少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔快4歲喇,佢好多野都唔識,點算?

我個仔快4歲喇,佢好多野都唔識,點算?
刷牙,自己食飯,拿快子,拿筆....
佢都唔更自己做,下下要工人喂,你地教下我點做?

大宅

Re: 我個仔快4歲喇,佢好多野都唔識,點算?

恕我直言,你的問題好易解決,根本不是問題。

你叫你的工人不可以幫你的小朋友做一些佢能力範圍做到的事,例如:食飯,刷牙..

當然,係咁樣做之前,你(唔係你工人)要先教懂你小朋友如何刷牙,揸筷子...,亦要花時間等佢慢慢練習,熟能生巧。

佢咁細個,樣樣都唔懂係好正常。 如果唔俾佢試做,呢世都唔會識。

我有個句講個句,如有唔啱聽,就多多得罪la。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

我都係咁話。

你仔唔識做不是他錯,是父母的責任。下下都就晒佢,叫工人照顧週到,試問他又怎會識呢?

大宅

吾識同吾肯係兩樣野。4歲吾識用筷子吾奇,但一定識用spoon自己食飯。

恨心D一定要,之前同佢講多D,等佢有心理準備。賞罰亦要分明。

我仔現在3歲2個月,一向坐High chair食的,佢吾自己食晒冇得落地,我地冇人會望佢一眼,再喊大聲D我就收起佢最愛的玩具。順利食晒,我同佢玩又欖又錫,落街踢波,比粒糖仔佢之類。依家佢自動自覺食飯。

子爵府

我bb而家一歲我已經開始比佢自己試下用spoon食糊仔, 同埋自己拿著杯飲水, 希望佢可以快d獨立d, 因為我知道而家d細路很難獨立(尤其是有工人湊0個d), 真係唔希望到了小學仲要人餵食飯, 好醜怪.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

大宅

我仔仔歲幾已自己食飯,刷牙,因為佢好鐘意咩都自己做,唔鐘意人幫佢,所以佢都算獨立!佢2歲就想學我地用筷子食飯,咁我咪買左對學習筷子俾佢用,佢都不知幾開心,可以自己挾餸食!但係有時又撒嬌要我地餵佢,咁我地咪餵下佢囉!
4歲都應該好多野可以自己做啦,狠心d啦!

侯爵府

seven7:

你對學習筷子係邊度買?

別墅

如果您們的小朋友,真係好硬頸唔食點算?試過未?
:-) :-) :-) hojaimami ;-) ;-) ;-)

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi Hojaimami,

咁你就拿走碗飯唔好俾佢食,仲要講明除了水任何東西都不會有包括奶,但如果肯食飯,飯後就會有朱古力。

我都是這樣收服GiGi的,其實方法好易,千其唔好心軟怕bb餓親,香港地唔會有bb餓壞的
仲要老公同1陣線,唔食飯唔好同佢玩。

珍珠宮

seven7 寫道:
我仔仔歲幾已自己食飯,刷牙,因為佢好鐘意咩都自己做,唔鐘意人幫佢,所以佢都算獨立!佢2歲就想學我地用筷子食飯,咁我咪買左對學習筷子俾佢用,佢都不知幾開心,可以自己挾餸食!但係有時又撒嬌要我地餵佢,咁我地咪餵下佢囉!
4歲都應該好多野可以自己做啦,狠心d啦!

同意!我仔仔都係歲幾已經自已食飯。兩歲幾已經識用快子夾野食,著衫扣鈕都無問題。佢而家4歲可以用快子食晒一餐飯,想小朋友識多d野就係要比佢做多d。

首頁

尾頁

跳至