少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

唉! 請問應該用乜方法幫17個月大既介奶咀?

應該用循序漸進方式? 亦或
一刀切既方式呢?

唉! 琴晚第一次試介奶咀,
半夜2點喊到3 點, 跟住訓左,
6 點再醒, 我比番個奶咀佢, 訓番.

另外, 食奶咀會有乜野壞影響呢?
係咪真係會'爆牙'(即秀牙)?

大宅

Re: 唉! 請問應該用乜方法幫17個月大既介奶咀?

我比較仁慈, 我大仔好無安全感, 我俾佢食到三歲, 俾晒心理準備佢, 之前一排話佢知, 你咁大個仔, 個奶咀會變辣辣, 跟住某一日問佢, 你個奶咀點解重未變辣? 究竟幾時變辣? 佢自己答話"聽日", 咁第二日佢放學返來, 我已係奶咀度查左白花油, 佢食左, 辣既, 隔一陣又心思思, 又食, 都係辣, 之後就無話要食啦。
我仔食左咁耐, 都無"秀牙"既情況, 我自己覺得缺點係比較唔衞生囉。

大宅

我仔仔食到歲半就同佢戒,戒3-4日就戒到啦!
唔會"秀牙",只係污糟,驚佢食到肚仔痛!

洋房

好辦法,我都試下先,thx.
lyoncheng 寫道:
我比較仁慈, 我大仔好無安全感, 我俾佢食到三歲, 俾晒心理準備佢, 之前一排話佢知, 你咁大個仔, 個奶咀會變辣辣, 跟住某一日問佢, 你個奶咀點解重未變辣? 究竟幾時變辣? 佢自己答話"聽日", 咁第二日佢放學返來, 我已係奶咀度查左白花油, 佢食左, 辣既, 隔一陣又心思思, 又食, 都係辣, 之後就無話要食啦。
我仔食左咁耐, 都無"秀牙"既情況, 我自己覺得缺點係比較唔衞生囉。

不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

子爵府

lyoncheng 寫道:

Haha..真係好方法喎 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至