意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84963

跳至
世 衛 建 議 重 訂 嬰 兒 體 重 指 標

別墅

國民生產總值:896

世 衛 建 議 重 訂 嬰 兒 體 重 指 標

世 界 衛 生 組 織 的 最 新 研 究 發 現 , 現 時 嬰 兒 體 重 指 標 仍 按 嬰 兒 進 食 配 方 奶 粉 計 算 , 體 重 屬 正 常 的 嬰 兒 , 其 實 已 有 過 肥 問 題 , 過 輕 的 嬰 兒 原 來 反 而 屬 正 常 , 當 中 更 以 母 乳 餵 哺 的 嬰 兒 體 重 最 理 想 , 建 議 重 新 編 制 嬰 兒 體 重 指 標 。

母 乳 餵 哺 最 健 康

英 國 《 衛 報 》 昨 日 報 道 , 世 衛 一 項 進 行 六 年 並 即 將 公 布 的 研 究 , 跟 進 多 國 包 括 美 國 、 印 度 、 挪 威 及 巴 西 等 的 八 千 名 嬰 兒 , 了 解 嬰 兒 在 早 期 體 重 及 健 康 等 問 題 , 結 果 實 證 以 母 乳 餵 哺 和 母 親 沒 有 吸 煙 的 嬰 兒 最 健 康 , 體 重 也 最 理 想 。

該 報 道 指 出 , 由 於 嬰 兒 及 幼 兒 的 體 重 , 對 其 成 長 後 會 否 出 現 過 重 及 健 康 等 有 著 重 要 影 響 , 故 嬰 兒 階 段 體 重 甚 為 重 要 , 現 時 沿 用 的 嬰 兒 體 重 指 標 , 仍 按 以 往 嬰 兒 進 食 配 方 奶 粉 所 制 訂 。

研 究 發 現 , 即 使 進 食 母 乳 的 嬰 兒 , 在 一 、 兩 歲 時 的 體 重 會 被 視 為 過 輕 , 但 其 健 康 最 好 。 相 反 , 被 列 為 體 重 正 常 的 嬰 兒 , 其 實 已 過 重 , 長 大 後 可 能 會 有 過 胖 情 況 , 估 計 應 要 把 正 常 體 重 減 去 百 分 之 六 至 七 , 體 重 才 屬 理 想 , 例 如 一 歲 大 嬰 兒 重 十 公 斤 , 即 約 二 十 二 磅 , 以 往 列 為 體 重 正 常 , 現 時 應 減 輕 六 百 克 才 屬 正 常 。
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

男爵府

國民生產總值:7995

Re: 世 衛 建 議 重 訂 嬰 兒 體 重 指 標

THANKS, PLS ADVISE THE SOURCE, IF IT IS IN TODAY NEWSPAPER, IT WOULD BE GREAT FOR EVERYONE TO READ.

子爵府

國民生產總值:10015

好贊成呀!!

版主

國民生產總值:15854

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

對啊! 這是蘋果日報今天的報導.
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?sec_id=4104&showdate=20050124&art_id=4609975(只限今天閱讀)

多謝jenywswong為大家帶來這個振奮母乳心的報導~~~~~

"體重"一直被認為是"健康的指數",
可是一直沿用的數據, 卻並不是吃最健康的天然母乳所研製出來, 就是因為用了吃奶粉的數據, 令到不少人陷入煩惱中. 母乳媽媽擔心自己的奶不夠好, 就算滿有信心的母乳媽媽, 卻受著身邊關心寶寶的親朋友好, 甚至是出於善意的路人所關注, 一句你的寶寶太瘦了......母乳那夠營養呢?.......這些懷疑不信任母乳的說話, 我想大家聽過不少, 餵母乳的信心也被動搖了. 當然, 最令母乳媽媽更要懷疑自己的母乳能力, 就是遇上那些對母乳沒有研究又不更新自己的醫護界人士, 他們一句:"你的寶寶太輕了, 要補奶粉了." 打得更是沉重之餘, 更壯大反對母乳媽媽的親人啊!

