婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

產後身體差有冇好的補求方法?

坐月冇休息,產後身體好差,經常出淡汗,頭痛/暈,腰痛,又要返工又要晚上湊仔真係唔掂,本人虛不受補,有冇好的調理補救方法.

別墅

Re: 產後身體差有冇好的補求方法?

有冇嘗試睇中醫

男爵府

中醫已經常睇,仲係唔同的中醫,因為驚佢斷錯症,都唔知會唔會飲得中藥多仲差,有一段日子好著啲,唔知係唔係冇得訓湊女所以又差著.
該用戶已被刪除

洋房

i want to know too

禁止訪問

別墅

不如你留意一下, 會唔會生bb之後, 你既脊骨(由頸椎. 脊椎. 腰椎. 尾椎)會唔會出左問題?? 如果係的話, 問題既根源根本不左於你補唔補, 應該先從整脊做起, 脊骨好左, 呢d毛病就自然會好架啦.

男爵府

http://www.healthno1.com/articles/sw-fc/html/sw-fc01.html
該用戶已被刪除

大宅

畀面勳章

RebeccaChan

I also want to have the info too, please pm to me, thanks!

男爵府

creamy
生完到現在十個月條脊骨又真係未好過,一直都係痛,一早起身要扶住先得,咁我應該如何從整脊做起,可否指教,非常感謝!

別墅

我以前都係咁, 生完條腰成日痛, 痛到訓覺時條腰好似好難先掂唔到張床, 抱仔就更加唔使講. 加上我以前又患過腎炎同尾龍骨玩柔道整歪左, 就成日去小便, 又唔敢飲水, 個腎就更加唔好, 又唔知咩費事, 生完細仔之後肛門就一直出血, 仲係每日都係咁一滴滴咁出, 有時就算小便用力d都會出血, 睇急症又我冇事只係痔瘡出血, 但奇怪我日日有得去, 又去得好暢順, 咁都會出血???? 呢個情況大概維持左都有年幾兩年, 直至而家我先知 以上呢d問題都係因為我條腰椎&尾椎歪左所致既(而家好番哂, 冇再出血lu).
其實人既脊椎係輸送腦部信息的主要通道, 周圍既自律神經系統, 就係支配住我地內臟,腺體&血管, 如果其中有一節出左問題, 都會影響信息的傳達, , 就會使內臟既機能降低, 當人體某個機能降低, 其他內機能降低亦會跟住下降,
記得911嗎?? 棟樓只係燒爛左上面幾層, 但一旦搶救唔切, 跟住整棟樓就會坍下來. 所以就算頸椎有事一樣會影響成個身體既健康架.
或者你去睇下西醫(脊醫), check下先, 不過多數就只會叫人做物理治療, 好少會幫你整番正d骨, 又或者話你骨質疏鬆, 生骨刺, 無得醫囉.
我而家認識既自然療法師, 我眼見就真係幫到我.我身邊既朋友同我老公, 我地歪左d骨, 都可以幫佢乎返正囉.
不過可惜既就係, 西方醫學係香港真係紮根太深, 呢種療法唔係咁多人認識, 同埋唔係咁多人願意去試囉.

男爵府

hi creamy
對於你的自然療法我很感與趣,因為我真係試過睇過好多醫生中或西都係咁,情況一樣只有越來越差,已不再能同以前的我比較,但時間同金錢就浪費不少,我都好想找回原來的我,希望可以得到更多的資料,應如何著手,煩請指教?

子爵府

食白鳳丸唔知得唔得

大宅

Hi rebecca,

妳兩次流產的原是什麼?因為我都有這個經歷.但e生話可能是因為催乳激素過高,因此需要食藥.e生話食藥都可以懷孕,但一直食藥至BB出生.但我又擔心會影響BB.是否中醫可以幫忙嗎? 請PM中醫地址及PRICE.
等候你的回覆.

THANKS.

