婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

家婆,媳婦是否前生有仇呢?10个中也有9个不滿意家婆既.(不喜勿插,唔該)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 tammie888 於 09-8-23 17:27 發表
家婆,媳婦是否前生有仇呢?10个中也有9个不滿意家婆既.(不喜勿插,唔該)

我同我99唔可以講話世仇,一直以來我地一年只會見果十次八次,凡而同c6個2哥兩公婆就真係世仇,有時有d野都係睇自己個c6點諗,我c6知我同佢地屋企人唔夾都唔迫我返去,同樣地佢都唔會迫佢家人遷就我。

洋房

原帖由 tammie888 於 09-8-23 17:27 發表

我都覺得家婆同媳婦係有仇...十個人當中有九個都不滿99包括我自己都不滿我99...我99又蠢又遲鈍...畫公仔畫出到出晒面都唔知人地講乜....教精佢又話人地話佢唔聽人講....講起就激氣

男爵府

呢d咪叫天敵囉
好似貓同老鼠, 不能共存~~

伯爵府

我今年好似見左佢5次都唔知有冇!但唔知點解都好似太多!

禁止訪問

複式洋房

當你睇一個人唔順眼,佢做乜講乜都唔會合你心水架啦,唔好話一年5次,1年5分鐘你都覺得多啦。
所以問題唔一定係對方到,可能係你自已到都唔出奇,因為無人會覺得自已係錯架,就算知自已有問題都唔會去面對,因為人係顧面子的動物。
問下自已係咪!

原帖由 irene_the_pooh 於 09-8-24 11:45 發表
我今年好似見左佢5次都唔知有冇!但唔知點解都好似太多!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解唔係10個家婆有9個半唔滿意媳婦

有邊個媳婦會問家婆攞佢個八字去夾?我未嫁, 已經俾人話我條命剋佢老人家 ...

淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Billychaichai 於 09-8-24 12:49 發表
當你睇一個人唔順眼,佢做乜講乜都唔會合你心水架啦,唔好話一年5次,1年5分鐘你都覺得多啦。
所以問題唔一定係對方到,可能係你自已到都唔出奇,因為無人會覺得自已係錯架,就算知自已有問題都唔會去面對,因為人係顧面子的動物。 ...

c6家人可以今日"筒"你一刀,聽日佢地可以"笑"住口當無事發生過,我自問真係做唔到同接受唔到呢 d雙面人,如果都同佢地一樣咁假,我諗大家會夾得到。

禁止訪問

別墅

都未必係世仇咁激...只不過係觀點角度唔同。

打從第一日開始Auntie/奶奶就會覺得啲女朋友/新袍會取代自己嘅地位,會搶咗自己個仔!
vs.
打從第一日開始女朋友/新袍就會認為哩個男人淨係可以對自己好,自己係第一位!

其實當大家平靜咗心情,細心咁諗吓...

女朋友/新袍係會陪伴自己個仔嘅下半生,好唔好都係個仔間嘅,如果自己要做法官嚟判決個女仔好唔好,自己勞氣之餘仲傷感情...唔通要個仔孤獨,兩公婆離婚先開心?何必?
vs.
Auntie/奶奶始終都係生養哩個男人嘅人,冇佢你都唔會有機會遇到哩個男人,睇唔順眼,聽唔入耳都係因為係兩個唔同背景年代嘅代溝,唔通佢要訓街你先開心?喺街見啲阿婆阿公要拾荒為生,你都會心酸,都會心罵啲不負責嘅後生...會唔會有機會你係鬧緊自己?

諗到哩度,其實有乜咁大不了?都係算啦!影響到個仔/個老公同哩個女人嘅關係係咪就係贏?贏咗又點?

伯爵府

原帖由 Billychaichai 於 09-8-24 12:49 發表
所以問題唔一定係對方到,可能係你自已到都唔出奇,因為無人會覺得自已係錯架,就算知自已有問題都唔會去面對,因為人係顧面子的動物。 ...

多謝指教!

一家唔知一家事, "外人"又真係好難明既!

伯爵府

原帖由 montana 於 09-8-24 13:54 發表

c6家人可以今日"筒"你一刀,聽日佢地可以"笑"住口當無事發生過,我自問真係做唔到同接受唔到呢 d雙面人,如果都同佢地一樣咁假,我諗大家會夾得到。

99又係今日插完, 听日就話"我係老人家, 你都唔會嬲我架啦, 呵? 我自己都唔知自己講過咩架!"

禁止訪問

伯爵府

因為大家係情敵(愛上同一個男人)

伯爵府

原帖由 FM94.8 於 09-8-25 16:43 發表

物咁似我99, 佢屈完我, 後來我証明比其他人睇係佢講大話, 佢就話老人家一時記錯.

如果佢地做朋友一定好friend, 因為大家都一定唔會記仇!!!

伯爵府

原帖由 joannemak 於 09-8-25 16:56 發表
因為大家係情敵(愛上同一個男人)

死未!!!

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原帖由 FM94.8 於 09-8-26 15:45 發表

咁應該係我地班sisters 唔岩啦, 人地2母子好地地, 我地做3rd 者攪住人.

咁又唔係喎!99好清楚知道要個新抱返黎做咩架,呢d野佢都知唔會係佢做 / 做一世,例如:生仔、照顧佢個仔!

首頁

尾頁

跳至