少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡係全班唯一一個....

唉, 昨天家長日, 見囡囡班主任, 知道囡囡係班中唯一做功課唔用心無耐性的一個, 老師話囡囡係活躍形小朋友, 唔可以耐性地完成功課, 成日好多主意, 想人聽佢講及照佢意思做, 唉, 其實囡囡在家中, 我兩公婆都對佢好嚴架, 唔比佢做什麼做什麼的, 但某程度上我都會比佢做決定, 但聽到老師咁講都有d唔開心!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 囡囡係全班唯一一個....

Hi

其實活躍型的小孩係好聰明的,但HK的教育是不適合,你最好送她進國際學校,咁會適合的。

我在TV上看蕭若元說自己女兒,她初時讀傳統名校kindergarden,不適合,後轉讀International,她就很開心,他女兒是小天才,IQ有140架。 可能你女都係架! :mrgreen: :mrgreen:

不過最緊要是父母的教育,要因材施教。

大宅

Daichoigo:
如果有人讚賞自己o既孩子,相信家長們比吃蜜糖還要甜、相反比吃黃蓮還要苦!終於明白“燕詩”箇中意義了…
GiGiMum講得好o岩,但係國際學校收費高而且學位又好“矜貴”!
因才施教是最可行的:
小朋友是活躍型就是活躍型,“非常性格”不是一時間可改變的;佢地一般天性聰穎,思想獨立,唔容易接受別人o既一套,特別係傳統教育o既小學裡面…佢地往往係老師、校長所討厭o既學生(尤其係一d唔夾佢、唔係好叻o既老師…註)…同其他乖乖o既學生一比…就特別與眾不同!
我囡囡都有同一樣o既性格,所以當年(已升中一…)我寧願放棄傳統優秀小學(國際學校對於我地家庭係遙不可及的事…)而將佢放o係一間“有教冇類”o既街坊小學裡…希望冇咁嚴謹o既學習環境對佢比較適合…
起初(一至二年級…),都係成日收到投訴、上堂時不留心、時時走出座位、要別人遷就佢…一個唔喜歡就係唔喜歡~一於大小姐脾氣~唔理你!所以除左數學/作文o羅過優異獎外,其他都是BBCC、操行當然更是強差人意!
但是我都係堅持自己o既睇法是對的,如果勉為其難把其放於一般傳統小學可能已經整幾個缺點給佢!對佢o既管教只有似釣魚咁(一收即死…)…放鬆小小…再收絲…緊得濟又放下…至於補習社、課外習作o黎d重複又重複o既行為一定唔o岩佢…所以只有自已o黎教,唔一定o係學習範圍…總之講開咩就教咩…佢唔鐘意死板就用活動教學方法…行街就鬥搵錯別字、數學就用士多啤梨蘋果橙做材料學簡易方程式、背動詞就sort出同類(bring bringing brought brought、buy buying bought bought、catch catching caught caught…)o既俾佢當歌仔唱…每天一個半個鐘,持之以恆…加上佢年紀大左~性格也比較合群,成績也漸見曙光…投資六年後,終於有所回報;六年級拿了個全級第一名,派位也如願以償~九龍塘紅磚屋!
所以不要灰心,這樣性格o既小朋友,如果有父母o既支持、參與學習、鼓勵…必能成才!記往~佢地一般食軟唔食硬~唔可以太嚴謹架…

註:
一) 亞sir,甜字唔係舌字部,甘即係甜,應該係甘字部…(囡囡五年級已經背熟學校唔會教o既214個部首…)
二) 四年級時數學考試“標準答案”a) 2 55/100公里、b) 3 25/100米、c) 12 6/100米。
囡囡識答a)11/20公里、b)3 1/4米、c)12 3/ 50米當錯…至於後事如何唔緊要,最重要係囡囡比別人早識了…唔會盲目睇甚麼約簡唔約簡先識“郁”…
三) Miss,呢個Iron係熨斗又唔係鐵,係countable noun啵,點解仲要加an?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

hotdogpapa,

您講得好好 ! 我都學到了一些新見解 !

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

Smiile:

“熱狗”講o既只係事實,只是經驗,希望可以幫到有需要o既人;當中亦遭受別人歧視...反對...(做咩俾個女讀d咁o既學校丫...)
不過我認為對仔女o既教育,不能完全依賴學校;再者,“熱狗”讀書不多,更加可以從教育囡囡過程中再次學習!

別墅

->因才施教
Agree! Things apply to other kids do mean applicable to your kids.

My experience:
My kids transferred from an int'l kg to a local one. Int'l kg commented that she is cheerful and expressable. However, local kg commented that she is talkative. For her primary school, we gave up a famous traditional school but a school that we think it may fit her better. Both my hubby and me believe that if she is capable, she would be able to show it provided that we give her sufficient opportunities.

男爵府

各位媽咪:
好多謝你地的答覆呀!! 講真我真係無能力將囡囡送去國際學校讀書, 學費好貴! 若在家附近普通小學讀, 一定會天天接到老師投訴 - 囡囡上堂唔專心, 功課無心機做...等等. 各位媽媽知否在慈雲山區或附近有什麼好些小學給活躍的囡囡?! 對於我囡囡, 我應該點樣栽培佢呢?!

大宅

hotdogpapa

好佩服妳,好多事知易行難,仲要持之以恆,更困難,而且身邊總有很多不同意見與說話,又擔心自已的決定害

大宅

各位, 我囡囡只有3歲, 已經係你地所講既好動多言既小朋友, 我同老公都好接受佢既性格, 但亦好明白hk既教育, 並不接受佢... even 幼稚園老師都話佢好動, 慶幸既係老師明白,

不過lee 個新年, 我就有d 唔開心, 因為 所有親戚都覺得佢naughty, 成日將佢同其仔小朋友比較, 坦白講, 我係好唔開心既.. 我 一d 都唔覺我女naughty, 係.. 佢有時太動會走圍走, 不過佢都係出於想玩姐... 而且佢同其他小朋友走來走去, 係好正常既事, 不過別人就話佢令其他小朋友都naughty 埋...

我女好言, 不過唔係個種係又講, 唔係又講, 佢都係出於好奇心, 又或表達意見, 不過其他人又話佢人細鬼大...

我都好擔心佢將來既學業, 唔係 人人都喜歡好動既小朋友..

男爵府

各位媽媽, 昨天我同囡囡去健康院見醫生, 將呢個情況講比醫生知, 她寫了封介紹信比囡囡去兒童體能智力測驗中心做測驗, 我想大概是想替囡囡做iq test. 個醫生見到我囡囡情況, 她說不可再遲, 以同年的小朋友的行為表現, 醫生說不是這樣的, 囡囡係好特別的一個, 我排左期了, 希望快些知道答案, 囡囡行為可以得以改善.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至