意見反饋
義工

在職全職 今日: 3|主題: 46562

[全職媽媽] 轉part-time為左湊仔

別墅

國民生產總值:815

轉part-time為左湊仔

只係好想分享下:

每日返工九小時, 返到屋企都無時間陪bb, 所以我決定向公司提出由四月開始轉做part-time, 公司都接受, 但其實心裡好唔捨得份人工, 真係有d"囉囉亂", 突然好似好空虛咁. 有無類似經驗既媽咪分享下, 支持下我?

別墅

國民生產總值:792

Re: 轉part-time為左湊仔

你公司做什麼的,,,可以給你轉做Part-Time,,,,你返Part-Time時邊個照顧你BB呢?
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

別墅

我是在一間基督教機構工作, 負責出版同翻譯,由於機構財政有限,所以我轉part-time也沒有問題.

其實我請了個bun bun幫我,宜家考慮緊會唔會繼續請佢,定係自己湊番,坦白說,我不太懂湊仔,如果自己湊番,返工時就會請奶奶睇住先.

別墅

國民生產總值:792

我自己覺得很難得可以這樣安排而也可以多些時間照顧個仔,,,真的,,,假如人工少了不是大問題便自己湊回是好些的,我也很想自己湊番個女但最大問題是經濟,,,所以你要好好珍惜呀,,,你慢慢會懂照顧你個仔,,,不是天生便懂,,,慢慢學吧。比心機啦,,,你先生及奶奶會支持你嗎?

歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

珍珠宮

國民生產總值:48724

shirleyng5

我正計劃中
但我在公司工作近9年
希望老闆say yes

大宅

國民生產總值:1107

shirleyng5

其實你咁做都好啱吖! 既可keep番份工, 又可多d時間倍bb! 至於唔捨得份人工, 都冇計啦! 我覺得多d時間倍bb緊要d. 或者第時bb大番d, 有幾會轉番full time呢!

好好enjoy同bb一起的日子啊! 時間過得好快架!

Take care !

別墅

希望你成功啦!你有幾多個小朋友,他們幾大呀?

TingWai 寫道:
shirleyng5

我正計劃中
但我在公司工作近9年
希望老闆say yes

別墅

多謝你鼓勵,其實經濟是啱啱好,他們都支持我.

有時會想,若果呀b將來要學呢樣個樣,唔知負唔負擔得起,anyway, try my best 啦!

shirleylee 寫道:
我自己覺得很難得可以這樣安排而也可以多些時間照顧個仔,,,真的,,,假如人工少了不是大問題便自己湊回是好些的,我也很想自己湊番個女但最大問題是經濟,,,所以你要好好珍惜呀,,,你慢慢會懂照顧你個仔,,,不是天生便懂,,,慢慢學吧。比心機啦,,,你先生及奶奶會支持你嗎?

別墅

Ansonbaby,

Thanks a lot!

大宅

國民生產總值:2850

我都好羨慕你有得可以咁樣安排, 好多公司得一條路你 choice 做定唔做. 好好珍惜 !!!!!

洋房

國民生產總值:172

簡直係perfect o既安排啦!又可以多d時間對住bb,又有返一半收入,又唔怕同社會脫節,又有返一半自己時間。我都想可以好似你咁呀!

別墅

國民生產總值:841

shirleyng5,

可以咁轉幾好呀! 我都辭左職, 諗住多d時間照顧囝囝(佢今年3歲), 我本來教書架, 依家就有時代下課, 我覺得咁樣好好呀, 一來做代課又唔洗兼顧咁野, 二來有時想買d"唔等洗"野, 又唔洗下下攤大手板問老公. :mrgreen:

珍珠宮

國民生產總值:48724

shirelyng5

我一個仔就兩歲多d
仲有一個就黎兩個月大的BB

我驚自己唔能夠做得好
所以仲15 16

別墅

其實我都諗左一段時間, 我個bb已四個多月大, 他兩個月大我開始返番工, 一早返工, 夜晚返到去, 陪他一陣, 就訓覺, 好似乜都唔可以做, 想教佢多d野, 如flash card, 看disney 教材, 諸如此類都做唔到. 問心我都認同多d時間湊bb對bb既成長會好d.

自問我未必係一個好perfect既媽媽, 而我好多野都唔識, 唯有盡力啦!有時覺得對個他好虧欠, 因我好多野都做得唔好, 唔識照顧佢.

另一方面, 我又驚搵少左錢, 在某些地方可能比唔到佢, 真係幾矛盾!

宜家, 既然決定左, 就見步行步啦! 希望你也有好既決定, 無論係點都唔緊要, 因為你都係為仔女著想遮! 千祈唔好內疚.

TingWai 寫道:
shirelyng5

我一個仔就兩歲多d
仲有一個就黎兩個月大的BB

我驚自己唔能夠做得好
所以仲15 16

子爵府

國民生產總值:13288

shirleyng5
very happy to know that u can change to part time as i requested that to my boss as well, he supported me BUT the big boss said no. so . after a few months, i resigned.
now i'm a full time mom. and it's evern tired and more tough than before. (my son is 2 yrs old)
but this is the most precious times. so i will not regret.
stand by u
違規內容已被管理員刪除

男爵府

國民生產總值:6297

我於4年前轉為part-time員工,好enjoy這種生活,能陪住小朋友成長,那份快樂是無價的,絕不會後悔.
雖然$是會緊了些,但其實小朋友最需要的並不是物質,而是父母的愛.
相信你是位基督徒,你的主必保佑你,不用擔心. :mrgreen:

別墅

多謝各位媽咪既鼓勵, 我會努力.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.