意見反饋
義工

家事百科 今日: 4|主題: 36870

鑊: 陽極/易潔/不鏽鋼....which is better?

別墅

國民生產總值:785

鑊: 陽極/易潔/不鏽鋼....which is better?

我不嬲有兩隻鑊:

大--中式鑊係不鏽鋼, 炒野好易會令鑊底"火農"左同埋幾難洗.....

小--易潔小pan, 用o黎做煎蛋果類小巧野....

早幾日發現個細pan好似開始甩coating, 扔左.....而家想買過一個, 有frd建議我買個陽極鑊, 佢話唔易"火農"又唔會甩coating.....可信否?

懇請用家指教!

謝!

大宅

國民生產總值:1145

Re: 鑊: 陽極/易潔/不鏽鋼....which is better?

陽極用緊都唔錯, 夠輕身. 我用緊K字牌.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

別墅

國民生產總值:785

Re: 鑊: 陽極/易潔/不鏽鋼....which is better?

唔該晒!

子爵府

國民生產總值:11065

01.陽極鑊可用鐵鑊(橙),煮出黎D食物會有鑊氣,一樣會黐底,但好過不鏽鋼,鑊底唔會花,效果同中式鑊差唔多,用油量亦與中式鑊差唔多.

02.易潔鑊只可用膠或木鑊(橙),煮出黎D食物不太有鑊氣,不可炒crab.但煎雞亦 and pork chop可以不用油都不黐底.

我因為剛買了這兩種鑊,所以很清楚 :mrgreen:
我走渾jusco and wing on問過晒D功能 ga la.

子爵府

國民生產總值:13922

我因為剛買了這兩種鑊,所以很清楚
我走渾jusco and wing on問過晒D功能 ga la.

咁請問你買了什麼牌子的陽極鑊呢? Thanks!

男爵府

國民生產總值:8239

我用左陽極鑊大半年,最近發覺個鑊底變灰白色(煮食那邊),我驚係拥cotting,依家想再買過隻,但一定唔再買陽極.因為又黐底又拥cotting.
d sales 講d野全部都是騙人的.
:evil: :evil: :evil:
]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.