意見反饋
義工

在職全職 今日: 100|主題: 46463

跳至
[在職媽媽] 有無媽咪係產前或產後俾公司解僱?

複式洋房

國民生產總值:332

有無媽咪係產前或產後俾公司解僱?

如題.

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 有無媽咪係產前或產後俾公司解僱?

我放完產假返左公司兩日,第三日放工收信law。

複式洋房

我係放產假前俾人炒咗, 因為佢揾咗個只係我人工三分一既人返來, 但係公司當係我放完產假後先炒我, 所以人工都俾到放完產假後一個月只不過事先通知我喎.

大宅

國民生產總值:4102

醒目開學勳章

我個朋友放完產假第一日返工就接大信封,
仲要佢即刻執嘢走添

珍珠宮

國民生產總值:31382

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear WahMingTung:

好擔心你呀!而家搵到野做未呀!

bettylam ?-( ?-(
NNN

別墅

國民生產總值:877

mud唔係唔可以炒大肚婆嫁咩?

別墅

國民生產總值:581

我係放完產假返左公司兩個半月左右(舊上司在我放完產假前離職了),被一個新來及無料的賤人上司炒了,他更即時請了一個他的舊下屬來take up 我的工作.我要求他出reference letter 給我,他就一拖再拖,到今時今日都未出倒給我(老闆常駐大陸,他在公司隻手遮天),累到我現在找工作十分不便.

幸好,最近我知道他和他的舊下屬也被炒了,真係惡有惡報,我唯有直接叫老闆出reference letter 給我.

:-| :-| :-|

複式洋房

bettylam,
我非常好彩呀!係生完囡囡2個半月後, 我朋友公司請人, 個老闆好好人呀, 聽我朋友講原本佢地公司預咗俾13k or 14k 但係我上到去, 個老闆問我以前幾錢人工, 咁我咩照實講俾佢聽羅, 點知佢話俾返嗰個人工我呀, 雖然公司係無雙糧同花紅(美國公司), 但係都開心死我呀.
但係依家又有傳聞話公司會重組, 而我個老闆會返番去美國(唔係請我嗰個老闆). 咁我諗我都應該無得留低.
過咗年之後又要揾工啦.

複式洋房

Meli,
其實係唔可以架, 除非佢犯咗好大既錯, 但係我見佢俾足產假錢同一個月代通知金俾我, 我就悉事寧人羅.

mandy1808,
咁你依家揾到野做末架? 我之前揾親工, 佢地一聽到我啱啱生完b咁就無下文啦.

大宅

國民生產總值:3997

白海豚 寫道:
我個朋友放完產假第一日返工就接大信封,
仲要佢即刻執嘢走添

我有個朋友都係咁. :-(

而我想當年生亞仔時,放完產假一個月後就接到大信封,理由係部門重組,都係即刻執嘢走,我見補足所有錢就算,點知公司轉頭就登廣告請我個位啦. 舊老闆叫我去平機會告公司,但我都係個句,見補足所有錢就算,知你告佢,佢咪用第2個title請人.

好啦,到生亞囡時,放完產假一個月後做appraisal,份工係contract形式,所以要續約. 我老闆居然話我有3個月唔係崗位,唔清楚我表現,只續我6個月仲要冇人工加,其實佢係想逼我走,羅我head count請個高qual 及做sales既人,最終general manager睇唔過眼,cross out 6個月 寫續我一年,我先有得留低,佢見G.M.都撐我都冇計.

攪到我對提起生仔都怕怕. 有時都唔明d人點諗,自己有亞媽,有老婆,點解要岐視d有家庭既小女人,真係想去平機會告佢地家庭崗位岐視.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

別墅

Hi WahMingTung,

多謝關心,我仍然在努力搵工,多數公司對啱啱生完b的applicant通常都係叫你等通知或將你的人工壓到低一低,問你做唔做,即係局你唔好做囉.

珍珠宮

國民生產總值:31382

醒目開學勳章 畀面勳章

你現在暫做暫搵,到時重組如何吾開心咪走左都有份新工攞.

bettylam
?-(
NNN

大宅

國民生產總值:3997

bettylam 寫道:

你現在暫做暫搵,到時重組如何吾開心咪走左都有份新工攞.

bettylam
?-(

Dear WahMingTung,
Agree! 要以不變勝萬變.

Dear Mandy1808,
努力搵工! 加油!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

複式洋房

janetc, bettylam,
Thank you!!!

mandy1808,
係啦, 你個b幾大? 我嗰個今個星期五就9個月啦.

大宅

國民生產總值:2480

我而家做間公司o個個位上一手都係生完bb比人炒架, 我仲剛剛開始放產假o忝! 其實我希望放完假比佢炒(最好即走), 因為有得保嘛. 唔使諗籍口走又要保一個月先走得, 如果佢唔炒我我都打算唔做. 因為想自己湊下bb, 又想出去試下其他工. 但聽你o地講生完bb搵工會比人歧視架? 咁點算好呢?

複式洋房

conylai826,
係呀, 如果佢唔炒你架話, 你真係要諗清楚, 因為有個b, 啲公司惊媽媽會成日請假.

別墅

Hi WahMingTung,

我嗰b在早兩日星期二剛剛10個月大

大宅

國民生產總值:2480

未有B之前我都唔想係呢間公司做. 雖然老闆對我冇乜唔好, 但老闆個細佬極衰呢? 係公司又唔做野, 淨係識煲煙. 又想日鬼鬼祟祟睇我o地有冇係公司上網, 跟住就去督我們. 正廢柴!!! 總之個個同事都唔like佢啦!
WahMingTung 寫道:
conylai826,
係呀, 如果佢唔炒你架話, 你真係要諗清楚, 因為有個b, 啲公司惊媽媽會成日請假.

大宅

國民生產總值:4226

我係比公司迫走嫁
我4月中放完產假返公司都好好哋
不過比公司d八婆金手指我
直到上星期老闆要我簽warning
我唔簽咪resign走人囉
我個仔下個月就一歲
本身諗住做full-time媽咪
拔我又想出黎做野
因可以儲多d錢比個仔將來用同埋唔想脫節
如果聽妳哋講咁咪實搵唔到野做
點算???? 都幾煩

複式洋房

conylai826,
返正你都諗住唔做咪由得佢督羅, 如果你老闆炒你先算啦. 不過你要小心啲個廢柴啲二手煙, 我以前公司個個同事都食煙, 雖然係工作時間佢地會係會議室食, 但係嗰啲煙都有走出來同埋個GM會係放工後係自己間房食, 咁我又坐係佢門口位, 吓吓食到正. 後尾囡囡早咗3個星期出世, 得嗰6磅1. 醫生話如果成日聞埋啲二手煙, bb會輕磅啲架.

conylai826 寫道:
未有B之前我都唔想係呢間公司做. 雖然老闆對我冇乜唔好, 但老闆個細佬極衰呢? 係公司又唔做野, 淨係識煲煙. 又想日鬼鬼祟祟睇我o地有冇係公司上網, 跟住就去督我們. 正廢柴!!! 總之個個同事都唔like佢啦!
WahMingTung 寫道:
conylai826,
[/quote]

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.