家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

點樣知自己屋企既方位架?

如題.
點用指南針架?

Many thanks

子爵府

Re: 點樣知自己屋企既方位架?

hhma 寫道:
如題.
點用指南針架?

Many thanks

指南針其實是指北的, 第一件事是你最好坐在間屋的中央如客廳的中心, 跟住平放個指南針然後轉動直至支針跟N重疊, 當個指南針停下來後你便可知你重疊支針的方向便是北面, 舉例如北面是你的大門所在, 那大門入口所面對的方向便是南了, 明不明白? 希望幫到你!

洋房

肥仔媽咪 寫道:

舉例如北面是你的大門所在, 那大門入口所面對的方向便是東了, 明不明白? 希望幫到你!

肥仔媽咪:

SORRY! 點解北面是大門, 面對的方向不是南, 而是東呢? 請多多指教, thanks!

子爵府

肥仔媽咪:

SORRY! 點解北面是大門, 面對的方向不是南, 而是東呢? 請多多指教, thanks!

Ha, 你真是心水清 , 我講錯咗, 係南先啱(原文改咗了), 謝謝!

大宅

唔好意思呀...我都係唔係好明呀....唔係計大門開門向住邊來定向邊面架.....係向內計向邊面先o岩架...我真係唔係好識...麻煩指教下thanks

子爵府

paiwai 寫道:
唔好意思呀...我都係唔係好明呀....唔係計大門開門向住邊來定向邊面架.....係向內計向邊面先o岩架...我真係唔係好識...麻煩指教下thanks

paiwai,

冇錯喎係向內計即係入門口(入屋)面向的方向囉, 但我所講是實質的方向但甚麼坐北向南我就不是好肯定了.

大宅

哦~ thanks ..... 肥仔媽咪

首頁

尾頁

跳至