在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

大家覺得那份工較好???

以下兩份工作, 大家覺得那份較好?
1) 細公司, 做恤衫的; 返工時間: 9:15 - 6:30 (一至五)
9:15 - 1:30 (六) 職位: 文員, 無病假除非連放四日,
七日大假, 有MPF
~~ 人工係 $7000+MPF = $7350-5%

2) 新公司, 做旅遊的; 返工時間: 9:30 - 6:30 (每週六日)
職位: PR, 但工作性質似 Coordinator 多些,唔使直接
SELL貨物, 有病假, 十二日大假, 有MPF
~~ 人工係 $6800 + 佣金 (三個月試用期過後, 保證最
少加$1000)

大家話邊份工較好??? ?-(
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

Re: 那份工較好???

1 - 正常文職工, $$ 都合理
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

好媽媽勳章

Re: 那份工較好???

但我之前份有成九千元喎 :-(
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/

複式洋房

Re: 大家覺得那份工較好???

如果係我我會揀第二份喇,因為我覺得返5day半同6day

大宅

try the 2nd one. u really need that 12 annual leave days & sick leave (cos u have a kid now).
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

男爵府

我揀第一份, 最憎番六日工.

大宅

好媽媽勳章

難以抉擇

珍珠宮

好媽媽勳章

anniewaibb
其實2份都係文職工, 但都有唔同既feel, 第二份比第一份既靈活性會高d, 話哂係做旅遊既, active好多架 (因我之前d工都係旅行社)雖然只係一個pr既post, 我覺得冇咁悶. 至於第一份我覺得會悶d, 真係純做paper work. 唔係report就係追單 (我唸咋因為我未做過呢行). 但係依家travel又唔係好起, 分分鐘第一份工既+新會比第一份高.
至於返工時間, 都係差半日姐, 都唔係一個好大既問題 (然而我都唔like 6days work)

my decision : i will choose no. 2
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

侯爵府

有冇第三份呀
兩份都5like
by the way, i prefer no. 2 more than no. 1 (恤衫份工隨時ot到水下水下,同埋dterm好mean tim

大宅

好媽媽勳章

各位媽媽的意見都非常全面, 實在非常感激大家的意見!!!
最後我都係選了第二份, 因為第二份工的福利好d, 假期多d, 又有佣(我諗我點都搵到起碼$200佣啩 ^^), 而第一份工又無病假, 大假又少...真係唔係好吸引!!! 另外, 第一份工立即上班, 第二份則二月 (講真, 雖然已經係第二胎, 但都想對住bb耐些, 唔捨得)!!!!!! Anyway, THX all mami's opinion and suggestions

首頁

尾頁

跳至