意見反饋
義工

在職全職 今日: 211|主題: 46462

[全職媽媽] 三個多月「算」手指

複式洋房

國民生產總值:274

三個多月「算」手指

我B仔而家三個多月,佢成日係黃昏五至七奌就不停喊,又發脾氣,佢又唔係肚仔餓,奌解?
另外佢又成日「算」手指,有時重成個「權」頭放入口,而且整日流口水,請問有冇其他B仔在呢個月齢都有呢個情況,如果有,又係奌解呢?

大宅

國民生產總值:2283

Re: 三個多月「算」手指

我BB現在都是三個多月大,成日「算」個「權」頭及想放入口,而且整日流/玩口水,朋友話是他們想訓練口腔活動,醫生話是他們好奇、探索的表現,正常喎!!

洋房

國民生產總值:345

不防試下用奶咀,奶咀肯定比拳頭衛生。
我未生BB前,一直都反對用奶咀,怕有後遺症,如介唔到,牙齒唔靚等。後來我睇到有報告指,吸奶咀的BB比較乖及易教,因為如果BB係無原因的情況下不停哭,是恐懼和欠安全感的表現,吸奶咀是給BB一些安撫和安全感。我都問過醫生,他說"假奶咀"係外國稱為"安撫奶咀",是否需要就父母自行決定。。
我個BB未滿月時,大約20天大,一到下午時段就不停哭,要抱住就停,唔抱又哭,我媽媽叫我比奶咀,我有些少抗拒,但BB又唔停哭,抱到手累,只好試下,BB一吸就吐個奶咀出來但就停止哭,我以為BB唔鍾意,我媽媽話假奶咀size都有唔同,我試第二款,真係得。
我記得有一次出街,回家時塞車,BB肚餓又無帶奶粉,餵水都唔得,比奶咀就停止扭計。因此我再唔抗拒。
後來BB係7個月大就介咗,牙醫撿查都話牙仔生得好。

別墅

國民生產總值:841

可能係"牛"牙仔...我囝囝3個多月大時候都成日"算"手指, 重流好多口水, 後來大約5個月左右我地就發現佢出左牙仔...如係"牛"牙仔, d牙肉就會好唔舒服, 試下雪凍d牙膠比佢咬下.

洋房

國民生產總值:345

Mrs.Fong 寫道:
可能係"牛"牙仔...我囝囝3個多月大時候都成日"算"手指, 重流好多口水, 後來大約5個月左右我地就發現佢出左牙仔...如係"牛"牙仔, d牙肉就會好唔舒服, 試下雪凍d牙膠比佢咬下.

Yes.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.