基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

小朋友幾大可以帶佢返教會

我本身唔係教友,不過我想囝囝自少就接觸教會同埋聖經,聽聞教會有人專門負責講聖經故事俾小朋友聽的,依家佢先至得20個月大,可以返了嗎? 還是等佢再大個d先?
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

複式洋房

Re: 小朋友幾大可以帶佢返教會

我個人覺得anytime都可以帶佢返教會,雖然佢仲細,好多野都未識,但係自細比佢熟習一下教會既人同環境,對佢將來既教會生活會適應好多!
我個b啱啱1個月,我都打算今個星期日帶佢返崇拜,諗起都又開心又緊張!!! :-P
[center]Larry's birthday ticker[/center]

大宅

好媽媽勳章

hellojoyce,
因我本身唔係教友,所以唔熟識教會內的人,如我貿貿然帶個仔返教會,會唔會好怪啊? 同d人點樣開始溝通才好呢?
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

民房

好多教會既兒童主日學都係3歲先開始番ka bor!!不過你自己可以帶埋bb番下先,等佢同你都可以熟悉個環境,咁佢再番主日學就唔會驚!!你個小朋友係邊度聽d聖經故事ka???如果係學校果度聽過,你可以帶佢返番學校果個教會,你有無朋友係返教會ka???叫佢陪你返law!!!!咁就唔怪la!!!!

[/link][/center] :-P cary

禁止訪問

複式洋房

tszkiuma,

就算你唔係教友,教會都會好歡迎你!好多時教會都會有新朋友加入,有d係路過walk-in入黎,有d係朋友介紹黎,有d係透過佈道會邀請返黎,咩情況都有,所以你唔洗覺得怪怪地!!
你有無朋友返開教會?如果有可以跟佢返吓崇拜或小組了解一下先,咁咪無咁怪囉!!
[center]Larry's birthday ticker[/center]

大宅

我兩個囡囡都是滿月就與我一同返教會,因為唔帶佢地返,就等如我都冇得返,其實讓他們一起唱詩,接觸弟兄姊妹都很好,你囝囝20個月大,你可以陪他一起上兒童主日學或主日崇拜,讓他適應一下,有時大人以為他們聽不明,但其實他們存在心裏的.因為耶穌說:「讓小孩子到我這裏來.」智慧是天父所賜,讓我們明白真理.

大宅

對呀! 我囝囝未夠一個月我已經帶去返教會啦! 佢依家29個月大, 教會內亦有20個月大的小朋友, 12個月同兩個月大都有, 你可以陪他一起上兒童主日學或主日崇拜, 佢地真係好開心一齊唱歌跳舞.

其實你不用擔心, 我教會內有d係被朋友邀請, 係聖誕聚餐被見證分享所感動, 街頭報佳音時撒的種子亦有, 牧師被邀至其他地方講道亦有, 自己一個人walk in 入黎都有... 無論怎麼樣, 神會預備一切及適合你同小朋友的教會

主耶穌愛你!!!
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

首頁

尾頁

跳至