少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

另外仔仔那麼自我,若有小朋友走近他, 他就以為小朋友搶他的玩具, 就會幾惡用手推開小朋友, 又唔同小朋友玩...我應該怎樣教呀???

please advise.
[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

民房

Re: 另外仔仔那麼自我,若有小朋友走近他, 他就以為小朋友搶他的玩具, 就會幾惡用手推開小朋

你可以係屋企試下用公仔扮其他小朋友同佢玩,等佢知道點樣同其他小朋友相處,平時同佢睇多d關於分享既圖書,等佢知道同別人分享係一件開心既事。你自己平時比野佢食、比野佢玩果陣又同佢講:不如我同你分享ar!!!同你分享真係好開心ar,你又有我又有,大家都好開心!!!
你要慢慢教佢,千其唔好灰心ar,其實好多獨生子女都有依個問題,你只要找出佢唔想分享既原因,咁就容易d對症下藥!!!有d小朋友習慣左咩都係自己,父母又唔會同佢爭,所以唔識同人分享姐!!!你又可以帶佢多d出去公園玩,多d接觸其他小朋友,等佢有機會學習一齊玩既樂趣。
add oil ar!!!!!!
[/link][/center] :-P cary

禁止訪問

Re: 另外仔仔那麼自我,若有小朋友走近他, 他就以為小朋友搶他的玩具, 就會幾惡用手推開小朋

首頁

尾頁

跳至