心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

唔開心....

我在6週時見紅,醫生話作小產,留左院一日,醫生幫我照超聲波話睇唔到bb心跳,叫我兩週後再照過,我好驚好唔開心仲喊左出黎 :cry:
兩週後再去照,好彩今次見到bb心跳,成個人鬆晒,但自從見紅後我的飲食好小心,好多野我都唔食,總之我知道係寒涼的,熱毒的都一一介絕,我有無做錯???

但我老爺成日係度講...唔洗介得咁盡o既...又話我唔食肉,但我唔係唔食肉(係少食)兼且我係由細到大都鐘意食菜多過食肉的人,同埋頭幾個月我根本無乜胃口,食得不算多

同佢地食飯時試過有蝦蟹,燒鵝,寒涼o既菜(中醫叫我唔好食,因中醫知道我胎漏,仲話我腎虛,脈弱,唔夠血,而食寒涼野係會破血的...我有講過俾佢地知)又叫我食,我當然無食到,無理到佢地

佢地成日話我乜都唔食,我覺得好唔開心...唔明點解好似我仲緊張過佢地(因我陀緊係佢地第一個內孫)......
我介絕咁多野,我都唔想,有好多野我都好鐘意食但都忍住唔食,我咁樣只不過係為bb好,同唔想無左bb....總之我現在好唔開心,我每一日都要同佢地食飯,每一日就好似俾人迫食依樣個樣,好似食野都無自由咁......
對唔住.....係度長篇大論.....只不過想借依度發洩一下

洋房

Re: 唔開心....

popo2003,

D老人家係咁,佢地無理會你的感受姐, 自己咁小心都係唔想bb有事,最緊要自己堅持,飲食清淡而有營養就得啦! 唔喜歡食肉, 食蒸魚都好ga, bb出世時會白d靚d架

民房

belindamok 寫道:
popo2003,

D老人家係咁,佢地無理會你的感受姐, 自己咁小心都係唔想bb有事,最緊要自己堅持,飲食清淡而有營養就得啦! 唔喜歡食肉, 食蒸魚都好ga, bb出世時會白d靚d架

多謝你呀,我有食魚呀(我以前唔鐘意食架)但為了bb,都要食

禁止訪問

男爵府

popo2003,

就算你有好多野唔可以食, 你仍有好多選擇。是不是經常嘔, 所以冇胃口? 我最懷孕時都成日嘔, 但嘔完我會好肚餓, 要食好多野。如果和家人食飯而沒有合適的食物, 就盡量自己安排飯餐吧, 因為在最初懷孕期, 是腦部先發育, 若你不夠營養, 會好影響之後的懷孕期。食正氣的菜或瓜都可以。

可能你初懷孕, 荷爾蒙影響了你的心情, 以為你老爺奶奶沒顧及你肚裏的bb, 可能佢地只是不懂在食物上注意。不要多心啊, 會影響你的心情, 亦影響bb的性格, 我很信胎教, 我認為懷孕時開懷d, 第日個bb都會成日笑, 和性格會大方d。

我懷孕時都會食一些我知道不應該食的食物, 如可樂或蝦等, 我不會經常食, 但我會耐不耐食一次, 以保持心境開朗, 因為陀bb實在太辛苦啦!

等待驗證會員

您唔好咁擔心啦.... 您老公有無講d咩呀??
首先您自己真係要食d有營養ge野... 因為開頭個幾個月係俾媽媽吸收! 您打好自己個底先, 可以飲多d高鈣低脂奶, 如果可以, 就食多d花膠... 或者您可以問下其他媽媽意見, 有咩係可以好有營養!!
如果佢地係咁逼您食埋d咁ge 野, 您就同佢地講, 中/ 西醫都叫您唔好食呢d野......同埋食得多唔代表有營養!!!!
good luck咯!!!

民房

hi RebeccaChan
多謝你呀,我終於覺得有人真係明白我感受

民房

hi yuenwa

唔知係咪真係荷爾蒙影響了我的心情,我以前唔會咁易唔開心的

民房

hi ardnas65

好彩,我老公都有支持我,但佢就一定唔會夠膽同老爺奶奶講d咩,佢好怕佢媽咪的
我有飲奶,但我自己又唔識買花膠同唔識整,而我又要返工,唔得閒煮野食,點算呢?

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

hi jacqueline_law

我有係老行家買燕窩食,不過有人話唔好
其實邊間最好呢?有無人可以話比我知呢?

等待驗證會員

老行家都ok woh.
個陣我有個舊同事, 佢又係無人整野佢食, 佢都係食老行家個d. 因為佢開頭已經出左d類似濕疹ge野, 咁佢朋友叫佢食即食燕窩, 跟住佢自己d皮膚都好左呀! 咁當然無老火dun個d咁正啦... 但係好過無嘛!

民房

ardnas65

我自己都好想燉燕窩,花膠之類o既食品,我又要返工...就算放假有時間但又唔識買又唔識整.......唉

禁止訪問

民房

andreaaaa782004 寫道:
即食我覺得燕之家幾好

thx,我試下買黎食下先

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

RebeccaChan,

thx 咁我試下安滿先,我之前都試過飲孕婦奶粉...惠氐同雅培...但我覺得勁難飲好想嘔...成罐飲一半都無

複式洋房

我之前都有相同既經驗,不過我係得奶奶一個人,所以我好明白你既感受,你唔洗理佢,自己知道咩唔食得就唔好食,我之前有咩唔明或唔知就會上bk問d媽咪,我大肚時都有食燕窩,我係食"燕之家",我個b出世之後都好健康,佢而家得三個月都有十五磅,如果你想係燕之家買我有九折咭,我以比個編號你,都可以有九折,(我唔係幫燕之家賣廣告,我係覺得有著數大家可以分享)如需要pm我啦

民房

hi donnelgirl,

我而家梗係唔會理佢地啦,我知唔食得就唔會食
我上左黎之後,都覺得開心左呀 有咩唔識可以有人問同埋可以發洩下
唔該你呀,我pm你丫

首頁

尾頁

跳至