, 所以要預足半日時間囉
而去咗健康院就等於响医院開咗file... 我無直接問過医院呀

大宅

侯爵府

原帖由 ybym 於 09-8-26 10:20 發表
係呀,你地會唔會book oscar? 似乎都好full, 我book左威院,姑娘叫我照左u/s, 知道week數,即刻再打去報告,睇下要唔要轉日子做呀。

我未book呀.. 就係諗住要check咗EDD先
我見CU又唔係平, 咁鬼full, 唔會响佢度做喇! c+做都一樣啫!

大宅

男爵府

畀面勳章

請恕我無知, 請問oscar係唔係check唐氏架? 我上同胎都冇check。有冇話過左幾多歲先要check?

原帖由 ybym 於 09-8-26 11:43 發表

我都唔係好認識,不過知道威院即日知,所以咪book左先,同埋好似$1300,我估同出面差唔多掛~

大宅

首頁

尾頁

跳至