意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 16|主題: 38983

同不同老公離婚

民房

國民生產總值:8

同不同老公離婚

我結婚八年了,有一個囡.我同我老公沒共同的興趣,沒共同的語言.在他的心目中,我好像他買的一個花瓶.做什麼都要經過他的同意.但可悲是我并不是他要的花瓶.我有自己的思想.自已的理想.平時返工後返回家中又要煮飯.又要做家務.又要幫囡睇功課.真的好不得閑.所以有時假期我就會帶囡出去玩,或者去朋友家.但我這樣做他就會不開心.他自己沒朋友,就不喜歡我交朋友.有天吵架.他說他給我食,給我住.給我穿.我還不滿足.當時我不怒反笑.他從來都沒買過什么給我,我自己有份工.什么都自己搞掂.他只不過負責家裡的一些開支.以前.不想囡有個破碎的家.所以一直熬到現在.身邊朋友對我說.這樣做對自己太委屈.我還年青,值不值這樣過一輩子.(我同老公已經好耐沒說過話.我當他透明.)現在我真的好矛盾.不知該怎麼辦? :cry: :cry: :cry:

男爵府

國民生產總值:5001

Re: 同不同老公離婚

你老公對你仲有冇感情吖??
有野不如同佢講,唔好對自己咁委屈,
我閱歷都唔深,
都比唔到乜意見你,
不過,
寧教人打仔,莫教人分妻
你要自己想清楚,
始終係自己的事,人地好難幫你決定
村姑 亞Bee

男爵府

國民生產總值:8502

好媽媽勳章

sorry, 我想8下當初係咪盲婚......

子爵府

國民生產總值:10360

我覺得自由很重要。感情淡了或者沒有共同話題都唔多出奇,只要大家是同心,為著家庭、為著兒女,大家都有付出便可以,但若果唔喜歡你有朋友,每次出去都受他管制的話,同坐牢沒有大分別,他的佔有情欲很強。
我同我老公都結了婚將近八年,再過兩個星期便是我們結婚八週年了,我們亦是有一個女兒,我同他的性格亦此非常之懸殊,他亦是很少朋友的,相反,我有很多朋友,我有很多興趣和嗜好,我喜歡出街,但佢從來唔會因為這樣而不淮我做我喜歡做的事,這是我最欣賞的地方。當然,在八年的婚姻生活中,或多或少都有很多的不滿,亦會有不愉快的時候,但日子久了便開始互相體諒,但女人唔多唔少總有發神經的時候,所以男人一定亦要懂得遷就。我以前覺得他很悶,同我簡直是南轅北轍,但後來便發覺平淡是福,反而覺悟到這樣的配搭更好。你最好同他反映你唔開心的地方,將問題解決。我成日都同我老公講笑話:開心的日子亦要過,唔開心的日子亦要過,點解唔選開心的日子呢?

大宅

國民生產總值:1449

"沒共同的語言"你地係咪主要為居留戶籍結婚果種?

如果係"交易完成,恩斷義絕"咪離婚咯,大家真係冇
夫妻之情,同養隻狗,請個賓妹有咩分別啫?!多在你
要配埋種咋ma,sorry我講得好難聽.花瓶未免又唔係
太委屈,如果你真係花瓶,主人永遠有新鮮水注滿你,
有靚花去送進你,好愛你至係,但你話你自給自足,
咁你只可以話係乾水冇花插又冇人抺的花瓶,仲要
唔係用來擺,用來做屋企食飯果張枱個枱腳,有又唔涯
得耐,冇左又開唔到飯咯.
지훈아,오빠,나는 영원히 너를 보호한다!fighting! http://myhome.hanafos.com/~libra69/2004_kbs_music_awards.wmv

民房

國民生產總值:102

二人走在一起不容易.
互相溝通很重要.
小朋友最無辜.
請珍惜!

禁止發言

國民生產總值:9054

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

兩個人相識已經係唔容易...梗何妨係結婚呢...所以千其唔好話離婚就離婚...你試下同你老公傾下...亦都同個女傾下...講真...你地離婚...似終受傷害既係你個女...你要問下佢...想唔想你地離婚...亦都同你老公講下你既感受...八年唔係一段好短既時間...所以我覺得你諗清楚先...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

國民生產總值:4323

=.= 問心, 你仲愛唔愛佢? 唔好話因為個家, 因為你個女! 愛是很私人, 當加插了不同的環境因素, 就會左右你的想法. 你要問你自己個心! 如果答應係否定的話, 又有經濟能力, 不好好聚好散啦!

如果你還是愛他的, 不如同佢講下啦. ~"~ 不過依你所言, 這樣的男人...唉..

女人無左老公, 又唔會死, 孩子又唔係會見唔到親生老豆. 你快D找個一件, 替孩子換一個新爸爸好過啦.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.