自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我契仔今年剛剛升P1, 係灣仔區一間幾出名既傳統小學讀, 上星期佢放學返離好唔開心同媽咪講, 佢唔記得做作業後面果頁, D同學個個都有做, 得佢一個無做, 常識科老師篤佢個頭, 篤到個頭45度傾斜(佢媽咪叫個小朋友重演), 作為家長既當然好心痛, 本想打電話同學校了解事件, 但又驚小朋友日後會被label, 真係唔知點做, 如係你地會點處理呢?

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-9-22 15:14 發表
好小事咋喎… 而家D細路真係好矜貴……

但係在全班面前咁樣篤小朋友個頭對於一個剛升小一既小朋友離講真係有影響喎

男爵府

而果位老師係一個五十幾歲到尾既傳統老師

男爵府

我覺得個小朋友只係岩岩升小一, 漏做一頁係個小朋友唔岩, 家長亦有責任, 我朋友都好自責, 點解無小心地同小朋友check清楚, 但我重點係小朋友只剛剛升小一, 老師唔應用呢個方法去對一個小一生, 相反如對一個小學高年班, 我會較接受

男爵府

我個人覺得可能個老師年紀大(50到尾, 快退休), 用左佢上一代既教學方法去套落呢一代

男爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-9-22 16:07 發表
我個仔都比老師篤過個頭,
當然佢都係犯錯在先啦!
我同佢講,點解要篤你呢?
如果無犯錯就無人可以篤你!
做好本份就唔會比人罰。

麟媽媽,

當時你個小朋友幾大呀?

男爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-9-22 16:14 發表
二年班

ic.......我個契仔而家才6歲, 岩岩升小一, 真係好打擊自信, 我覺得好心痛囉!

男爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-9-22 16:07 發表
我個仔都比老師篤過個頭,
當然佢都係犯錯在先啦!
我同佢講,點解要篤你呢?
如果無犯錯就無人可以篤你!
做好本份就唔會比人罰。

麟媽媽,

突然想起一件事, 原來我契仔同你仔仔係同一間小學, 唔知會否同一人!

男爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-9-22 16:34 發表
吓?係咩?!佢上午定下午校?

上午班

男爵府

原帖由 LUON 於 09-9-22 17:00 發表

同意!
好多時一d大人的感覺,
小朋友根本係唔覺,
佢地心胸本來好括達,
好似我女咁,
比爸爸鬧、罰完一陣間就唔記得,
又走埋爸爸度錫錫!

反面係我地d大人,
將小事看得很嚴重,
小朋友就一定會學,
仲會慢慢學會好小事 ...

但我契仔係一個較內向, 無自信既男仔, 我好驚對佢日後有影響

男爵府

問左一位同班同學仔既家長, 佢有另一個大仔讀緊P.5, 才知原來呢位上左年紀既老師, 真係出名超惡及難攪, 亦遭過家長投訴, 所以被學校安排佢教輔科, 都唔知點解今年會教小一常識科, 今次可算係我契仔唔好彩喇!

男爵府

原帖由 Png 於 09-9-23 01:04 發表
所謂"篤頭"係點"篤"法呢? 如果溫和地指住佢個頭而又touch 到個頭皮,叫佢下次記得做功課啦,得你一個無做咋.咁又唔係什麼大不了.樓主都識講,小朋友係剛升小一生,老師暫時未必會太嚴厲,家長最好問清楚小朋友,千祈唔好對號入座,過 ...

我同朋友初頭都有咁諗過.....
但直到同同班同學仔媽咪傾過後, 及係BK媽咪既說法, 我才確實呢位年老既老師係行為上係有問題

男爵府

原帖由 hohomimi 於 09-9-23 08:35 發表
我細個讀官小, 5,6年級時.
老師問:"中午你地在家在咩"
我答 :"訓覺".
老師答:"你家咁窮,冇可能訓覺,唔洗幫手咩".

同一老師當住成班同學同我講.
"你有粒8婆墨, 你一定係死8婆".....

(我面上有一粒小墨姐, 現在都 ...

你個老師講D說話好好笑

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 09-9-22 21:27 發表

我絕對接受唔到, 我仔都係無自信既男仔, 我地應該多鼓勵而唔係用罰嚟解決問題, 而家唔可以再用以前個套嚟教孩子, 如果今次可以令孩子改到當然好啦, 若果唔得令到佢自信心受傷害, 我拎願轉校囉....

提外話: 間中見 ...

點解你間中會見到我大仔既???

我最近同佢影左張相:

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 09-9-23 13:19 發表

都話你個大仔靚仔架啦.......點解間中見到佢, 我都有見到你細仔架.......因為我地係同一屋簷下囉......街坊....

啊.........原來大家係街坊

男爵府

原帖由 火人 於 09-9-23 13:52 發表
我都唔知係唔係而家D老師好多都係咁,我個女個老師將小朋友D課本掉落地,話係垃圾,開口埋口痴線,無腦....佢雖然唔係話我個女,但佢地聽到會學,唉....身教?? ...

為人師表, 呢位老師行為好有問題, 你個女讀幾年級呀?

男爵府

原帖由 lyhv 於 09-9-24 12:23 發表
樓主, 最尾係唔係決定投訴呀? 其實我覺得第一次無需要投訴, 甚至乎你講"問下", 人地都可能會覺得係投訴一種! 之不過如果你真係決定投訴, 我要知學校有無咩解釋, 可唔可以分享一下? ...

最後我同契仔既媽咪都決定唔投訴住, 睇定D, 如再有第二次會同班主任了解事件. 自己亦要做好D, 唔好俾機會個老師鬧到契仔.

同其他高年班既家長查詢過, 才知原來呢位上左年紀既老師真係好辣架,鬧人好狠,所以我只好叫佢媽咪常識要跟貼D.

男爵府

原帖由 丫頭 於 09-9-23 22:44 發表
support you!!

一個p1學生漏做一頁功課有幾嚴重到要老師郁手郁腳呢?其實呢個係互相尊重既問題,點解要動手呢?做漏一頁就篤頭,忘記帶書簿功課是否要吊起來打? 老師點解唔了解下小朋友為什麼會漏做題目? 是否小朋友係某個位 ...

十卜十卜你, 好同意你講法

首頁

尾頁

跳至