興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我岩岩響日本返來, 帶了支 A16 去, SO FAR 都好好用, RANGE 好岩用. 我問左朋友借埋支外閃以便不時之需.

有一晚響台場, 想影彩虹橋既夜景, 點知影了很多張都唔靚, 加左外閃又唔得, SET 過 D WHITE BALANCE又唔得, 用光圈先決又唔得, 快門先決又唔得.

我估我係未有經驗去影, 所以影唔到......

請問, 我下次再有機會影夜景, 應該點影先會影到清淅的相呢?

(唔用腳架計, 因為真係帶唔到)

唔該晒.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔用腳架可以用高ISO, 用flash係冇用既, 你支flash 再強都唔會好似太陽咁光, 又點可以照明成條彩虹橋呢?

White Balance 用番日光就得.

原帖由 moonychan 於 09-8-21 21:08 發表
我岩岩響日本返來, 帶了支 A16 去, SO FAR 都好好用, RANGE 好岩用. 我問左朋友借埋支外閃以便不時之需.

有一晚響台場, 想影彩虹橋既夜景, 點知影了很多張都唔靚, 加左外閃又唔得, SET 過 D WHITE BALANCE又唔得, ...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

WHITE BALANCE 我可能SET錯了...下次試下 SET 日光. TKS

咁如果影裝晒燈泡既花車,係咪同影夜景一樣SETTING呢?

子爵府

好媽媽勳章

慢快門, 後簾同步, 直打, 高iso.
不過details 係點要睇現場情況...

係咪好似維港人+景咁上下既野?

珍珠宮

慢快門, 咁咪要落腳架? 我用手揸, 好多時都影到好似好科幻咁....

原帖由 KnN 於 09-8-21 22:51 發表
慢快門, 後簾同步, 直打, 高iso.
不過details 係點要睇現場情況...

係咪好似維港人+景咁上下既野?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 moonychan 於 09-8-21 11:14 PM 發表
慢快門, 咁咪要落腳架? 我用手揸, 好多時都影到好似好科幻咁....
係咪要 咁上下既野?

我呢張都係手持

大宅

彩虹橋的光度不能和燈飾相比啊。

moonychan你相影齋夜景定係要夜景人像啊? 技巧是不同的。

不落腳架影夜景, 用a16, 可以用M mode, 時間約1/25s (當然手定可以更慢), 光圈f2.8, 日光white balance, 有filter的話記住拆咗佢, iso 800-1600, 應該唔會好科幻。

但最正路影夜景都要落腳架, 買支八爪魚腳架, 搵啲欄杆, 枱椅咁做支撐都可以了。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chasiuchasiu 於 09-8-21 11:36 PM 發表
彩虹橋的光度不能和燈飾相比啊。

moonychan你相影齋夜景定係要夜景人像啊? 技巧是不同的。

不落腳架影夜景, 用a16, 可以用M mode, 時間約1/25s (當然手定可以更慢), 光圈f2.8, 日光white balance, 有filter的話記 ...
我見佢問影裝晒燈泡既花車嗎...
佢又唔答我係想點影...

複式洋房

最好學左 zone system 先.
識左就乜 mode 都無有怕 lu.

用背景黎測光,主體就交比閃燈自動搞掂.

大宅

原帖由 KnN 於 09-8-21 23:38 發表
我見佢問影裝晒燈泡既花車嗎...
佢又唔答我係想點影...

誤會了, 我只看了樓主第一個post, 看不到他問影花車的問題。

回樓主, 影花車的話, iso800-1600, A16光圈全開應該可以手持不手震。以下是我影的花車相, 35mm f2.0, iso800左右, 用nikon D70

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係咪呢D?

iso1600, f/4, 1/50, AWB, 收1級光圈可能 sharp 少少...

原帖由 moonychan 於 09-8-21 21:53 發表
WHITE BALANCE 我可能SET錯了...下次試下 SET 日光. TKS

咁如果影裝晒燈泡既花車,係咪同影夜景一樣SETTING呢? ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

珍珠宮

嘩, 好SHARP 呀......

真係有技術係唔同D....^^

等我試下POST我果D 劣相上來比你地睇下錯左乜野.....

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

好似全部都 OUT FOCUS 咁既....我係咪唔應該開閃燈呢? 真係好劣添....

因為位置差, 所以全冇構圖!!

大宅

回覆 17# moonychan 的文章

都唔係太差, 係小小手震。
影花車不用落閃燈, 部機內置setting可將contrast推高少少試試, 出來會sharp一點。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 moonychan 於 09-8-23 12:29 AM 發表

好似全部都 OUT FOCUS 咁既....我係咪唔應該開閃燈呢? 真係好劣添....

因為位置差, 所以全冇構圖!!
唔開閃光燈, 高iso, 大光圈(如果部機.高iso 唔得, 得就simar 咁既setting )...
(唔影人既話)

男爵府

我呢2日岩岩買左部450D~~~

但唔多識CONTROL~~~

可唔可以教埋我~~~

影上面個D質素~~~

唔該曬~~~

首頁

尾頁

跳至