嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 可唔可以瞓枕頭?

請問初生嬰兒可唔可以瞓枕頭?

大宅

Re: BB 可唔可以瞓枕頭?

唔好咁快比枕頭佢訓,對條頸唔好嫁,用條毛巾當枕頭就得啦,但係都唔可以太高,要平
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

男爵府

好媽媽勳章

若果是扁都OK,但最緊要通氣,BB一歲用都唔遲

大宅

嬰兒雜誌話bb一歲前係唔使訓枕頭的, 因為佢地條頸仔未定型, 如果比枕頭佢會怕條頸仔生歪, 會影響呼吸喎.

複式洋房

THANKS A LOT !!!

洋房

bb一歲前都係唔需要瞓枕頭,可以用條簿毛巾摺好墊住瞓,並經常替換就ok啦!
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

複式洋房

My son is 2 years old already, but I still haven't let him sleep on a pillow. So should I start giving him a pillow now? Are there any adverse effects of not sleeping on a pillow?

珍珠宮

好媽媽勳章

但係冬天用被袋o既時候由於被袋厚,如果唔用枕頭bb個頭會低左,咁用唔用好呢?

民房

如果亞B著得衫多, 我會俾佢用枕頭架, 佢會舒服D

複式洋房

尊家話 bb 1 year old 前係唔使用枕頭既, 如何你想bb訓得好d, 可以用毛巾摺疊當枕頭 , 大既5mm高就可以喇. 放阿b落床時, 阿b既膊頭同nose應該係毛巾既最高點. (資料由今其既媽媽寶寶得知) 我睇左之後立即follow唔要個枕頭.
我個宏宏豬出生於2004年

首頁

尾頁

跳至