意見反饋
義工

在職全職 今日: 364|主題: 46562

[在職媽媽] 婆婆要返加拿大,又唔放心比工人湊,點算好?

別墅

國民生產總值:756

婆婆要返加拿大,又唔放心比工人湊,點算好?

我係全職媽咪,工作好忙,一個月起碼返大陸一星期。
我又唔想做weekend 媽咪。
我阿媽要走,又唔想交比工人湊,好煩呀!!!!!!
:cry: :cry: :cry: :cry:

大宅

國民生產總值:1328

Re: 婆婆要返加拿大,又唔放心比工人湊,點算好?

mygoddish 寫道:
我係全職媽咪,工作好忙,一個月起碼返大陸一星期。
我又唔想做weekend 媽咪。
我阿媽要走,又唔想交比工人湊,好煩呀!!!!!!

恕我直言,你又唔想做全職及週未媽咪,又唔信外人,咁你為mut要生小朋友?
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

子爵府

國民生產總值:12520

mygoddish,
妳好似無得簡喎, 妳bb幾大, 可以裝cam, 我因為太鐘意bb, 所以我寧願請工人都唔做weekend媽咪, 因為日日可以睇到bb。
一係考慮育嬰園囉!
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

複式洋房

國民生產總值:394

I had the case with you last year because my parents had to leave for Canada to get the passport and stayed there for at least 6 months. I have 2 kids (one is 8 & the other is 3) and have one maid to look after the household chores. The kids are mainly taken care by my parents, they stay with us during weekdays. So I quitted my job last year and did part time job after my parents left. When they returned to HK, I looked for jobs again. Now I am working & back to normal.

So how long will your mother stay in Canada?
I believe if we have sufficient experience in our field of work, it won't be hard to find another if you quit the job. This is one of the alternatives.

:-)

別墅

國民生產總值:756

MonicaY,

Thank you for your opinion. My mom have to stay in Canada for her pension(老人金).
My son is 26 months now. He was taken care by my mom from his birth.
最慘係我個仔有自閉症傾向,現在排緊期做評估。
我唔可以唔做工,我人工算是很高,我係家庭經濟支柱。
我老公做生意,市道唔好,已經一年無比家用。
我媽媽也想幫我,但佢無理由唔要d老人金(估計大約有6000幾元港幣)。
家家有本難念的經。

用戶要求終止服務

國民生產總值:10695

u mean HKD6000 per month? its quite attractive

i think you better hire a maid then install a camera at home, its the best choice as the former mum said

珍珠宮

國民生產總值:31410

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear mygodsish:

吾好今擔心住先啦!你點樣知道仔仔有自閉傾向呀!我仔仔當年都係比人今話呀!當因為工作忙,小同佢溝通,菲律賓女傭一時同佢講英文,一時又播菲律賓歌比佢聽,我放工返來又同佢講下英文同廣東話,仔仔當年剛好講野,今多語言受不了,結果講出來的係et外星話,3years幾仲係今,成日係屋企見佢張的車一排今排,見到錄影帶又係今掛,當無要菲律賓女之後就比左隔離座個朋友揍,一日夜晚佢打電話比我話阿仔日間個陣搭電梯有個阿太問佢勿呢個弟弟睇樣應該就來3years講什麼話呀!佢係咪自閉架,你叫佢媽媽同佢檢查吓好喎!結果攪到我成晚都無訓點算好如果係事實我吾知點面對呀!結果第日問朋友佢地叫我第一時間比佢立即返學,老師會睇到,另同小朋友相處同溝通多的佢如果吾係自閉就會好快講番我地的正常話,報告出來了下,放下心頭石,沒有自閉,但言語係一year幾,排去廣華言語治療幾次好番好多,而家10years啦!博咀唱歌勿都得,吾好意思開龍雀今係今講,未解決到你而家問題呢喃?我覺得係屋村有的揍仔媽都幾好架,我都係個時個同事叫我同樓下管理員講聲搵人揍仔,佢地要幫人揍仔個的好多都係同的管理員講架.老實說呀我2個菲律賓都係做左一年就玩野比我炒架.

bettylam

最慘係我個仔有自閉症傾向,現在排緊期做評估。
我唔可以唔做工,我人工算是很高,我係家庭經濟支柱。
我老公做生意,市道唔好,已經一年無比家用。
我媽媽也想幫我,但佢無理由唔要d老人金(估計大約有6000幾元港幣)。
家家有本難念的經。

NNN

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.