意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 107|主題: 39007

跳至
老公成日唔o係身邊, 你地會點?

別墅

國民生產總值:715

老公成日唔o係身邊, 你地會點?

我想問下你地, 老公如果成日唔o係屋企, 成日要出trip 或者星期六日都要開工, 又唔番得屋企食飯, 成日得番你同埋個bb, 你地會點呀? 我就覺得好唔開心同埋好悶喇 .. 但係又有乜計呀? 唔通唔駛做咩!
真係好矛盾!
唉!

複式洋房

國民生產總值:118

Re: 老公成日唔o係身邊, 你地會點?

me too , sometime I feel lonely and angry.but I think he also want to stay at home to play with us .

p.s.your baby is so lovely!!

雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:853

我老公都係成日要輪更番夜, 我放工佢就番工, 如果就到既話我咪盡量趕番屋企同佢食飯, 然後佢就雞咁腳去番工囉, 雖然得少少時間, 都好過無得見, 不過有時都會成個星期都見吳到, 佢都成日話好掛住個女, 個女而家三歲幾, 成日問我daddy係咪星期日番黎同我去街街呀, 佢有時都會嬲個老豆架, 又唔肯同佢傾電話, 攪到我老公又心痛又嬲, 無辦法啦, 鬼叫六合彩頭獎又無我份中, 要搵食, 無計啦, 為有成日同呀女講daddy番工搵錢錢比你番學同買玩具, 咁我諗佢都明白既。
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

伯爵府

國民生產總值:18471

畀面勳章

我老公成日出trip, 有時一去一兩個月都唔定, 我有個嗜好是shopping, 但費用很貴同時間屋d雜物好多, 現在是上網及煲dvd, 其實我應該好忙(有兩個仔), 但總是一整天不知自己想做什麼

個大仔成日講話:<星期一至四我都是不會開心, 因為爸爸星期五先返家>其實星期五爸爸都不一定返家, 新年,聖誕,週年記念.....差不多無一次是和我們一起, 我覺得我慘過做二奶 :cry: :cry: :cry:

子爵府

國民生產總值:13310

我老公同JODY媽咪你老公一樣

佢呢排又係要輪更番夜, 之前都有返夜, 但就幾個月先得
一次, 而家就晚晚都要返, 頭一個星期我好唔慣, 我返工
佢放工, 生活完全倒轉哂, 一日都見唔夠兩個鐘, 我唯有日日
放工第一時間飛返屋企同佢食飯...晚晚自己一個人訓, 成日
覺得自己好淒涼, 差不多晚晚喊, 老公好擔心怕我有事,
叫我返娘家訓, 但諗深一層, 佢又唔係去玩到唔返黎訓,
自己都諗通左, 睇開左, 約多d朋友出街, 分散下注意力,
而家好好多喇...冇再鑽牛角尖。

唯有星期日或等佢放假再出去玩多d.....
冇計啦...要搵錢....
我~好~幸~福~呀~

別墅

國民生產總值:853

咩都唔識 寫道:
我老公同JODY媽咪你老公一樣

佢呢排又係要輪更番夜, 之前都有返夜, 但就幾個月先得
一次, 而家就晚晚都要返, 頭一個星期我好唔慣, 我返工
佢放工, 生活完全倒轉哂, 一日都見唔夠兩個鐘, 我唯有日日
放工第一時間飛返屋企同佢食飯...晚晚自己一個人訓, 成日
覺得自己好淒涼, 差不多晚晚喊, 老公好擔心怕我有事,
叫我返娘家訓, 但諗深一層, 佢又唔係去玩到唔返黎訓,
自己都諗通左, 睇開左, 約多d朋友出街, 分散下注意力,
而家好好多喇...冇再鑽牛角尖。

唯有星期日或等佢放假再出去玩多d.....
冇計啦...要搵錢....

你未有小朋友?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

jody媽咪

未呀, 我未有小朋友
同老爺奶奶一齊住....
我~好~幸~福~呀~

大宅

國民生產總值:3635

畀面勳章

grakong,

我老公都唔係成日在家,因佢去左澳門做野,一星期先番黎一次,我有個女(20個月),依家仲陀緊第二個添。 所以有起事上黎,都唔知 點算。 好彩依家我都仲番緊工,可能可以消磨到一下d 時間。 但遲d 唔駛番工,就應該都會有你呢種感覺。
不過你試下多d 搵朋友傾下計,同出下街。 咁有起事上黎都有人幫下手。 你依家bb仲細,俾心機湊佢喇,佢會帶好多歡樂俾你架!!

洋房

國民生產總值:392

grakong :心煩.............多疑...........而家陀緊BB成曰都好寂寞

別墅

對於shopping 我真係冇乜興趣..同埋好車齒..都要儲定錢比個女將來讀書用啦..所以一諗起錢..就費時出街.同埋都唔捨得個bb 啦...
:wink:

別墅

咩都唔識:

未有小朋友梗係唔同啦..我未有小朋友果時, 如果老公唔o係度, 我會同朋友出去玩, 出去bar 飲野, 都冇咁慘..但係而家係一放工就要番屋企睇bb, 所以覺得好悶law!!!!

