婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同99 相處每日都開心,有咩開心野?都幾多下架!

1. 因為老爺好多時在大陸, 所以屋企得番99, 老公,姑仔同我,所以剛好湊夠一台麻雀. 有時,我同老公放假, 就四個人打牌, 老公人例必一家輸3家, 因為奶奶話: 我地E+打牌就係比我老公孝順媽咪,愛錫老婆, 關心妹妹0既一個好機會.

2. 佢同D C9關係唔錯,成日聽到好多8卦野, 番到黎就8番比我聽,仲要買齊零食果隻, 好似好多料爆咁..

3. 有時同佢一齊煮飯,,佢教我好多野,,,,

4.有時同佢一齊落街等老公番,有時仲一齊去宵夜

仲有好多,不能盡錄

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實講,同奶奶相處左咁耐,試過一件事令我唔太開心之外...
其他果d都係開心既...

伯爵府

雖然我未結婚, 但同未來99相處得好好.
開心事就係佢真係當我係女1樣囉.
有時仲會同我同1陣線, 話我男友囉.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有, 佢老人家唔係仔女面前單單打打我個陣囉

原帖由 peacekamen 於 09-8-22 18:58 發表
不如講下同99一齊既開心事
我覺得一定有...不如大家想一想

淡淡的來, 好好的去 ....

大宅

same here!!!

原帖由 克洛怡 於 09-8-22 23:56 發表
唔洗見到佢就最開心

民房

我同奶奶一齊住. 最開心是可以各自有各自的生活. 最多只是一個星期Dinner 1-2次.

禁止訪問

別墅

Once upon a time, i made a birthday cake for her in a family dinner. She was very happy at that time.

複式洋房

Sorry!真係無法諗到.

複式洋房

原帖由 papaof2 於 09-8-25 18:19 發表
當99打少次电話比我就是我最開心的時候,這機會並不多......99!!唔好時常煩我!!不如還返個仔比你..

伯爵府

好媽媽勳章

我99份人OK架,
簡單直接, 咩都可以講,
唔會口不對心,
有咩唔滿意,
都覺得係仔既問題,
唔係心抱問題.

唔會成日煩我地要返去食飯,
只會叫我地返多D教會,
係適當既時候放手,
唔會係都要痴住個仔.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我99唔識英文,佢會將英文變成中文讀音,然後死記... 例
如 Bossini,佢會話 --> bo死你

某日,99同我媽咪兩家人一齊出街食飯,講開Bossini隔離果間牛肉飯店,佢即刻話:我知,果間叫 "吉死你!"

我地成枱人笑到標眼淚,無人夠膽出聲... 我姑9竟然笑住咁同我99講,你將 "bo死你" 同 "吉野家" 合併左...

真係俾99笑鬼死我!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我99都幾好架....

1)係我入醫院做手術時,晚晚都帶飯比我食,我一份,c6就一份係醫院陪我食,仲整埋一份比c6帶返工!

2)唔會迫我地返屋企食飯,如果我地太耐無返,佢就會同62煮好多飯菜同湯來坐車來我地家比我地!

3)佢會留起好來背心膠袋比我,因為佢知我唔買垃圾袋同埋要來執狗狗的大便便!

4)成日話牙籤好dirty,佢會用滾水"look"好,之後放入焗爐焗,再pack好比我地!

5)一定買d好甜橙比我食,佢地知我唔甜就唔食!

6)唔會迫我地出街飲茶,食完飯就立即"趕"我地走,唔使我洗碗收野,咩都佢地2個做!

7)會記得我生日,買生日蛋糕比我食....

仲有好多好多...... 我都幾幸福架!

民房

話說之前一家大細去"昂平360", 姑仔買左3支髪針(即扎計可以吉係個計入面個支野), 佢, 大姑9&我各一支, 之後大家去飲野姑仔就問我要咩顏色, 我就話綠色(因之前個風水師話太鮮艷既顏色唔岩我, 我99都知~),大姑9又跟住話"我又係要綠色喎!" 跟住個場面好鑑界, 我既反應都"下"左一聲,之後99就一手搶左過黎俾我 , 連我都估唔到, 可能佢驚我唔同佢生個孫掛~因已經有兩個女~哈哈~
不過都覺得99係好錫我~

大宅

1)我奶奶都是食完飯就立即"趕"我地走,唔使我洗碗收野,咩都佢地2個做!

