懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有左bb唔可以去拜年同收利是嫁咩?????

係唔係真嫁~~請問?

公爵府

好媽媽勳章

Re: 有左bb唔可以去拜年同收利是嫁咩?????

好似冇聽過喎.

大宅

比人鬧...又話我嘜嘜嘜....好似大肚去拜年有罪咁~年初一都唔去得 :-| :-|

子爵府

醒目開學勳章

唔係麻,都未聽過~

]

大宅

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

洋房

絕對可以

大宅

收左會唔會唔利是嫁~~因為我就黎結婚.......係唔係應該唔收得呀~~應該冇關係嫁何 ?-( ?-( ?-(

伯爵府

黑魔鯉:

究竟係邊個叫你唔去拜年和收利是架?

有左BB照樣可以去拜年, 長輩當然應該繼續派利是俾你, 你都應該照收. 至於BB未出世, 有些長輩會俾多封利是 for BB, 有些就唔會俾, 有些人又話肚裡面的BB小器, 唔應該收利是.

至於就黎結婚, 都會照樣去拜年, 照樣收利是架.

你話你就黎結婚? 咁係咪有左BB先結婚呀? 如果係, 咁你屋企人反對你去拜年的原因可能係唔想俾人知你有左先結婚啦. 你有左BB, 傳統上你應該已經結左婚, 你應該派利是, 有部份親戚可能唔需要再俾利是你...... 可能你屋企人就係咁諗, 所以覺得你仲去逗人利是係唔知羞囉.

大宅

我d親戚全部都知啦~不過如果聽日去食飯又好似唔係幾好咁~~
會成為話題的我覺得~~所以依家唔知去唔去好囉~

伯爵府

咁如果你屋企人唔鍾意你去親戚度拜年, 咪唔去囉, 費事大家唔高興啦. 不過最緊要係男家的人點諗, 要順佢地意呀.

大宅

男家都冇所謂~~初二都要去佢地果到......

伯爵府

我無聽過喎!!!
我肚中的b仔都有去拜年同收利是. :mrgreen:

大宅

各位媽咪,我路過呢度。今日好開心,我個未出世既bb已經收左幾封利是啦!大家有無努力帶住bb出去逗利是?我聽日會返自己娘家,應該逗得仲多利是呀 :lol: 比利是同收利是既都一樣開心 :mrgreen:

男爵府

我都末聽過~~上年陀住仔仔既時候,我同仔仔都收好多利是呀!!

男爵府

我今日去左婆婆到拜年,全部親戚都有比利是呀,
我返到來就同奶奶講,佢話應該等bb左世之後先比喎,但我問過老爺係可以收呀.....
如果人地比冇理由吾收咁奇怪ma.....
而且我都係一年先見一次,今日見完下一年先見喎.....

大宅

上年我都照收,冇事呀

大宅

t don't think so ~ 我都冇所謂~all 喜事~~

大宅

我係屋企最細,今我d親戚好cheap, 上年都會比利是我同我老公.但今年見到我個肚,只係比利是我個bb, 有無攪錯, 真係好老土. :evil: :evil: :evil:
*********************************************************************************************************************************************

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我今年都有去拜年,親戚朋友都有比我未出世的BB,我話BB都未出世, 佢地話BB都有生命,不過要等到BB出世先好拆佢的利是喎000000000000000000000000000000000000000000000

首頁

尾頁

跳至