意見反饋
義工

在職全職 今日: 4|主題: 46626

[在職媽媽] 有請保母的媽咪請來分享經驗

大宅

國民生產總值:2167

有請保母的媽咪請來分享經驗

我上年12月開始交bb比保母, 保母照顧得我個b幾好, 但就唔太了解智能發展呢樣野, 不過唔緊要, 照顧得我個b肥肥白白就放心喇, 而且佢好錫我個b.
我最近同佢提過放年假呢個問題, 因為我年假放成2個星期, 呢段時間我唔會交bb比佢, 我意思係想佢呢個月收平d, 我唔好意思講到咁明, 點知佢好似唔明我意思, 仲好熱情同我講:我新年好得閒架, 你可以放低個女比我睇, 你

複式洋房

國民生產總值:371

Re: 有請保母的媽咪請來分享經驗

Dear icoico,

If the baby sitter is good, you should give her more extra money in the Chinese New Year instead of deduct her salary!

I give double pay to my baby sitter.
mama

大宅

teresaman
你保母收你幾多錢一個月架, 我保母收$3,500.00, 遲d食粥仔要加多$200.00, 唔知市價係咪都係咁上下呢

大宅

國民生產總值:1703

我都係$3500呀,遲D食粥仔每餐再加$300!過年我都唔知買海味送比佢吖,還是節現好?如果節現又通常比幾多錢呢?(佢幫我湊左唔夠兩個月) Double pay - 好庸喎!

過年我都係想自己湊翻,以前試過同之前嗰個保母傾,佢企硬話要full pay (即使你夾埋大半個月唔洗佢湊!),就算佢唔得閑湊,又或者病都要full pay,話係行規喎!"餃"到大家都唔高興收場!所以而家嗰個新保母,我未請佢之前就同佢傾定,我唔知係咪真係行規,所以咪婉轉D問佢law,不過結果佢意思都係話full pay,但可以照比佢凑,所以我唔唸住話佢知我放兩星期假架,留翻幾日執吓屋、買下衫呀禁law!

Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

複式洋房

國民生產總值:255

你地果d$3500係湊日夜家? 我果個要$5000, 過年我比佢放4日, 我自己其實放5日, 但我唔會話佢知law, 仲有其他例假。算啦~無謂扣佢啦, 一陣為左果少少金錢唔知點對你個b呀。我果個保母岩岩同你相反, 佢湊到我個女好輕, 而家5個月, 得5.2kg咋, 但好著重智力發展。

大宅

youngmummy ,
我淨係湊日頭咋!我好同意你嘅講法,無謂為左果少少金錢唔知點對你個B。嘩,你個女真係好輕喎! 我嗰個4個月鬆D大,6.5kgs啦!

youngmummy 寫道:
你地果d$3500係湊日夜家? 我果個要$5000, 過年我比佢放4日, 我自己其實放5日, 但我唔會話佢知law, 仲有其他例假。算啦~無謂扣佢啦, 一陣為左果少少金錢唔知點對你個b呀。我果個保母岩岩同你相反, 佢湊到我個女好輕, 而家5個月, 得5.2kg咋, 但好著重智力發展。
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

youngmummy
你個女真係好輕呀, 我個女3個月時係5.77kg, 你有無問你保母係點湊佢架, 我成日都問住我保母點湊個女, 我又會講我係點湊佢既, 因為我覺得互相配合到既話, 得益果個係個女law, 好在我保母又肯同我傾, 咁個女放係度我都放心d

子爵府

國民生產總值:11911

我呀仔1號正式比保母湊..$4000講好放紅假..
不過交比佢第一日,因為我個仔之前比個bunbun冷親入左院成12日,所以佢成晚唔sleep睇我個仔有無異樣,第二日還買衣服比我個仔但唔很收返我錢...又教我回家點湊仔仔,所以我覺得無找錯人....

大宅

TTeresa
你保母又幾好人喎, 應該係個好保母黎架, 最緊要係對個b好就放心晒.
我又想問下其他媽咪, 如果新年比利是保母, 係過年前定係過年後呀? ?-(

大宅

國民生產總值:1198

我個仔滿月已經比隔離座個保母湊<現在都19個月大>,以前收hk$3500 + $300食埋飯仔, 不過我個個月都比整數$4000, 因為我都收得夜,晚晚都9點後先接回bb, 所以咪當ot錢, 比多$200啦! 我覺得冇所為啦, 只要佢對bb好, 就得啦! 我今個月都提早出糧比保母<27/1出>, 因為都過年, 人地都需要買下野, 但利是未決定比幾多, 我諗大約1k到, 當bonus, 大家又會比幾多利是保母呢? 早兩日都送左盒蘿白糕比保母, 我想她都會好開心!
My blog

大宅

我有同老公商量比幾多利是, 我老公話係咁二比$20喎, 我話下, 唔係呀麻, 需然個保母請左2個月唔夠, 但係佢湊得個女真係幾好個喎, 而且睇得出佢係有花心機湊, 所以我諗住封$500當開工利是
其他媽咪又會封幾多利是呢?

大宅

保母幫我湊左唔夠兩個月, 我諗比$500利是la!過年前比好D喎!

icoico 寫道:
我有同老公商量比幾多利是, 我老公話係咁二比$20喎, 我話下, 唔係呀麻, 需然個保母請左2個月唔夠, 但係佢湊得個女真係幾好個喎, 而且睇得出佢係有花心機湊, 所以我諗住封$500當開工利是
其他媽咪又會封幾多利是呢?

複式洋房

國民生產總值:255

你地最少都比$500, 我諗住比$100, 會唔會太少呀?

大宅

國民生產總值:1813

我想問有冇規定過年前要比花紅/雙糧呢?
:lol: :lol: :-P :lol:
:-D :-D

大宅

我諗無規定要比花紅/雙糧掛?

我公司本身係無雙糧架, 今年又無花紅出, 好慘呀~~

我都係決定當開工利是比保母, 因為過年前俾好似唔知點咁, 又唔知用咩理由無端端比利是喎...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.