少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

對住件trouble 2, 我喊了!

我星期六果日鬧仔, 佢唔聽話, 所以我打佢。打完佢, 佢喊.....我見佢喊, 我又喊。 我老公見到我地喊, 佢企係度笑。
我唔知點教佢, 工人"種"佢, 我冇時間日日照顧住佢。好驚佢出年3歲定80, 我唔想佢學壞。
我真係好眼淺.........冇鬼用。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

Re: 對住件trouble 2, 我喊了!

silvia_ng,

唔怕~! 放鬆D啦~! 今日妳對住仔想喊, 佢再大D時, 妳再想番就會笑架啦~!

小朋友返左學自然會360度轉變~! 我個仔就係人辦~! 以前佢打片天下無敵手, 個個小朋友都怕左佢, 我經常SORRY, SORRY, SORRY掛咀邊.....唉~! 但....依家佢竟可以同小朋友手拉手玩~! 妳話奇唔奇呀~! :mrgreen:

明天會更好~! TAKE IT EASY吧~!
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

大宅

silvia_ng :

不次打之前....罵之前..只需要等多三兩分鐘...好多事情會神奇咁改變了!

大宅

好媽媽勳章

hotdogpapa 寫道:
silvia_ng :

不次打之前....罵之前..只需要等多三兩分鐘...好多事情會神奇咁改變了!

Agree.....

雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

係我就打到佢都一齊喊,咁先係一家人呀嘛 :lol: :lol:

silvia_ng 寫道:
我老公見到我地喊, 佢企係度笑。

大宅

silvia_ng :

我都十分同意~~~以前我好衝動架,而家只要係囡囡唔乖之後,冷靜幾分鐘,會好好多架!!

洋房

是的
我自己的小朋友都成日激到我死死下
唉 不過算吧 我成日同自己講
仔重細 算啦 慢慢教
只要我們多提醒 有耐性 他終有一天會明白

大宅

萬萬不可教小朋友時採用打黎鎮壓,
小朋友大左會以為所有野可以用武力解決架,
我件trouble2都成日整喊我(唔好比佢知喎)
但而家好似好好多拉,比的時間佢/大家,
講多的比佢聽,總有一日佢明白你講咩,
仲有要係daddy/mummy度揀一個佢驚的
而家阿囝一見到我佢就會乖乖地架拉
雖然唔你成日都乖,但都有進步
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

男爵府

囡囡3歲幾呢排好扭計......郁 d 又係度喊,專門要同妳作對,越叫唔好就越要做硬頸到不得了,有時要用打來威脅,我自己都唔想咁樣對佢,但係有時真係好激氣,唉~我應該點做好呢?

別墅

我的孩子才一歲半,一向乖乖,但這幾天突然變了小霸王,真的不明白.是否就是trouble 2的先兆?

洋房

mansoklam 寫道:
[quote]
silvia_ng :

我都十分同意~~~以前我好衝動架,而家只要係囡囡唔乖之後,冷靜幾分鐘,會好好多架!![/quote]

但係好難控制得到自己
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v664/jerryphyllis/Untitled-71copy.jpg[/img]

複式洋房

一般情況,在忍無可忍情況下,我會先做數次「深呼吸」,讓自己的火熱情緒降溫,之後,再行開一會,之後,便可以重新下一回合。

謝謝

子爵府

小兒都係一個典型trouble 2, 佢一唔like 就會兜巴星(係星我地)................我都試過心灰意冷, 亦試過喊..........

結果都係果句.........總之夠"狠心" , 佢發脾氣, 就唔好理佢, 我仲會係個廳到框一個corner 比佢用來罰企, 不過佢開頭會din 左咁走返出黎, 咁我就抱返佢企返入去.........直到佢肯做返個樣野為止 (e.g. 佢掉玩具, 要叫佢執返, 佢星我, 要佢行番過來搵我鍚番, 仲要係打人邊到, 鍚番邊到.....) 最耐佢試2.6歲時企過1.5 hrs, 就係掉左件衫落地, 唔肯執返, 叫佢執, 仲星我2 巴! 果時我仲錄低, 等佢第2 時結婚比佢老婆睇!he...he...........

到而家佢3 歲, 講返出來都無人信佢有個terrible 2 呢個階段.

我自己個人就絕對唔贊成體罰, 到而家一次都無打過佢, 都一樣可以講得服佢.

唔好灰心, 努力呀! 想喊就係老公面前喊啦, 唔好忍,等佢知道你辛苦都好嘛!

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

男爵府

確實係有trouble 2呢樣0野的,專家話,因為呢個時候的小朋友還未完全懂得表達,情緒又控制得唔好,所以會有咁現象。家長最緊要係耐性,教佢0地情緒表達方式,甚麼是嬲、甚麼是唔開心。d細路仲識得同你玩心理戰,所以要好有耐性,絕對唔可以輸畀佢0地,如果唔係,佢0地就識得控制番你轉頭。過了三歲就會好好多,各位媽咪努力呀!唔好唔開心,我都一樣!

男爵府

打唔係咁好, 我就會由小鬧,中鬧, 之後唔理佢, 佢已經喊, 唔使去到大鬧或者打.

大宅

My B 剛足兩歲, 我亦開始發覺唔知點教佢, 不過我好有耐性去同佢傾計, 希望佢明白幾多得幾多. 不過有時my lo會打佢, 亞B一見佢爸爸想拿"膝條" 就醒水撲埋我度, 所以my lo 成日話我"種佢" law :tongue:

禁止訪問

別墅

試下同佢用賞罰制, 定下怎樣才有賞, 試由賞貼紙開始. 從而教他什麼是錯什麼是對. 好過打及閙. 現在才是trouble two, 遲的重有trouble 3, 4... 咁快就覺煩,遲的重煩.我現在就面對緊一個trouble 5 的小朋友.做父母就要識18般武藝,四處找武林秘笈.其實教小朋友最緊要是控制自己的情緒,小朋友會有樣學樣.大家努力

子爵府

Can anyone tell me what is trouble 2????

Thanks.
我個寶貝仔係屎撈B

大宅

我覺得2 歲的BB仲好細,不需要打或鬧lor.他們可能有好多野想表達但又表達唔到才會這樣.應該要心平氣和慢慢解釋,一次唔得咪試多幾次lor.

我的仔女,現在一個9歲半,一個8歲,由細到大都冇mud點打.
其實,小朋友現在開始先叫煩,開始識駁咀.我要成日諗點樣講服佢地.

首頁

尾頁

跳至