婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

冇記性

我感到我十分冇記性,
我父親也是這樣的,不知是否遺傳搞到我咁
我唔單只成日唔記得野
仲要係我一路講既野都可以唔記得想講乜,唔知點講落去.
最後講到亂曬龍,就唔記得自己之前講緊乜,只係記得最後果一兩句... ?-(

洋房

Re: 冇記性

自生完囡囡記性=0 :cry: :cry:
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

複式洋房

非常同意。生一個差一個,我生了兩個。
最慘要返工,又多嘢做,惟有要電腦幫幫忙。

洋房

ericapan 寫道:
生一個差一個,我生了兩個。

agreed ! me too!

翡翠宮

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最弊就係,以前好好記性,生左之後
d同事都無話我比以前無咁好law!
成日要寫底,如果唔寫真係
忙記得一乾二淨 :mrgreen:

禁止訪問

大宅

咁睇黎…你都好似幾嚴重咁喎(講講下野都唔記得自己講緊乜…)!!!
我未生之前記性都唔係好好…生左仔仔真係仲差!
我而家唯有成日搵紙�簿仔寫底,或者每次諗起有咩要做就做左先…
我成日都會:諗起想做一樣野(例如…執仔仔d玩具),點知行緊去執既時候見到有另一樣野要做(例如…煲水),咁就分左心,煲左水先,之後先發現自己原來未執阿仔d玩具…

話時話,點解生左BB之後記性會差左呢∼? ?-(

大宅

Some people suggest to eat Ginko. It's good for brain.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

死啦, 我未有BB都無乜記性
生左咪更加犀利 ?-( ?-(

別墅

自從有咗BB之後,真係冇乜記性。連老公都話我蠢咗!點算?

男爵府

無記性喎....點解你老公會話你蠢架??!! ?-(

別墅

乜都唔記得咪蠢囉!以前都唔会咁無記性!好似老公同我講佢幾時幾時会同邊個去食飯,我第二日就唔記得...

baby_kawaii 寫道:
無記性喎....點解你老公會話你蠢架??!! ?-(

侯爵府

畀面勳章

我以前超好記性, 做嘢學嘢又快, 生完兩個好似無咗個腦咁 :cry: :cry: :cry:

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

h.y.mama 寫道:
自生完囡囡記性=0 :cry: :cry:

me too

複式洋房

我都係, 聽完人地講既野, 想講返出來都唔可以好清楚咁講到.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

呀......我又係喎, 以前老公問我d野擺係邊我直頭講得出邊間房第幾個櫃桶, 家陣有d野一d印象都無, 試過反轉間屋都搵唔到.....~_~

侯爵府

畀面勳章

我地是否產後失憶呀 有d朋友話我們生bb時聞咗d笑氣或用了麻醉藥 :cry: 好慘呀 :cry: 我生完大仔後, 大約兩年d記性才好似好d, 未生細仔時無咁差, 現在又來過 :cry: :cry: :cry: 點攪呀 :exclaim:

大宅

我生完第一個之後...記性都係差咗
到我生完第ニ個之後...簡直冇晒記性
例 : 諗住入廚房飲水, 入到去唔記得要做乜
例 : 諗住要落街買乜買乜, 落到街又完全唔記得晒

(例子太多...不能盡錄)

大宅

A short result showing in the bb magazine that the IQ will become lower during or after pregnant. So not only memory but also the intelligent will be weaker. So pity!!

首頁

尾頁

跳至