少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章

16 個月大BB, 成日用手拍打人! 點教?

我已經同BB講道理及打佢隻手,
但佢都係照做

不過琴日, 我將佢一個擺係房到,
佢勁喊, 隔一陣抱佢出番黎,
同佢解釋如果再打人就擺番係房到.

過一陣, 佢又想郁手, 我即刻嚇佢,
話擺佢入房, 咁佢就放低隻手.

佢係未真係明呢?
就咁擺佢一個入房, 會唔會嚇親佢呢?

你地會點做呢?

大宅

Re: 16 個月大BB, 成日用手拍打人! 點教?

minmin,

16個月大BB同佢講道理應該尚早,佢可能get吾到你o既意思,呢個歲數,吾可以長編大論,你可以用短句,用肯定o既語氣同佢講,[吾好!吾可以!], 若果佢都係吾聽,你嘗試行開吾好理佢,吾啋佢,等佢知道你為佢所做的行為吾開心.千萬不要發脾氣及反應過大,不要比佢控制你o既情緒. 打手仔同擺佢入房都係治標不治本的方法, [打]不可解決問題,而且呢招用得多,以後吾怕你打.我覺得係應該找出你仔仔打人o既原因, 趁[打人]呢個行為發生前,阻止佢發生. 細佬仔o既情緒最直接, [打人]可能係表達佢開心,興奮,若係o甘情形,可以教佢拍手o黎表達佢開心,興奮o既情緒,若果係因為吾開心,氣憤而[打人],情形就複雜o的,但主要都係針對吾開心,氣憤o既原因而[對症下藥],所以湊仔真係鬥智鬥力,一o的都吾易.長編大論左o的,希望吾好介意.

珍珠宮

2020勳章

唔好咁講喇, 一D 都唔長編.
我真係好多謝你既意見.

我會試下行開

大宅

大家交流o下心得o者,吾駛客氣!

希望辦法行得通,等你好消息!

複式洋房

教佢幫人"tup"骨, 順便等你舒服下.

別墅

佢打人..你又打返佢叫佢唔好..咁又點可以比佢了解打人係唔好既行為呢? 我覺得你可以同佢講..打打會痛痛..媽媽唔開心...等佢明白打人是會另人痛苦..從而亦可引發佢既同理心.
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

男爵府

好媽媽勳章

同意同佢講唔可以用手打人,咁都要話比佢知隻手可以做咩野,即佢唔可以用手打人,咁佢可以點做

另呢個階段.同佢地講道理係冇用的,因他們真係唔明.故獎罸要好分明,而你同他講你打人我就點.......,咁你一定要做,唔好講過就不了了之

首頁

尾頁

跳至