意見反饋
義工

產前產後 今日: 14|主題: 240762

懷孕時有冇試過病?

洋房

國民生產總值:199

懷孕時有冇試過病?

我現在已36週了,被老公傳了傷風咳給我,醫生已開了d咳藥水俾我,但我都有d擔心,但唔食又唔得。唔知各位孕媽媽或者已生了小B的媽媽有冇試過病呢?你地會唔會食藥咖?

伯爵府

國民生產總值:18962

Re: 懷孕時有冇試過病?

有呀,我又係差唔多36w時試過傷風呀,我當時都好驚睇醫生要食藥而影響bb,但係結果我都有面對,因為醫生開左d好輕嘅藥俾我,佢話叫我放心,d藥嘅份量唔會影響到bb,最後我食左1星期藥就好番晒(因為d藥較輕,所以食嘅時間較長),所以妳放心啦,醫生知道我地有bb,應該會就住我地黎開藥嘅!!!

洋房

國民生產總值:194

有傷風,喉龍痛.睇0左醫生,冇食藥.休息多0的.自己好.(死頂) :mrgreen:

侯爵府

國民生產總值:24063

me too

我家有隻曳曳豬

大宅

國民生產總值:1325

第4個月之後在醫生指導下食藥應該無問題,但在懷孕初期吃可能會影響 bb 腦部或眼耳口鼻的發展。

侯爵府

國民生產總值:23255

畀面勳章

我都試過3次傷風,都有睇醫生食藥~~

珍珠宮

國民生產總值:35848

有呀,我陀緊四個月時比同事傳染左咳嗽, 咳到我死死下, 仲請左三日病假, 當時我擔心睇醫生要食藥而影響bb,但結果我都有睇醫生,醫生開左d比較輕嘅藥俾我,話藥嘅份量唔會影響到bb,我差不多食左2星期藥至好番晒, 所以妳放心啦,只要話比醫生知你陀緊bb,佢就會就住你黎開藥嫁啦...

複式洋房

國民生產總值:390

我駝小蝦個幾月時已經開始病,醫生開o左o的葯比我,話o的葯好安全,但我始終擔心影響個胎,就無乜點食,結果攪到有輕微肺炎,嚇死我

此後每隔個幾月就病一次,直到生小蝦,o係醫院o個幾日都仲有咳。

好在天父賜福,bb出世到而家都好精靈~~

大宅

國民生產總值:1763

我陀住亞b到而+,成日都病呀,
而+仲咳緊呀,睇左醫生都唔多好呀
都唔敢再睇多次呀,驚d藥對bb唔好呀
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

洋房

國民生產總值:177

我試過感冒加喉龍痛,跟住睇西醫,但食左兩次藥覺得唔係幾好,跟住都係要睇中醫
之後有試過咳呀或者發燒感冒,都係睇中醫

洋房

國民生產總值:46

我有個同事懷孕時染上感冒....之後佢係去睇西醫放病假....但係藥就冇食....不過好快又返發.....

複式洋房

國民生產總值:336

我試過腸胃炎同傷風,腸胃炎就有看醫生,傷風就病了一星期到自己好番了。
我聽講座時,d姑娘話其實好小傷風、感冒、抗生素這些藥物對bb有影響的,只有好小素,不過有病最好看醫生,唔好自己錯食藥啦!

複式洋房

國民生產總值:219

I've got cold at my 28th wk pregnancy & took almost 2 weeks medicine. Remember more rest & relax are the best way to recover.

伯爵府

國民生產總值:18247

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第7wk 就大傷風, 因等了成個星期都未好,所以有食藥。乜在懷孕初期吃可能會影響 bb 腦部或眼耳口鼻的發展的嗎??

大宅

國民生產總值:1325

peaceaa1122,

o甘又唔使o甘擔心,只要你在醫生指導下吃藥,應該是安全的。我5week幾時也大傷風去看了醫生,但不敢吃藥,感謝神好彩3日後便好番。醫生話他開的藥是10年8年前的藥,對bb一定無影響,其實我都可以放心吃,但我想看看自己是否可以自己好才決定。

大宅

國民生產總值:1763

點解我睇左咁多次醫生,到而+d咳都仲未好既?
好辛苦呀,食左藥都唔得呀,睇左第3次喇-.-"
食藥都食都厭呀,自己有時好想唔食藥呀,驚食得多對bb唔好呀,但唔食,自己又咳得仲勁呀 :cry:

伯爵府

國民生產總值:18247

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

preciousstone,
我諗真啲我都算係比較容易擔心的大肚婆,應該改改。但唔大肚都唔知有噤多嘢"唔可以", "有影響"......。

草仔仔,
希望你快D好番啦! 其實我食完D藥都未好,前後差唔多病咗2-3個星期,我覺得好似大肚後係好得慢D,平時食Vitamin C幾日就好。可能同天氣凍有関,希望這幾天回暖大家快D好番啦!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.