意見反饋
義工

家事百科 今日: 1|主題: 36868

急:廚房個洗碗盤塞得好嚴重!

水晶宮

國民生產總值:61124

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

急:廚房個洗碗盤塞得好嚴重!

前幾日洗碗,
池盤d水一滴都唔去,
變成一潭死水!

老公已經折開底下,唔見有野塞住,
用埋通渠佬都冇用!

請問有冇人識點處理?
哥士的係米用黎通渠架?

禁止訪問

國民生產總值:2762

Re: 急:廚房個洗碗盤塞得好嚴重!

版主

國民生產總值:28203

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我地用 一盤熱水 + 靈驗廚房清潔劑 (Amway) ,因為佢係可以去除頑固油膩和污漬,我地大約半年就 沖一次 (我地少煮飯架)
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

男爵府

國民生產總值:6544

洗碗渠道淤塞怎麼清理?

洗碗渠道常塞,不會是油漬影響,因為油漬很難造成淤塞,多因盆底之曲頸喉或聚渣鼓積聚太多零碎雜物 所致。應不時旋開聚渣鼓傾倒清洗;或于注滿水分時一手按盆側氣孔,一手用泵抽壓,令雜物浮上清理。

水晶宮

國民生產總值:61124

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔該晒咁多位提供o既方法!

最後我都係去左五金舖,
買左樽$10強力通渠水,
倒左入去之後再隔10分鐘開長水喉一沖,
嘩!出晒煙架,之後就好暢通啦!

禁止訪問

國民生產總值:2762

男爵府

激死我啦, 今日 bun bun 攪塞左啦 !
今晚返屋企睇下幾嚴重先

象牙宮

國民生產總值:208407

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jazzmama 寫道:
激死我啦, 今日 bun bun 攪塞左啦 !
今晚返屋企睇下幾嚴重先

你個工人好似上工冇耐喎? 咁快就整塞咗洗碗盤?

男爵府

DoReMi,

bun bun 來左兩個月,
放工返到佢又話通返 ?-( ?-(
佢用左支棍插左幾下噃.

有排驚

象牙宮

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jazzmama

叫工人一定要用隔渣器喺洗碗盤度, 佢哋成日貪方便唔用. 我個賓初嚟時又係唔用, 結果一年後我洗碗盤塞咗, 最衰洗衣機同洗碗盤係同一條渠, 洗衣機一到去水嗰part就湧晒啲水出嚟, 結果兩樣都用唔到, 啲衫全部佢要手洗, 洗碗盤下邊放個水桶裝住啲洗碗水, 一滿就要抽去廁所倒, 攪咗幾日, 佢自己都怕怕, 而家唔敢唔用隔渣器.

複式洋房

國民生產總值:194

babyhowie 寫道:
最後我都係去左五金舖,

用強力通渠水要注意,通渠劑通常係極強既鹼性液體,腐蝕性高,除傷皮膚外,更會腐蝕渠道任何金屬及軟膠,用得多會穿渠。

男爵府

DoReMi,

唔好嚇我啦.
我洗衣機都係通埋一條喉嫁

一早已同佢講要用隔渣器
佢死人都話有用,
我又返工, 佢洗野我又無睇住,
我都唔知點樣防止 ?-(

真係要靠 bun bun 自律先得啦.
不過佢咁精,
相信經過今次,
佢唔會亂來掛

象牙宮

wetfoot 寫道:
[quote]
babyhowie 寫道:
最後我都係去左五金舖,

用強力通渠水要注意,通渠劑通常係極強既鹼性液體,腐蝕性高,除傷皮膚外,更會腐蝕渠道任何金屬及軟膠,用得多會穿渠。
[/quote]

其實有冇邊隻通渠水係温和啲, 作為平日清渠用, (一月一次或兩星期一次). 我就係驚通渠水太強力一直都唔敢用. 又或者有冇其他方法可以清吓渠呢? ?-( ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:2299

好媽媽勳章

我識得個整渠師傳講教我,佢話d公仔麵d湯,
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

國民生產總值:1883

我2,3個月就用 "獅王 通渠佬" 清理廚房sink盤, 洗面basin 同浴缸, 佢比較溫和.

DoReMi媽媽 寫道:
7其實有冇邊隻通渠水係温和啲, 作為平日清渠用, (一月一次或兩星期一次). 我就係驚通渠水太強力一直都唔敢用. 又或者有冇其他方法可以清吓渠呢? ?-( ?-( ?-(

象牙宮

Thanks AM & Cacalam.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.