婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

催乳激素過高

曾否有人試過催乳激素過高,而食藥同時又可以懐孕直至BB出生呢?

子爵府

Re: 催乳激素過高

我自己也是催乳激素過高,在8年前生了1

大宅

samsamsam,

請問你是否連續食藥1年半直至有bb或是停藥後先有bb呢? 食藥幾耐先好呢?我已經食了2個月藥,e生叫我人食藥同時有bb,但有又e生叫我有咗要停藥,請問你是邊一種?

pooh2005

大宅

me too, 發現了有 bb 自己停葯!
你地係點發現高嫁? 咁個腦下埀體粒瘤有冇 check 有否縮細 after take medicine?

大宅

催乳激素過高, 係咪即係有奶出呀 ?
咁有奶, 係咪即係冇排卵?

子爵府

Hi pooh2005,
一定要食藥才可降低度數,所以每個月都要抽血驗度數,
唔食藥是不能降低催乳激素的,我都算好彩只是食足年半.

子爵府

我醫生叫我一旦有bb,就即停服.

子爵府

其實我結婚年幾都無bb,所以就去左check身体,什麼輸卵管,腦下垂婁等都話無事,check 血時就發現催乳激素過高,比平時高出10倍,有bb至出奇啦.
好彩個e生都幾好,跟左我年半後就發覺有bb.

大宅

hello_kitty ,

我曾經有2次小產經歷,第2次小產後3個月no m come, 因此e生叫我驗血,便發現了乳激素過高,但我已排期到5月先照腦. 你是否食藥至發現有 bb,然後就停葯呢? 食咗幾耐藥先有bb呀?有bb後,停藥後有否不妥呀?

pooh2005

大宅

過客,

係呀,係有奶出o架,sorry,但我唔知係呼代表冇排卵.

pooh2005

大宅

samsamsam123

咁你生完 bb 後有冇食返呢隻葯呢? 我就有, 因為好似話如果長期高第日會好快骨質梳鬆嫁! 咁你而家仲有冇照腦粒瘤有幾大呀?? 我成日都好驚第日大都要做手術, 雖然醫生話機會細, 不過有粒野係個頭度都唔係幾好!

你係點發現粒野嫁? 我淨係 m 之間都有少少血, 不過又冇奶喎!

pooh2005

我食葯一年半度啦, 不過我一直都有避孕嫁驚萬一有o左, 跟住冇避大約兩個月就有啦, 知道有 bb 後(約一個月度)就停葯!

放心啦, 醫生話食o左會排卵, 同好準! 你調理好身體先再努力啦! 你而家食緊幾多粒呀?

大宅

hello_kitty ,samsamsam123

係唔係E生叫唔好懷孕住O架? 我小產咗已有1年,我好想快D懷孕呀,我E生話食緊藥都可以懷孕O架,但你哋d e 生又話要停藥, 是否一定要食好先可以有bb呢?但我又怕萬一有bb後停藥,又高咗,咁又有可能會小產o架,真煩,教我如何做好唸呢?

help me la!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

pooh2005

子爵府

hi,
我無再check 腦下垂体有無腫 瘤及我已停
藥.
之前e生說如有bb就不能再吃藥,因會影響.
有bb停藥後,就跟緊d去見e生,check多d超聲,看看子宮的變化,你可以試下找多個e生比意見,旺角的林靜鴻是跟我,
你可以去試下.

大宅

pooh2005,

我個醫生冇叫我停葯喎, 只係一知道自己有 bb 就立即停!
但係佢又話呢隻葯對 bb 冇咩大影響喎, 我個bb 巳出了世 3 months, 而家站時都 ok 呀! samsamsam123 個bb 都好似 8 歲啦, 都冇野我諗有事o既! 你唔好 worry 啦!
因為如果你停了葯可能又會冇排卵, or 唔準, 咁點生 bb 呢?

不過, 生完快 d 食返同唔好餵人奶咯... 因為會再高 d 嫁!
同x住bb 果陣都會高, 不過冇事嫁, 醫生都冇話會小產, 定係話會粒瘤大!

samsamsam123,

想問你生完係咪低返晒所以唔駛驗血食葯啦?

大宅

hi,hello_kitty,samsamsam123,

好多謝你哋的意見. 我現在安心d啦.
原來生完bb餵人奶會再高番 o架,可能我e生怕x住bb果陣高番, 以防會小產的可能性,因為如果我再小產便會變成習慣性流產,再有bb都容易小產o架,所以有d擔心.

pooh2005

大宅

x住bb 果陣都會高, 不過冇事嫁, 醫生都冇話會小產, 淨係話粒瘤會大!

大宅

hello_kitty,

明白啦!我會再搵第2個e生睇o架啦! thank you very much!

pooh2005

複式洋房

hello_kitty, pooh2005 and samsamsam123

我其實也不知是否催乳激素過高.
我是在去年3月生過bb後一直也沒有m.
9月醫生叫我驗血. 激素正常. 但仍然沒m. 醫生也解釋不到.
但我也有激素過高的病徵.
我想問如腦下垂有問題除了有奶. 是不是會無m. 還有其他病徵嗎. 其實我也很擔心. 中西醫也看過..
有沒有advice?
thanks!
[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

子爵府

Hi hello_kitty,
我己停藥2年多,因不想每天吃藥和每抽血.
有個仔己經很滿足,但醫生說如果唔吃藥,好快衰老.
很煩!

大宅

催乳滶素過高同個腦有什麼關係?

首頁

尾頁

跳至