子爵府

grakong
我反而覺得有左小朋友仲好....起碼有自己個bb陪嘛
我都盡量搵朋友出街...等自己冇咁悶...
我~好~幸~福~呀~

別墅

每日番完工就放工番屋企睇bb, 因為我亞媽而家日日都o係我屋企, 佢話驚我bunbun 虐待我bb 喎, 其實佢係好反對我請工人law, 佢話點解要請個人番黎..俾佢食俾佢住, 我亞媽自己都做得啦..不如將d 錢比埋佢..(p.s. 其實我每個月都已經比幾千蚊佢洗啦) 所以就成日鬧個bunbun呢樣, 鬧個bunbun果樣, 成日想趕個bunbun 走,連帶就鬧埋我, 又唔比我出街.. 所以真係真係覺得好冇人生樂趣, 而且因為陀呢個bb, 我轉左field, 而家份工好鬼悶呀.. 我真係覺得自己好冇contribution...好頹廢! 亞媽又成日霸住個bb, 都唔比其它人抱我個b, (連我都唔o係好比)

:cry:

別墅

咩都唔識:

梗係唔係啦.. 個bb 剛剛出世果時, 你乜都唔識, 會覺得好無助嫁, 果時老公唔o係身邊, d感覺仲淒涼呀。我剛剛生完果排,雖然我老公唔駛出trip, 但係晚晚有應酬, 我都好唔開心嫁!
而家 有個b 仲心掛掛,, 你都唔放心出街玩啦! 咁就仲悶

別墅

whymea :

Thankyou!
so do u have kid?

大宅

國民生產總值:2580

畀面勳章 BK Milk勳章

我老公成日要開夜:cry:
有時星期六日都要開工 :-|
喺會有D唔開心 .... 不過為兩餐都無計啦 ... 但佢一有時間都會陪吓我同個仔...

別墅

國民生產總值:847

雲的孩子都在跳舞,
你有幾多個小朋友呀!我老公都係要成日出trip,佢依家仲未返香港,要下個星期先返,雖然佢每次出trip都唔會去好耐,至多兩個星期到一個行程,但因他經常要去d 比較遠既地方,仲要有時話去就去,好突然,有時真係好唔開心,"佢又唔喺我身邊啦"。但係冇計要揾食,佢都唔想,我知佢一出門好有壓力和好想留係屋企陪我同bb,所以我自已都盡量表現得唔好唔開心。
我好欣賞你你自已搵到你既興趣而又有時間去玩,其實我自已唔係太多朋友,所以當我老公出trip既時侯我都幾悶嫁。我係一個在職媽媽,囝囝19個月,同埋老爺奶奶住,我地相處都ok,but老公出trip個時我就覺得好似只有我同囝囝玩咁,有d失落。而星期六、日我就揍番囝囝,比奶奶休息吓,星期六我就會同囝囝去playgroup玩,而星期日就同囝囝&老爺奶奶d親戚一起去飲茶跟住就返屋企(如果老公喺香港老公都會陪我同囝囝行吓),囝囝係一個好開心既bb帶比我地多歡樂,但我覺得我好似冇無哂自己既時間去做d想做既野咁!!:cry:

雲的孩子都在跳舞 寫道:
我老公都係一個大忙人黎架,唔好話係咪星期六、日或要出 trip 啦,佢有時大時大節都番唔到黎過節(得我一個出席佢家人既飯局),就算連我生日及結婚週年(係同一日黎架)都可以因為臨時被個客 call 而唔能夠陪我,不過呢d我都體諒架,佢都唔想既,你估佢有時間唔想多d享屋企咩?!

所以我建議你加強多d自己嗜好,唔好比自己太得閒,唔好將老公當為自己生活既全部,咁你會好過d架。

以自己為例,我好鍾意玩電腦,對電腦既常識也算可以,但呢d全部都係享圖書館借書番黎學架,學完做左個網站娛人娛己(之前因為做網站而識到一班網友,我老公話我見網友仲忙佢見客,哈),仲有試過幫朋友做網站黎賺錢。

其實結左婚生左小朋友唔等於就無哂自己既野架,我一樣有我喜歡既樂隊(三十幾歲人仲鍾意d rock band 你話係咪攪笑丫,連我老公都頂我唔順架,仲話到我生既時候佢唔使陪產,帶果隊樂隊既歌入去陪我得架啦,哈哈),有我既嗜好。你會覺得唔開心某程度係你比自己既身份局限左自己,放開一點去接觸番一d你以前會做既野,你會發現就算老公享唔享身邊你都好忙架!

慢慢發掘下一定搵到,成日坐享度亂諗野只會越諗越唔開心架咋!
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

別墅

[quote]
學勤咪咪 寫道:
雲的孩子都在跳舞,
你有幾多個小朋友呀!我老公都係要成日出trip,佢依家仲未返香港,要下個星期先返,雖然佢每次出trip都唔會去好耐,至多兩個星期到一個行程,但因他經常要去d 比較遠既地方,仲要有時話去就去,好突然,有時真係好唔開心,"佢又唔

雲師奶 該用戶已被刪除

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.