今 天 這 個 報 導 是 令 我 們 的 信 心 更 振 奮 啊 !
大 家 加 油 啊 ! 一定要置頂與大家分享!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

國民生產總值:7349

good news! 最好陸續有相關report!

等我買份報紙俾我媽媽睇下先

民房

國民生產總值:13

Previoiusly, I feel worried about my daughter's weight gain. Now I am released.

Charis Mum

珍珠宮

國民生產總值:39290

係呀!!
我成日聽到人地話我個女細粒!!都覺得好唔開心!! :cry:
我話比自己知佢一定會健康d又聰明do既!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

國民生產總值:3684

咁我個囝不再細粒了! 原來輕小小實屬正確!

大宅

國民生產總值:1002

咁我個仔超哂重啦....佢都係全人奶, 3個月就有成7.85kg即係17.3磅, 家下都唔知好唔好佢想食就比佢食.

子爵府

國民生產總值:11044

醒目開學勳章

BB-C,

no problem, my son also is 超哂重!But later when your son are 6 months then the weight will not gain so much.

BB-C 寫道:
咁我個仔超哂重啦....佢都係全人奶, 3個月就有成7.85kg即係17.3磅, 家下都唔知好唔好佢想食就比佢食.

禁止訪問

國民生產總值:1163

別墅

國民生產總值:647

Glad 寫道:

可是一直沿用的數據, 卻並不是吃最健康的天然母乳所研製出來, 就是因為用了吃奶粉的數據, 令到不少人陷入煩惱中. 母乳媽媽擔心自己的奶不夠好, 就算滿有信心的母乳媽媽, 卻受著身邊關心寶寶的親朋友好, 甚至是出於善意的路人所關注, 一句你的寶寶太瘦了......母乳那夠營養呢?.......這些懷疑不信任母乳的說話, 我想大家聽過不少, 餵母乳的信心也被動搖了. 當然, 最令母乳媽媽更要懷疑自己的母乳能力, 就是遇上那些對母乳沒有研究又不更新自己的醫護界人士, 他們一句:"你的寶寶太輕了, 要補奶粉了." 打得更是沉重之餘, 更壯大反對母乳媽媽的親人啊!

今 天 這 個 報 導 是 令 我 們 的 信 心 更 振 奮 啊 !

對呵..這個報導實在另人振奮
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

伯爵府

國民生產總值:15703

我個女都超晒磅, 要不要減肥 ?-(
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

國民生產總值:7349

我諗合乎現在標準的bb, 即表示易吸收唧!當然不用減

(除非胖得連眾醫生話唔得, 咁定要減些啦)

子爵府

國民生產總值:14316

2019勳章

^Melody^ 寫道:
[quote]
Glad 寫道:

對呵..這個報導實在另人振奮[/quote]

我一路都以為自己個仔過瘦.

珍珠宮

國民生產總值:37583

畀面勳章 大廚勳章

vivienmak

依個問題我記得係好耐之前問過同Trevor打針同做評估個醫生, 因為我個仔體重一直都係大碼, 而身長/頭圍都只係中碼, 佢話Trevor的確係大碼, 但係一直都係keep住係95%line以上, `身體比例都好正常, 同埋佢話其實依家好多醫生都唔會要BB減肥, 因為佢話BB大左就會走動多左, 依家d fat 就係將來俾佢地消耗 gei buffer, 除非真係肥得好緊要啦. 佢話餵人奶的更加唔會叫減, 因為佢地覺得食人奶 d Baby 唔會'chi'肥, 所以佢地唔太擔心(比起食奶粉果d).

vivienmak
瑪瑙級國民

註冊日: 03-09-27
發表數: 1292

我個女都超晒磅, 要不要減肥

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)
該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:12328

stephanieloveathena,
我個囡八個幾月大,都未有16磅呀,但仲o向佢條生長線, so don't worry la!!
該用戶已被刪除

別墅

國民生產總值:582

May I have a copy?? Many thx...
爵功成顯教善悌仁心展天聰

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.