跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小兒傷風咳

我自己有幾聲咳仲未好, 走去睇醫生~~~ O個個以前係明愛瑪嘉烈個婦產&兒科醫生來的... 佢話BB初起傷風咳, 可以俾佢飲開奶茶&食"余仁生"珍珠末, 對初起傷風咳好有效... (一定係余仁生, 唔好試其他牌子)

珍珠末食法: 用細匙羮開少少暖水, 餵入口用隻羮按住條脷仔, 等佢吞O左先... 如果唔係留在脷面小B好易會吐番出來晒料!! 千祈唔好用針筒, 因為D葯粉黏在針筒個量就唔O岩...

近期天氣唔穩定, 小B好易惹到病菌... 如果唔想睇西醫, 不妨試下呢個方法. (我個小B都有D咳&鼻涕, 醫生都唔建議睇西醫, 因為西葯好霸道, 珍珠末溫和D <-- 倒自己米 ?-( )

侯爵府

Re: 小兒傷風咳

但係我去余仁生買定珍珠末睇門口時,個職員話初起感冒傷風比'保嬰丹',嚇驚先比'珍珠末'。
我返健康院姑娘話唔好比'保嬰丹'、'珍珠末'之類比BB食,叫我若然BB病就睇醫生,我仲帶霖霖睇過兩次醫生,每次都要食藥水,點解個個姑娘講法都唔同o既?

另外,好似話餵人奶的媽媽病o左,健康院姑娘就話要餵多o的人奶,而我身邊好多朋友(當中有個係姑娘),就話唔好餵,咁都唔知信邊個好。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

其實依家D西醫都唔係咁建議食中葯 (因為珍珠末O個D未經科學驗証), 但係老式人就會話食O左百幾年都係咁, 你細個咪又係咁食... 所以各家有互有長短啦!! 最緊要BB無病無痛, 有事起上來媽媽心痛BB辛苦, 到時食咩都假~~~

Kevin仔好搞笑... 佢唔識好似大人咁"sung"鼻涕, 不過佢會係咁將個鼻捽落條紗巾度 (我打直抱佢, 佢伏在我膊頭, 膊頭舖紗巾), 捽得幾下, 兩行鼻涕就會走出來O架啦!!

大宅

麵包妹最近都成日流少少鼻水&打乞痴,但我唔想佢食咁多藥,所以無帶佢睇醫生,諗住等佢自己好.

沈師奶

大宅

小倩,

開奶茶響邊道買到架? 食法又係點?

子爵府

上次去余仁生個sales都話, 保嬰丹同開奶茶唔好比bb咁細個食; 但珍珠末成份天然, 如果想定驚, 增強抵抗力都好好; 所以我都有比珍珠末個囡食!

然後再問我阿媽佢話開奶茶比較涼, 話bb最小有六個月或以上, 仲要bb無咩熱氣都唔好比佢飲(即係佢叫我唔好比阿囡飲), 唔好飲到佢個底子寒晒喎; 所以我到而家都唔敢比保嬰丹和開奶茶個囡飲;

但比我將來有機會買開奶茶, 我都會去番余仁生買!

王國長老

ivysum:

我都係咁諗, 所以Kevin仔流O左幾日鼻水我都無同佢睇醫生!! 醫生話BB細個D有病, 第日抵抗力會好D喎!!

pluie:

我見一般葯材舖有執好一包包的... 我自己手頭有D我姑奶買來的粉劑... 佢好似在西貢買的!!

大宅

小倩 & yoyobb,

我奶奶話佢問過余人生sales, 佢地又叫話唔好比開奶茶比bb 飲, 話一個星期食一次保嬰丹作為保健喎, 另外, 余人生冇開奶茶賣. 以上資料都係我奶奶提供, 可信程度其實未必好高... 如果係真既話, 咁間間余人生鋪既sales 都講唔同既野囉?

大宅

小倩 寫道:
ivysum:

我都係咁諗, 所以Kevin仔流O左幾日鼻水我都無同佢睇醫生!! 醫生話BB細個D有病, 第日抵抗力會好D喎!!

小倩,
我之前感冒,問過醫生,bb頭半年係咪會有抵抗力而唔怕比我傳染,佢話餵人奶就係,但我滿月後就已經停咗餵,咁唔知d抵抗力可以維持幾耐. ?-( ?-(
沈師奶

大宅

pluie,

你個女張相係咪打緊乞痴?我個女都成日打乞痴,好大聲gar,佢會"~~乞...痴~~"咁gar.好搞笑.
沈師奶

子爵府

pluie:
我見過余仁生有開奶茶買喎(我去鑽石山荷里活廣場個間)! 其實有時湊bb, 呢個又話咁, 個個又話咁, 連健康院姑娘, 醫院姑娘講既野都唔一致, 攪到我呢d新手媽咪都唔知聽邊個講好!

大宅

ivysum,

我個係囝囝黎架... ha ha, 佢個樣好女仔嘛? 我囝囝唔單止成日乞"CHI", 仲成日比自己d 口水"續"到咳添呀.

yoyobb,

係囉, 我都估余仁生冇理由會冇開奶茶賣, 所以我都話d 資料可信性唔高. 不過余仁生d 開奶茶係要煲定係沖濟黎架? 我好想比我小b 飲, 佢好厭奶呀而加.

大宅

[quote]
pluie 寫道:
ivysum,

我個係囝囝黎架... ha ha, 佢個樣好女仔嘛? 我囝囝唔單止成日乞"CHI", 仲成日比自己d 口水"續"到咳添呀.

pluie,

麵包妹又係成日講講
沈師奶

首頁

尾頁

跳至