自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

每次返娘家聚會時, 阿囝成日比我d細妹鬧佢叫人細聲, 我次次出門口前都提阿囝記住叫人大聲點, 唔係又比阿姨鬧! 阿囝叫人雖然細聲左d, 但都聽到.
上星期六去酒樓食飯, 係車上又提左阿囝, 入到酒樓間房, 我放低個袋跟住去厠所, 步出房門口即聽到細妹用嚴厲聲音話阿囝叫人大聲d得唔得! 當時聽到當然唔係咁開心, 但已經提左阿囝, 哎! 真係無辦法.

子爵府

醒目開學勳章

究竟你細妹係為大聲而大聲定只不過想你囝馴服佢咋, 定想表演佢點教小朋友有規矩吖. 無論係邊樣, 都唔應該強迫你囝, 況且佢唔係無叫, 只係細聲.

明白中國人都興入廟拜神, 入屋叫人, 不過有時有d人會好小氣, 小朋友叫唔叫佢, 如果唔叫佢, 佢真係會嬲.

咁樣做人未免太mean喇.

佢係你妹, 你同佢講, 唔好咁惡啦, 佢又唔係無叫, 咁大聲攞獎咩.

別墅

咁小事都要鬧?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

比我都唔係咁開心啦!個囝又唔係冇叫人, 只不過係細聲...仲要比人鬧, 咁會令到小朋友唔開心同驚架!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

惡都無用呀???

子爵府

請問你們會否帶小朋友去親戚屋企時,教小朋友叫人呀?
我的仔女係每次要我提先叫,唔提就唔叫。

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你細妹

男爵府

叫人細聲點夠亂咁話人咁無禮貌~~你細妹係咪撞聾,係就叫囝囝行埋啲先叫~~
~~為咗健康, 努力運動!!  

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

細聲都要鬧?

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

一入屋企就要叫十幾人, 細時反而叫得大聲, 大大下就叫得細聲左, 除左叫"婆婆"最大聲, 可能婆婆最錫佢, 我d細妹都幾惡ka.

大宅

波子,
你的妹妹是否未有小朋友的?
每個小朋友的性格都不同, 你囝囝肯叫人已經好好了, 有些小朋友即使你怎樣教的, 還是不叫人.
做父母的, 一定不喜歡別人話自己小朋友的, 何況是大聲話的, 我同老公都接受唔到.

原帖由 FunnyBean 於 09-8-25 12:00 發表
比我都唔係咁開心啦!個囝又唔係冇叫人, 只不過係細聲...仲要比人鬧, 咁會令到小朋友唔開心同驚架!

伯爵府

好媽媽勳章

我仔女次次見我家姐妹都好開心,自自然然叫得大聲..離遠見到姨媽亞姨己到聽佢地把聲了..可能你仔仔驚左你妹妹,所以..

而家我仔女開始大,冇小朋友時叫得咁大聲,多數點下頭細細聲叫姨媽亞姨..佢地明的了..
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁大聲做咩,佢耳仔有問題呀~~同老人家就話大聲d ja,佢好老咩

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唔洗為人而活啦。 安心就得。

咁樣對你個仔好唔公平。 佢有叫已經好乖。

伯爵府

好媽媽勳章

未去己感覺到唔開心了..仔仔幾歲呀?
原帖由 波子 於 09-8-25 11:52 發表
每次返娘家聚會時, 阿囝成日比我d細妹鬧佢叫人細聲, 我次次出門口前都提阿囝記住叫人大聲點, 唔係又比阿姨鬧! 阿囝叫人雖然細聲左d, 但都聽到.
上星期六去酒樓食飯, 係車上又提左阿囝, 入到酒樓間房, 我放低個袋跟 ...
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

禁止訪問

別墅

我小朋友都係叫人的叫得好細聲,但唔代表佢唔叫/無禮貌 ....... 反而我覺得為左音量方面,而比人鬧的,會嚇親小朋友囉

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實你應該即時出聲同你細妹講囉!睇吓佢想點!夠竟幾多分貝先聽到呀?一係叫個部長借支咪比你囝囝啦!:;pppp: :;pppp:
咁你仔仔平時叫人係咪都係咁細聲?你細妹成日話佢,咁樣你囝囝只係越嚟越驚佢,變得更加細聲!如果小朋友本身係咁細聲,就算你細妹鬧100次都無用,反而令小朋友留下陰影架!大家關係會唔好架!

首頁

尾頁

跳至