別墅

Pooh2005, candytsy,

例子一:
其實我本人一直都好相信中醫, 我有咩大病小病, 都會搵我既"御用"中醫(開藥果d中醫), 呢個醫生我都睇左5年, 佢真係好好, 我地全家人都睇佢, 點解我咁信佢除左佢同我&我個仔好夾之外, 我老公個絕症都係佢發現既, 所以我覺得佢好有料到, 我老公個絕症之前以為係腰痛咁簡單, 因為每朝起身條腰都硬哂, 好痛痛到要係床tin成個鐘先起到身, 睇過骨醫(都幾出名)又話佢中原毒, 又話佢條腰有事, 比左好多錢佢, 醫左成大半年, 仲個個星期要去吊針, 都醫唔好, 後尾我叫我老公睇佢, 開頭我老公都唔肯, 是關我老公不流都唔信中醫, 睇左成個月都唔好, 我個中醫話佢一定係"強植性脊柱炎"叫我老公返去個驗血, 一驗就証實左冇錯, 佢個骨醫就叫佢返屋企等條骨硬化啦, 冇得醫, 我個中醫都係話冇得醫只係可以令佢冇咁痛, 同延長佢唔好惡化得咁快, 希望佢40歲之後唔再惡化就會冇事(我老公而家先36咋陰公), 當時冇辦法都睇左佢三年幾, 睇黎睇去都係咁, 連御用中醫都冇哂辦法.
輾轉睇過好多神醫, 有次有個要日日睇, 日日針100針, 日日飲大補湯, 日日浸2個鐘頭藥, 日日要比$700, 睇左30次, 連個醫師都走埋返大陸話要help大陸d人.
當時真係好絕望, 好彩朋友介紹之下我遇到果個自然療法師, 佢話可以試下幫我老公, 點知佢話我老公除左呢個病之外, 仲有頸椎移位, 腰椎間盤突出, 同埋腰椎有一節裂左, 醫左直到而家3個月, 每星期睇一次, 仲會比d天然健康食品返屋企食, 係幫助我老公條脊骨補充多d collegen, 因為我老公呢個病係因為免疫系統打番自己骨裹面d軟組織, 而軟組織=collegen, 見佢而家佢條頸同腰椎間盤都埋番位, 只係重差強植性脊柱炎既問題, 要等骨同骨之間既軟組織生番好, 就會好轉, 真係好開心.

例子二 :
我有個朋友個妹結左婚三年都未有bb, 睇過好多醫生都唔得, 我就叫佢試下睇我個御用中醫, 睇左唔夠三個月就即刻有左, 不過好可惜睇二個月個bb就冇左, 跟住就再去搵佢調理身體, 唔夠二個月就又有左lu, 而家個bb已經歲幾lu.

其實我講呢兩個例子係想比你地知道, 要睇下自己屬於咩問題, 就搵咩醫生醫, 冇謂擔誤左病情就慘lu.

candytsu 我覺得你先去照照x-ray睇下係唔係真係條脊骨出左問題先, 如果真係你又覺得需要既話, 我可以介紹我個自然療法師比你. 但如果你唔想照都得, 因為個自然療法師好勁, 你唔出聲, 唔比片佢睇, 佢都知你邊條骨有事, d內臟有冇問題.

Pooh2005 我就覺得你可以試下搵個中醫先調理好個身體, 身體好有bb自然唔難啦.

對唔住呀我太長氣, 不過久病成醫, 希望你地唔好怪我啦.

大宅

CREAMY,

其實我第一次小產的時候,西醫話因為BB本身有問題,所以他會選擇停止生長, 但我亦試過睇中醫.(本身我M是不凖,大約1-2個月一次).結果第二次小產的時候,我睇另外一個醫生,佢叫我驗血(10月個時),結果是乳激素過高.(這樣亦有可能導致小產的原因.)最少要食6個月PILLS再驗血. 不過我都想要你的中醫資料,可否PM給我.

THANKS.

別墅

Pooh2005,

其實你咁既情況係中醫黎講, 只係內分泌唔平衡, 調理下身份就ok架啦. 我唔鐘意睇西醫, 佢地有事冇事都叫係食藥, 又係比返d藥你食黎令d激素減少, 你唔食d藥果時就又返轉頭, 都係治本好d.

check PM

creamy

大宅

Hi Creamy,

恭喜發財! Thanks your pm.

通常睇中醫要睇幾耐先至見效呢?是否要連續睇呢? 其實我現在都唔知是否需要再食藥,我又擔心停藥後月經又不來. 如果私睇中醫,是否需要停西藥呢?因我已經30+歲,結婚已5年了,我害怕唔知要等到幾時先可以有bb呀.

煩惱的人.
pooh

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至