2)佢會留意我喜歡吃甚麼,就會煮比我食;又會不時買零食比我帶回家食。

3)佢會來陪我食lunch,雖然大肚食魚生唔係咁好,但佢都會陪我去食,話最緊要我食得開心。

4)老公去咗公幹,佢會打電話來問候我的情況。

5)因為老公不在香港,我自己同佢地去慶祝父親節,結果飲茶食晚飯都唔使我俾錢,奶奶更送了一個環保洗衣球及買了零食給我。

還有許多.......

原帖由 八婆仔@ 於 09-8-26 13:44 發表
我99都幾好架....

1)係我入醫院做手術時,晚晚都帶飯比我食,我一份,c6就一份係醫院陪我食,仲整埋一份比c6帶返工!

2)唔會迫我地返屋企食飯,如果我地太耐無返,佢就會同62煮好多飯菜同湯來坐車來我地家比我地!

3)佢會 ...

大宅

我奶奶唔會蝦我,因為我本身係專業人士,賺錢能力同我老公有得 fight。因此佢唔會覺得我累左佢個仔。

除左佢有自己既意見外,我地都睇得出佢好專重我地,就算唔同意我地湊細路既方法或一D日常生活習慣,佢都會專重我地有我地既私人空間,唔會加意見,呢樣我好感激佢。

結左婚一開始我叫唔憤佢做媽咪,佢見我唔憤,同我講叫佢99都可以,佢其實好善解人意。相反我個妹個99好多意見,佢地點攪婚禮佢奶奶都有野講,就連我個妹叫佢做99佢都唔鐘意,話個稱呼好似好權威咁,要我個好叫佢做媽咪,我個妹彩佢都傻。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我99好錫我. 我地住村屋. 6299住一樓, 姑仔一家住二樓,我同老公bb住三樓. 雖然一人一層, 但每日都見面. 好多時一膂食飯, 去飲茶等. 一啲都唔會比說話我聼. 好不幸, 我99 年中時發現有肺cancer. 身體一日比一日差. 好擔心隨時見佢唔到. 唯有在此段時間多啲同佢傾計&同bb落去玩陪佢多啲.

侯爵府

我又數, 我又數

1) 我奶奶未做我奶奶之前, 佢同我, 同我"男朋友"講正經野, 點知我同阿男朋友就亙相踢pat pat, 未來奶奶就同佢個仔講: 唔好搞佢喇...

2) 又係奶奶未做我奶奶之前, 到而家, 奶奶都會記得我生日, 俾利是我...我阿媽都唔記得我幾時生日o架...

3) 到左我地結婚, 本來唸住住奶奶空置左o既屋, 於是佢裝修好間屋, 點知我地一個唔該去左第二度租屋, 佢一句怨言都無

4) 陀b時, 佢又為左每個星期都見一見, 一齊返教會

5) 生仔時, 出左d事, 入深切治療同手術室做手術, 佢同老公都無即時問責, 阻住醫護人員, 因為咁, 我先可以救返, 醫生姑娘都讚佢地好鎮定, 又因為咁, 我得到額外好o既services. 當時, 老公同奶奶都坐o係外面, 默默咁喊

6) 救返, 仲住o係醫院, 我水腫到對手放唔埋個身度, 醫生又唔想再去水腫針, 等我自己慢慢好返, 奶奶就幫我按摩手腳, 60幾歲人, 自己都唔企得耐, 都幫我按摩左半個鐘... , 仲要我幾日都無沖涼o架, 佢都按埋我腳板

7) 住左醫院7日, 佢日日整3餐俾我食, 朝早黎一次, 下午黎一次, 無咩野做, 就同老公一齊陪我...不過我都係瞓

8) 唔識湊b, 佢幫我湊, 教我湊, 三更半夜bb喊, 佢就起身睇b, 湊b

10) 坐月時, 佢放心個陪月照顧bb, 但唔放心陪月照顧病重o既我, 所以日日幫手照顧我, 老公o係度都係咁話

11) 而家日日幫我煮飯, 洗衫, 然後佢會去湊佢媽媽, 夜晚有人照顧阿婆, 佢就返黎同個b玩

12) 奶奶好鐘意同我傾計, 老公無耐性, 奶奶又鐘意講野, 有咩, 佢會同我講, 唔會同老公講...佢真係當正我係佢個女

當然, 相處時會有睇唔過眼o既野, 會有唔鐘意o既時候, 但佢真係一個好奶奶, 好媽媽...我都係o係佢身上學做人地mami

首頁

尾頁

跳至