意見反饋
義工

少年成長 今日: 5|主題: 14647

不是發脾氣,但語氣好"骨"、不友善

洋房

國民生產總值:178

不是發脾氣,但語氣好"骨"、不友善

6歲,不是發脾氣,但語氣好"骨"、不友善。

如 "知道...啦..." , "得.... 啦... " 應該教導及改善,但如何做好,告訴他,他不喜歡及發脾氣。

民房

國民生產總值:45

Re: 不是發脾氣,但語氣好"骨"、不友善

我同你的情況一樣,總是檔亞媽係仇人錦,叫佢做功課時就好似講數錦,無論食飯,沖涼,訓覺,樣樣都要十幾聲先去聽一聲,如果打他,只會使他更憎自己,這種孩子為有係用多d愛心去感化他,打同罵原來真係吳得ga.

侯爵府

國民生產總值:21395

會不會大人的語氣都係甘樣? 佢地有樣學樣?

民房

國民生產總值:45

都有d影響ga

洋房

國民生產總值:488

hinhinmummy 寫道:
會不會大人的語氣都係甘樣? 佢地有樣學樣?

決對同意
有時大人亦要不斷自我檢討, 才能有效的教導子女! 身教重於言教噢 ?-(

大宅

國民生產總值:3618

我估你要示範下點先叫有禮貌同溫柔呀!
我個仔2歲8個月,佢都成日叫我講野溫柔d架!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.