夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

日記

我有寫日記的習慣,這是跟老公一起時才開始寫的,那是在web上寫,可以給你想讓他看的人access,我還用了我倆的名字為這日記命名,是xxxxandxxxx.

一直老公都知道我會記下我倆的軼事,但我一直沒有給他看,直到有一次我們吵了,要分開了,我才讓他看,看了之後他哭了,經過了一輪糾纏,我們又走在一起了.

但自此,老公就有個習慣去看我的日記,每次他知我不開心時,他就會去看看,有時看到了我的所想,他便會明白大家的苦衷.漸漸這好像我們其中一個溝通的渠道,漸漸我也愛上這個習慣.
大家有興趣也可以試試.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Re: 日記

我有唔開心,我會直接同佢講!所以我地都溝通好好!但有D人係唔鍾意講野祕honey知,呢個方法就好有效!

複式洋房

小路 寫道:
我有唔開心,我會直接同佢講!所以我地都溝通好好!但有D人係唔鍾意講野祕honey知,呢個方法就好有效!

其實很多事我也會告訴他,他也會聽,所以這日記記的開心事比不開心的事多很多.開始寫時,我是一心想將同老公的開心事記下來,我實在記性不好,有時連他幾時送過咩俾我也唔記得,所以才有這念頭,估不到"它"最後還會令老公覺得追劇集一樣追下去,因為有時我唔得閒,冇寫幾個禮拜,佢就會問我點解呢陫冇update嘅.真俾佢笑死.

複式洋房

你這溝通方式合你便好了.我中學至初初出黎工作都有寫(細個好多唔開心事無人理又唔可以同人講)呢4-5年少寫(几個月至半年寫一大堆大事)一來我男友(現在係蝦子餅)對我好又明白及接受我,二來因讀part-time太忙做功課睇書都唔得閒,又唔想比老公知要收埋寫. 而家有囡囡遲d返工相信更加唔得閒啦. 我唔會比人睇我的日記因這是我的私隱.我有d野蝦子餅都唔知.其實人人都總有d私隱只不過係你介唔介意比人知. 你肯比晒你另一半知我都替你高興,証明你可以放開自己交比佢.不過將來如果有野關於你同佢/佢屋企人而係負面的,禁你可能唔寫好過寫,因寫左佢會記住而本日記又有白紙黑字.Sorry,我可能講得太遠,但你可以諗諗.

男爵府

我都有寫開日記,
不過唔係網個D,
係日記簿, 但E家都少左寫了.............

我覺得網個D唔係咁安全
村姑 亞Bee

首頁

尾頁

跳至