意見反饋
義工

在職全職 今日: 3|主題: 46449

[在職媽媽] 點解有d人咁鐘意鬧人?

民房

國民生產總值:4

點解有d人咁鐘意鬧人?

我覺得做得好辛苦, 日頭做reception clerk, 日日返工比人鬧到放工, 個經理習慣左日日都要鬧人才安樂, 因好少事都要鬧到全公司各同事都知, 大大聲仲要媽媽聲, 都唔明人地出來都係打工搵兩餐, 點解唔可以歡歡樂樂大家開心咁工作, 而日日苦口苦面呢? 試過有過同事因唔記得通知個經理乜公司搵過佢, 個經理居然鬧足15分鐘, 仲用粗口鬧到人地喊才收手, 所以全公司冇人做得長時間過兩年就走人!唉!
放工返到屋企仲要湊住兩件分別為3.5歲和1.5歲, 老公又唔幫手, 有時因ot遲左返屋企老公黑口黑面仲要受老公氣, 公司要ot我都冇辦法, 你估我唔想日日準時放工返屋企咩? 我都係為錢, 唔通日日返工比人鬧好好過咩!
日頭返工夜間又要湊bb的媽媽有冇日加夜的壓力?

珍珠宮

國民生產總值:31378

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 點解有d人咁鐘意鬧人?

Dear辛苦命:

睇完之後真係覺得你好辛苦呀!你老板知吾知個經理今架.發神經架個,公司都可以講粗口架mei,如果係我走個陣時一定還以顏色.你有無試過張你的情況同你老公傾吓,溝通吓呀,可以佢知道後會支持你呢?

bettylam
NNN

複式洋房

國民生產總值:394

My boss (an old lady) works in the company for about 30 years, always yells & scold others. Her EQ is extremely low. If you seek for her advice or direction, she will bring you to 遊花園. All she knows is how to "polish the shoes" of our big boss. She also grasps many jobs under her, but all are then assigned to me. I act like a big 阿四.

:-)

大宅

國民生產總值:1394

I have met many good & bad bosses. I closed my ears & tried not to remember those yelling because it greatly affected my life & health. But we are only human being, I think it is not good to anyone for a long period of time. We should add value to ourselves and wait for the opportunity to leave the bad bose & meet a good one.

別墅

國民生產總值:872

辛苦命:

唔好唔開心啦!我都係日日比人鬧,揾嘢鬧,我明明冇錯都話你錯嘅!佢想我走之嘛!我而家重有l個星期都放產假,咪忍囉!我都係為2餐啫!佢又唔係老闆,佢過火我咪走去HR報串!我好知你感受!依個世界太多呢D衰人!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 辛苦命:

Hello!你去左邊呀!吾係頂吾住or辛苦到吾識講野呀!快的回應吓啦!我地她擔心你呀!over over over testing testing 回應吓啦!吾該,我地呢幾日發表左好多偉論啦!

bettylam ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(
NNN

民房

國民生產總值:4

Dear bettylam,

我係到, 多謝各位mama回應, 我冇事, 只不過日日放工回到家裡做完家務安排小朋友瞓覺都成12點幾, 第二朝又早起身帶小朋友返學, 所以冇上bk, 只可以在假期抽時間!

有時好激氣又辛苦希望傾吐後會舒服些, 因為又唔想屋企人或親戚為自己煩或擔心, 所以冇同佢地傾訴, 有時如果老公肯幫手做家務, 或幫手分擔照顧小朋友, 就算工作辛苦返到屋企都忘記唔開心, 但剛好相反, 回到家裡又亂七八糟, 而老公又唔願照顧小朋友(因太活躍), 如果我這日遲放工返到屋企, 老公又黑口黑面, 總之返工又要睇面色又受氣, 返到屋企又係咁, 覺得好辛苦, 但唔做野只靠老公份人工又維持唔到生活, 煩.............! 所以都好想搵份準時收工冇咁大壓力的工做!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 辛苦命:

好羅!見番你原來係今,吾緊要!而家大部份都係今架啦!不過記住要學懂舒緩及減壓呀!我之前就好似係今奔波勞碌命,所以攪出個荷爾蒙失調呀!而家仲攪緊,手尾都幾長架,記住啦!每一件事都隨遇而安,吾好
過份緊張,吾好再給自己那麼多無形壓力如果吾係出什麼病係有錢都未必可以醫好架!祝君好運!

bettylam慎言
NNN

別墅

係呀!D都市病都好手尾長架!辛苦命,你要同你老公講架!要佢分擔下!我而家BB末出世我巳經同老公講定,因為個細路大家都有份!希望你成功啦!

份工,東家唔打咪打西工,天無絕人之路!我支持你! :wink:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear FM1218:

係呀!我地大家互勉之,祝你生番個肥肥白白你都靘但比你靘多好多好多倍的小可愛,放心呀!我老公都好好架,經常共勉,叫我吾好今緊張如果吾係有排都未好呀!食個隻藥一到下午眼訓到眼豬都趺埋落街又纏肥,所謂吾食又死,食左仲死快的.

bettylam

NNN

別墅

Hi Bettylam,

我以前有都市病,食個D藥直頭high呀!不過之後就好down,所以我自己医自己 - 就係唔做份工囉!

你D藥食咗係会好肥架!唔食得唔得架?小心喎!太肥對身休唔好!

FM1218

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear FM1218:

係呀!食左肥得勁快架,一星期可以肥成磅幾架,我而家終於知道點解會有上一代的肥師奶啦!其實我食緊個隻係避孕藥啦!我老公要我經常keep住100磅到,所以都係吾食啦!我之前都試過吾做野,一吾做就即刻正常番,但而家吾得啦!2個人做都係得一份人工咋,我地2個大吾食,2個小朋友都要交好多費用啦!講起上來97後香港人真係好慘架.

bettylam
NNN

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.