嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵bb食粥/飯時坐於那裡?

你們餵 bb 食粥/飯時會將bb坐於那裡, 是否應坐於高椅上 ?培養習慣坐定定食.... :lol:

男爵府

Re: 餵bb食粥/飯時坐於那裡?

我個b係坐係bb車上食,因為冇買高椅.

男爵府

我bb會坐high chair, 等佢無得走, 坐定定食mum mum.

洋房

我多數都係坐係到抱住bb, 讓佢坐在我大腿上, 然後喂佢.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

坐係佢自己張食飯椅呀!

公爵府

畀面勳章

High Chair

男爵府

邊度有位就坐邊度~~因為都末買High Chair~~
其實有必要買嗎??因為我都仲諗緊!!

男爵府

High chair.

子爵府

High chair
我個寶貝仔係屎撈B

民房

High chair

公爵府

好媽媽勳章

學行車

洋房

我會俾佢坐highchair 食,培養佢坐定定食飯的習慣。如果未有highchair可以用bb車代替住先囉!

當我地大人食飯時,我地都會放bb係highchair 同我地一齊,我地就俾d小饅頭,讓佢自己試下執,訓練係佢小肌肉運動囉!

我在考慮highchair 時都睇過好多種,我覺得呢款幾好,bb時就當highchair用,大d可以變成寫字枱同椅,應該可以用到幼稚園架!
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

男爵府

KARENLAW,

咁即係邊款呀?

KARENLAW 寫道:
我會俾佢坐highchair 食,培養佢坐定定食飯的習慣。如果未有highchair可以用bb車代替住先囉!

當我地大人食飯時,我地都會放bb係highchair 同我地一齊,我地就俾d小饅頭,讓佢自己試下執,訓練係佢小肌肉運動囉!

我在考慮highchair 時都睇過好多種,我覺得呢款幾好,bb時就當highchair用,大d可以變成寫字枱同椅,應該可以用到幼稚園架!

水晶宮

我仔而家坐在搖椅 (可變餐椅的) 吃粥仔, 他不會, 亦沒有辦法走來走去.

我覺得, 吃飯時, 最緊要是bb學會坐定定 ,完成飯餐才走開, 所以搖椅, high chair, or bb chair (可安放在飯椅上的) 都可以用. 我在 toysrus 見到有一張 high chair, 可變成小檯椅的, 我打算買, 日後bb就可以在小檯椅上讀書寫字.

大宅

開頭就High chair
宜家就要梳化仔

大個仔啦~~~

洋房

好多地方都有得買架,我地係柏奇買,因為佢張枱面係最大.價錢$500度,另外荷花都有不過要成千幾呀.
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

大宅

醒目開學勳章

candytsy 寫道:
我個b係坐係bb車上食,因為冇買高椅.

me too

子爵府

規定佢在high chair吃, 不可走開, 亦不可看tv, 希望可養成良好飲食習慣.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

別墅

我都是, 要吃就一定要坐好, 不能周圍走.
仔仔現在 (16個月大) 都知道想食野就會自己要求坐 highchair.

liwoodma 寫道:
規定佢在high chair吃, 不可走開, 亦不可看tv, 希望可養成良好飲食習慣.

複式洋房

我個b依家就坐係學行車度食野, 但係我今日啱啱買咗架high chair 咁佢第日就要坐係度食.

首頁

尾頁

跳至