懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

可否報告一下養和最新情況?

有冇媽咪可報告一下養和最新情況呢?
因我的預產期在3月中
謝謝!

洋房

Re: 可否報告一下養和最新情況?

Kwan_kwan,

我剛於12月在養和開刀, 整個過程同感覺, 都十分滿意, 令我不怕生第二個, 值得一讚的是養和的姑娘都好細心和好親切, 令我可以好開心地接受bb的來臨. 總之就是一個比想像中愉快的經驗啦!

小吉媽咪

男爵府

小吉媽咪
咁你bb是食什麼奶粉呢?
你是住什麼房呢?普通房ok嗎?
also 有冇d什麼特別野要帶呢?
不好意思, 好多問題!
Thanks!

洋房

kwan_kwan,
在養和的時候, 育嬰房的姑娘教我餵人奶, 在她們的指導及鼓勵下, 成功以人奶餵bb. 但bb一個月時已轉奶粉了, 因為要準備上班.
bb在醫院, 兒科醫生會安排好bb食哪一個牌子的奶粉, 我bb就食安嬰兒的, 到現在都ok, 體重都長得好好. 當然bb食人奶的時間就長得較好啦, 雖然我無經驗, 但是都在bb身上看得出來.
我是參加養和的套餐的, 普通房, 非常ok. 其實只是四人一房, 但全部有間格, 好有privacy的, 亦都好闊落. 初時我老公堅持要雙人房, 但我話其實都差不多, 經濟d呀. 後來, 我老公都話真是好好, 重節省了很多呢! 因為除了住房, 雙人房在相同的情況下, 其他的收費都比普通房貴架!
我入院時已準備好所有物品, 但您記住帶件晨褸, 帶多套睡衣和socks, 速腰褲我建議用醫院的, 比自己買的好用d. 風筒就不用了, 她們有提供的.
小吉媽咪

男爵府

小吉媽咪
謝謝你詳細的解答, 我也打算餵人奶, 返工才轉奶粉
你說速腰褲建議用醫院的, 是否即是睡褲呢?
Thanks a lot!
祝bb快高長大!
kwan_kwan

洋房

kwan_kwan,
應該話係腰封, 不是速腰褲, 是用來產後固定傷口的, 如果您係開刀的話.
但順產都要架, 因為生完個肚鬆晒, 姑娘會幫您拉緊速實個肚, 等d肚皮收緊番, 我在醫院日日都帶住, 出院那天姑娘都話我個肚細左好多. 但是我好後悔無用醫院的腰封, 自己買去的又貴又唔夠緊, 姑娘話她們醫院的勁好多. 如果唔係, 我想我個肚重收得好d.
小吉媽咪

大宅

小吉媽咪,
can u tell me how much is the package cost & how long did u stay in the hospital?

洋房

成個package醫院收$18000 (普通房-開刀), 如果雙人房就$27000, 未計醫生手術費, 麻醉師費. 晚上緊急開刀, 醫院加收$4000. 包住阮6日5夜.
順產平好多, 但是住4日3夜就攪掂.
但在院時我觀察所見, 好多媽咪都是順產失敗, 立即轉開刀, 醫院就要加收費, 會貴左好多架.
小吉媽咪

複式洋房

Absolutely agree!! My bb (開刀) was also born at 養和 by end Nov. The nurses, no matter at bb room or ward are all very nice & patient.

I also chose 普通房 becos I think it's better than 雙人房, at least there are 3 other moms with me together, and I don't like the door to be kept closed all the day in hospital.

大宅

florencels n 小吉媽咪,
So were there many mainland mothers in the hospital?
thanks in advance 4 yr answer!

洋房

我又唔覺噃, 全部都是香港人, 好多都是職業女性來的.
小吉絲咪

首頁

尾頁

跳至